Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý anglický šlechtic Richard Bancroft (R. Hrušínský nejml.) se na obchodní cestě ocitne i se svým strýcem Archibaldem (P. Nárožný) v Praze. Zde se seznámí s tajemnou krasavicí Olivií (I. Bartošová) a okamžitě se do ní zamiluje. Proto rád přijme pozvání na maškarní ples jejího opatrovníka, hraběte Kronberga (V. Preiss). Jenže postupně si mladík uvědomí, že dívku a její přátele vídá jen v noci. Odhalení tohoto tajemství na sebe nenechá dlouho čekat – ukáže se, že hrabě Kronberg ve svém sídle vládne početné skupině upírů, kteří si vyhlížejí nevinné oběti. Jednou z nich má být i Richard. Boj s krvežíznivými nočními bytostmi bude o to těžší, že na zabíjení upírů zdaleka neplatí všechny metody, o kterých se píše v knihách. Naštěstí je tu ještě Olivie, která se do Richarda také zamilovala… (Česká televize)

(více)

Recenze (304)

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Hezká ukázka toho, že / jak mohou přinejmenším zdánlivě velmi průměrní režiséři točit (svým způsobem) skvělé filmy, když si umí vybrat a)dobré spolupracovníky, b)látku a c)žánr. „Měli byste vidět, jak to vypadá v Karpatech. Hrabě Polanski říkal, že měli za zimu jediného šlachovitého dřevorubce...!” Soukup se svými vzory hrdě chlubí, což je v tak vybrané společnosti pochopitelné a je třeba mu výjimečně přiznat, že jeho dílko se třeba „Fearless Vampire Killers” v lecčems vyrovná. No ano, jsou tu Bartošová (tuším, že předabovaná) a Hrušínský nejml., nicméně vzhledem k naladění snímku jejich prkenné výkony v dobrém vyniknou (vzpomeňme na Keanu Reevese v Coppolově Drákulovi...). Některé vtípky lze považovat za velmi povedené („pro to, abychom se upírům přihlásili, byl jen profesor, který tvrdil, že učiníme-li tak, upíři nám odpustí...”), ale i ty méně pamětihodné podání tak skvělých herců jako Preiss („Někdo mi saje kapelníka. Sotva přijel ze Salcburku, už si píše Requiem!”), Vízner („Děvko!"), Nárožný („Kde jsi byl? Hledal jsem Tě po všech hospodách!“ / „Ale já pivo nepiju, strýčku.“ / „Nevadí.“) a Marek („Jmenuji se Roman.”). Drobné vady velmi vtipném scénáři ze škatulky horrorové komedie hravě zakryje lahodný gotický vizuál (v barokních kulisách ovšem) mocně podpořený opulentní výpravou. Jeden z mála filmů, jehož sledováním nejsem ani po skoro 20-ti letech zklamán. Soukupův pád do propasti nevkusu dnes přičítám spíš tlaku publika a potažmo producentů, kteří dávali ve druhé polovině 90. let přednost Potměšilovu šaškování v roli majora Maisnera. Kdo dá Soukupovi resp. ambicím obohatit žánrově chuďoučký rybníček současné české kinematografie? ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Kdyby se mezi žánry nepřeskakovalo jak po křídovém panáku, hudební doprovod by byl rozmanitější a vyškrtla se postava Vladimíra Marka (tvůrci si asi hodně oblíbili Arnoštka z Vorlova "Kouře", okatá podobnost je hodně slabé slovo), jednalo by se o bezchybný celek. Ale i v současné podobě mi film vyhovuje, především díky na Soukupovy poměry nezvykle kvalitnímu obsazení - slizce působící Viktor Preiss (rozhodně by stálo za to jej využívat v hororech či psychothrillerech častěji), tradičně vtipný Petr Nárožný, dále zaujali také Luděk Kopřiva či Miroslav Táborský... Titulní postavy naopak nejsou hlavním kladem snímku, ale s ohledem na zaměření příběhu se dají tolerovat, Bartošová není o nic méně krásnější než Sharon Tate... Tím jsem se dostal k často zmiňované podobnosti s "Plesem upírů". Sice jsem jej ještě neviděl, nicméně si myslím, že se jedná o podobnou poctu jako následující Soukupův "Byl jednou jeden polda". Tato komedie se sice chvílemi jeví jako kopie Policejní akademie, pak ale přijde moment, z kterého zjistíte, že sami tvůrci takto pojali film ZÁMĚRNĚ (kazety se sérií PA -> zmínka o transylvánském hraběti Polanském), byť Soukupův tým poprašek naivity nesetře. I když jsem úvodem psal, že není chvílemi jasné, za jaký žánr by se měl snímek označovat, musím uznat, že hororové scény mají i na tuzemskou nízkorozpočtovost patřičný říz a řadí se k tomu lepšímu, co se kdy v rámci žánru u nás natočilo (především všechny scény odehrávající se na židovském hřbitově). Celkem chápu, že určitá část diváků při vyslovení režisérova jména má tendence chovat se stejně, jako zde postava Luďka Kopřivy, ale dle mého soudu se nejedná o špatné dílo a relativní napětí spolu s již několikrát zmíněným obsazením (dovedu si představit, co by s tímto snímkem dovedli udělat Sypal, Tofi aj.) si vysluhují standartní čtyři hvězdy. ()

Reklama

merigieren 

všechny recenze uživatele

je to hezký, bartošová vypadala kouzelně, mladík stále opakoval poučky z knížky a i když jsem se netrhal smíchy, tak upoutali mou pozornost. Zajímavý je, že amíky ještě nenapadlo, že by upíři mohli být v noci nesmrtelní :-) a děj, kluk najde holku, ta ho zachrání z hořícího domu, z hotelu se přestěhují do doupěte, kde jim odsávají krev, nakonec sformují odvetu a končí happy endem s překvapením. Zajímavosti jsou třeba upíří protéza, nikdy nespící strýček a 3 flakony feromonů... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zdaleka nejlepší film tria Soukup - Hrušínský III. - Bartošová. Dodnes mi není příliš jasné, jak je možné, že tato parta dokázala natočit vkusnou ironickou variaci na klasické gothické upírské horory a přidat k nim ještě něco navíc. Praha v 18. století je vystižena skvěle, kostýmy a výprava jsou na úrovni, příběh má své kouzlo. Mládí doplňují výborní herci starší generace, sexy aristokrat Viktor Preiss, láskou mučený Oldřich Vízner nebo bonviván Petr Nárožný. A Vladimír Marek se stává těžkou konkurencí Šimonu Cabanovi. A nakonec vyšlo i to DVD. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Svatba upírů je jeden z mých nejoblíbenějších českých filmů. A to kvůli dvoum důvodům. Ten první je, že to je skvěle sladěnaá hororová komedie, u který se dá výborně pobavit a druhej důvod je, že film disponuje naprosto skvělým hereckým obsazením. Od naprsoto úchvatnýho Viktora Preisse až po posledníhou slouhu jsou všichni skvěle vybraný a skvěle to taky zahráli. Pro mě je to jeden z mála českých filmů na kterej se vždycky rád kouknu ()

Galerie (10)

Zajímavosti (14)

  • Natáčelo se na zámku ve Valticích nebo také na zámečku Bzí, nedaleko Týna nad Vltavou. Také se natáčelo na zámku Hořín, konkrétně scéna domu u Golema a přilehlého hřbtiova, který si filmaři postavili zcela sami jen pro účel tohoto filmu. Vjezd do dvoru hlavního sídla upírů je pak Clam-Gallasův palác na Praze 1 v Husově ulici. (M.B)
  • Viktor Preiss ve filmu prohlásí: „Buďte rádi, že nežijete v Transylvánii. Hrabě Polanski mi vyprávěl, že za rok tam vysáli jediného ubohého dřevorubce.“ Jedná se o odkaz na režiséra filmu Ples upírů (1967), Romana Polańského. (mjech)

Reklama

Reklama