Reklama

Reklama

Vendula Fialová

Vendula Fialová

nar. 20.09.1987 (36 let)
Ostrava, Československo

Biografie

Vendula se narodila v Ostravě. Souběžně se studiem herectví na Janáčkově konzervatoři v Ostravě vystudovala také Obchodní akademii, obor Veřejná správa (oboje v roce 2008). Poté vystudovala obor Veřejná správa a regionální politika na Slezské univerzitě v Opavě (absolvovala v roce 2012) a současně vstoupila do prvního divadelního angažmá v Severomoravském divadle Šumperk.

Z rolí: Jitka (K. David: Hvězdy na vrbě), Marie, Pustrpalk (anonym: Mastičkář), Lucinda (J. Vostrý: Tři v tom), Miranda (W. Shakespeare: Bouře), Mary Morstanová (O. Elbel: Případy Sherlocka Holmese) aj. V roce 2010 vstoupila do angažmá Moravského divadla Olomouc. Z rolí: Lydie Lansingová (K. Ludwig: Shakespeare v Hollywoodu), Růžena Pavlátová (F. Šrámek: Měsíc nad řekou), Sugar (J. Styne, P. Stone, B. Merrill: Sugar aneb Někdo to rád horké), Carol Melkettová (P. Shaffer: Černá komedie), Dora (G. Neveux: Žaloba proti neznámému), Smrt, Dívka (F. G. Lorca: Krvavá svatba), Kaja Fosliová (H. Ibsen: Stavitel Solness), Služka (A. Schnitzler: Rej), Eliška Svobodová (M. Doleželová: Královny), Debbie (D. Kelly: Láska a peníze), Eva (H. von Kleist: Rozbitý džbán), Maryša (A. a V. Mrštíkové: Maryša), Eglé (P. Marivaux: Spor), Toby Landauová (N. Simon: Drobečky z perníku), Miranda (W. Shakespeare: Bouře), Stefanie (M. von Mayenburg: Kámen), Mairead (M. McDonagh: Poručík z Inishmoru), Markétka (M. Bulgakov, M. Kokotek, M. Doleželová: Mistra Markétka), Anna Caravati (M. Delaporte, A. dela Patelliere: Jméno) aj.

V roli Melody Parkerové hrála také v inscenaci S hlavou v oblacích v divadle Do Houslí. Účinkovala v České televizi (moderátorka počasí v pořadu Dobré ráno, role Kristýny v seriálu Rozsudek), v televizi Nova (mj. Pája v seriálu Ordinace v Růžové zahradě, Michálková v seriálu Policie Modrava 2 aj.) a v televizi Polar (dcera Nely Rulíkové v třináctidílné sérii výukových filmů Kompetence pro trh práce).

Věnuje se také tanci (závodně tančila 11 let v tanečním klubu Akcent Ostrava, držiteli řady mezinárodních ocenění), zpěvu a moderování. Je držitelkou Ceny Miloše Movnara za nejlepší herečku roku Severomoravského divadla v Šumperku (2011) a dvakrát také Ceny za nejlepší ženský jevištní výkon souboru činohry Moravského divadla Olomouc (2013, role nevidomé Elišky Svobodové v inscenaci Královny a 2014, role Maryši v Mrštíkových hře Maryša). Od září 2017 je v angažmá Divadla pod Palmovkou (na sezónu 2019/2020 si zkusila taky volnou nohu, ale přijala nabídku vrátit se do souboru). Z rolí: Linda (W. Allen: Mocná Afodíté), Amy (D. C. Jackson: Můj romantický příběh), Josifčena (K. Tučková: Žítkovské bohyně), Evlíra (Moliére: Don Juan), Vrbčena (A. a V. Mrštíkové: Rok na vsi) aj.

Hostuje v divadlech Kalich a Palace v Praze, na obrazovkách jste ji mohli vidět v seriálech: Místo zločinu Ostrava, Specialisté, Rozsudek, zahrála si také v seriálu Oktoberfest pro Netflix, natáčí Ulici pro TV Nova, kde ztvárňuje roli Dity. O víkendu ji můžete slyšet z éteru Rádia Kiss, kde pravidelně moderuje.

Herečka

Filmy
2023

Lítá v tom

2022

Vidět Salisbury

Seriály
2022

Specialisté

 

Hodinový manžel (S07E13)

2020

Einstein - Případy nesnesitelného génia

 

Meganewton (S01E05)

 

Místo zločinu Ostrava

 

Kubelíkův případ (E09)

2019

Specialisté

 

Motýl (S04E09)

2017

Policie Modrava

 

Magická síla (S02E03)

2012

Helena

 

Jsme v balíku (S01E02)

2005

Ordinace v růžové zahradě

 

Ulice

Dokumentární
2014

Rozsudek (seriál)

 

Rozvod jako řemen (S01E10)

Divadelní záznam
2020

Rok na vsi

 

Zombíci

Reklama

Reklama