foto

Zdeněk Zapletal

  • nar. 3.9.1951 (67 let)
    Kyjov, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Zdeněk Zapletal se narodil 3. září 1951 v Kyjově. Vyrůstal později v Bzenci a ve Zlíně a vystudoval střední školu v Otrokovicích . V roce 1975 absolvoval studium na Farmaceutické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě a během studií se věnoval hudbě se skupinou Tunel pro níž psal melodie i texty.

Později pracoval v Holešově jako lékárník a souběžně publikoval poezii a kratší prózy v Mladém světě. Po výrazném úspěchu s románem Půlnoční běžci se stal spisovatelem na volné noze a dále se věnoval próze. V devadesátých letech pak vystřídal mnoho povolání, mezi něž patří i profese řidiče, prodavače, stavebního dělníka či moderátora zlínského Rádia Publikum. Následně byl i knihkupcem a šéfredaktorem jiného zlínského rádia AZ.

Od roku 2000 působí především jako scénárista a spolupracuje především s režisérem Robertem Sedláčkem, pro něhož napsal i filmy Sráči, Ženy, které nenávidí muže či seriál Život a doba soudce A.K. Na Slovensku se pak diváci mohli setkat s jeho předlohami pro seriály Odsúdené a Prvé oddelenie.

Jeho doposud posledním literárním počinem je novela Popík, která vyšla roku 2013 a ve velmi ironickém duchu parafrázuje nejen český šoubyznys, ale především autorovu vlastní osobnost.

Checht

Scenáristická filmografie

Filmy

2016 Pálava (TV film)
2012 Ženy, které nenávidí muže (TV film)
2011 Sráči (TV film)
2005 Comeback (TV film)
2003 Kobova garáž (TV film)

TV seriály

2018 Sever (TV seriál)
Zločiny Velké Prahy (TV seriál)
Polda (TV seriál)
Samí zrádci (S03E05)
Ve jménu otce (S03E02)
2017 Polda (TV seriál)
Vyhazovy s. r. o. (S02E08)
Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
Konec hry (S02E13)
Pirát (S02E12)
Postavení mimo hru (S02E11)
další epizody (13)
2014 Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
Exekuce (S01E13)
Místo narození (S01E12)
Kněz (S01E11)
další epizody (13)
2012 Policajti z centra (TV seriál)
Jiné světy (E05)
Časová tíseň (E04)
O mrtvých jen dobře (E03)
další epizody (4)
2009 Odsouzené (TV seriál)
První oddělení (TV seriál)

Herecká filmografie

Filmy

2011 Rodina je základ státu
Sráči (TV film)
1993 Svatba upírů

TV seriály

2009 Odsouzené (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace