Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Portorický král Fernando XXIII. požádá slavného detektiva Holmese, aby mu sehnal dvojníka, neboť se obává atentátu. Holmes najde v moravském Brodku notorického dlužníka Františka Lelíčka, který je králi podobný jako vejce vejci. Lelíček, pronásledovaný věřiteli, nabídku přijímá. Krásná a mladá královna odmítla se svým zbabělým manželem odjet do bezpečí v exilu. Lelíček se energicky ujímá své role. Královnu okouzlí temperamentním chováním na býčích zápasech i tím, jak chladně čelí atentátu. Mezi nic netušící královnou a mazaným Lelíčkem vznikne vášnivý vztah. Zrádní ministři chystají další atentát. Pekelný stroj, nastražený v gramofonu, má být spuštěn po přehrání nové státní hymny. Holmes unikne na poslední chvíli ze sklepení, kam byl zavřen atentátníky, a zachrání Lelíčka i královnu. Fernando v azylu zemřel. Lelíček, zamilovaný do královny a spokojený ve své roli krále, odmítá výpověď. Pohrozí mezinárodní ostudou, kdyby vše oznámil veřejnosti, a tak je nakonec ve své funkci ponechán. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Rozhovor  - Pavel Taussig

Recenze (124)

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Slavný detektiv Holmes je pověřen portorickým králem, který se z obav o atentát uchyluje do exilu, aby zajistil jeho dvojníka. Toho nachází v Lelíčkovi, kterému se jeho role natolik zalíbí, že ji odmítne opustit i po smrti krále v exilu...Skvělé, ale možná až příliš exhibicionalistické představení Vlasty Buriana, kde se střídají vtipné a nápadité situace se slabšími a někdy až trapnými. Jeden ze slabších filmů legendárního komika. 60%. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem třeskutou Burianovskou veselohru, ale čekání mě příslo nekonečné, nakonec se pamětihodné scény vyskytly, ale spíše až ke konci filmu. Scénář je dost slabý a hluchý a Lída Baarová je tu neuvěřitelně krásná, ale co je to platné, když tady hraje jako beznadějná ochotnice a její role je tak patetická, až se člověk stydí. Nebýt její dvojnice, myslel bych si, že je tak "stupidní" jako jí hraná postava královny. ()

Reklama

MirecRKK 

všechny recenze uživatele

velmi dobry film, 1. ktory som pozeral s Lídou Baarovou a Burianom, nasadil laťku pekne vysoko avšak zistil som že nebolo až tak ťažké ju preskočiť, velmi dobrý film avšak taký že sa človek nevie rozhodnúť koľko * má dostať 3 sú málo 4 veľa, rozhodol som sa tento krát na tie 3 pretože ako som povedal, videl som už aj lepšie filmy, avšak Lelíček bude navždy môj 1. :) ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Lelíček ve službách Sherlocka Holmese je další zabydlování Vlasty Buriana ve zvukovém filmu a jen potvrzuje, že se přímo pro něj narodil. Ač má výtečnou mimiku, jeho nejsilnější zbraní je jeho pohotová vyřídilka a bez zvukového filmu bychom o ní přišli. Pro mě Lelíček patří spíše k filmům Vlasty Buriana druhého sledu. Společně například s C. a k. polním maršálkem, filmem Anton Špelec, ostrostřelec a Hadimrškou. To ovšem nemění nic na tom, že všechny jsou stále skvělá volba na večer s výtečnou komedií. Jen zkrátka nedosahují absolutního vrcholu jeho nejlepších filmů. Tradičně bláznivý příběh je obohacen dvojrolí Vlasty Buriana. Všem, co jej mají rádi, můžu doporučit. Dostanete ho tentokrát dvojitou dávku. :-) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Co do gagovosti nijak originální veselohra, ale co naplat, pořád je to Vlasta Burian. A ten dokázal, stejně jako Lída Baarová (i když ta na podstatně menším prostoru), zahrát dvě zcela odlišné postavy. A co si budeme povídat, bavit vás nebude jenom postava Lelíčka - ačkoliv jeho novátorské přístupy k mocnářské úloze a řízení státu jsou skutečně hodně cool. A pak je tu ten fakt, že já osobně vždycky fandil Sherlocku Holmesovi, kterého sice Martin Frič poněkud nepatřičně ztvárnil jako velkého světáka a neohroženého pistolníka, ale já mu to prostě žeru a beru to jako příjemnou změnu:) Takže ve výsledku si ode mě tenhle portorický salám odnese 70%. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (29)

  • Keď detektív Sherlock Holmes (Martin Frič) príde k dverám Františka Lemlíčka (Vlasta Burian), môžeme si všimnúť, že ten má na dverách nad menovkou titul J.U.C., čo znamená Juris Utriusque Candidatus. Znamená to kandidát oboch práv. Titul, ktorý až do roku 1953 používali pred svojim menom študenti právnických fakúlt po zložení prvej rigoróznej skúšky. (Raccoon.city)
  • Hvezdáreň, kde majú presný čas, aby mohli presne budiť kráľa Portorica Fernanda XXIII (Vlasta Burian) sa natáčala v Štefánikovej hvezdárni v Prahe-Malá Strana, Petřín 205. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama