Reklama

Reklama

Zločiny Velké Prahy

(seriál)
Česko, 2021, 11 h 3 min (Minutáž: 63–69 min)

Režie:

Jaroslav Brabec

Kamera:

Pavel Berkovič

Hudba:

Jan Ponocný

Hrají:

Jaroslav Plesl, Jiří Langmajer, Denis Šafařík, Lenka Vlasáková, Sabina Rojková, Darija Pavlovičová, Lucie Žáčková, Miroslav Táborský, Jiří Bartoška (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Dne 1. ledna 1922 došlo ke sloučení centrální Prahy s třiceti osmi městy a obcemi, které ji obklopovaly. Vznikla tak Velká Praha a pražská státní policie začala pracovat tam, kde dosud působilo jen četnictvo. Byl to prostor méně bohatý a vznešený, ale o to pestřejší a živější. Velká Praha byla tvořena nejen klasickou městskou zástavbou, ale i vesnicemi, lesy, zemědělskými statky, továrnami, bohatými vilami i chudinskými slumy. Hlavní postavou je inspektor Budík, muž velmi lidský, zmítaný nectnostmi i slabostmi, nicméně také mimořádně bystrý, všímavý a především schopný velké psychologické exhibice, kterou se vyznačují slavní detektivové. Zmítá se ale územím Velké Prahy - ani městem, ani venkovem - odsunutý z centra města bank, restaurací, divadel, která tak miluje. Stále elegantní se brodí v blátě a hnoji předměstí a soustřeďuje svůj mozek na nečekané zkratky a obraty. (Česká televize)

(více)

Recenze (110)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

10/10 Vhledem k tomu, že se dříve to naše slavné období první československé republiky (1918-1938) stereotypně zobrazovalo jen z pohledu konce, nikdy nechyběla hrozba nacizmu a atmosféra předčasného konce byla klíčem, jak ty prvorepublikové příběhy vyprávět, jsou Zločiny Velké Prahy dílem pokrokovým. Společně s První republikou (která sice předčasně skončila už v roce 1931) a Četníky z Luhačovic (kteří začali hezky pozvolna v roce 1919) jsou Zločiny Velké Prahy (vsazené do roku 1922) příspěvkem k moderní dramaturgii, která se najednou 20. let nebojí a neignoruje je. A to samo o sobě je jednoduše skvělé. Pořád ještě se vyrovnáváme s pohledem na masarykovskou republiku z hlediska státní kinematografie a televize, která cíleně zobrazovala jen negativní stránky ve snaze utužit názor, že dneska se máme přece mnohem líp. Takže za zásadní změnu tleskám, k samotnému seriálu mám jen smířlivý komentář o tom, že příště to snad bude lepší, když se v ČT teprve učí nové řemeslo. Potenciál ohromný, jednotlivé případy slabé, nějaká zásadní rámcová linka chybí, takže to hlavní, co můžeme sledovat je maďarská domácnost bývalé šlechty, mladá láska na zapřenou a jedno sociální drama jak vystřižené z Kmínkova Zlatého ptáčete. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako u každého nového seriálu České televize, tak i zde jsem měl velká očekávání. Mohlo se jednat o dobově nesmírně zajímavou detektivku, navíc s dobrými herci. Jenže celý ten námět ztroskotal na samotných jednotlivých námětech. Když jsem se o tomto seriálu bavil s tátou, který má české dobové detektivky hodně rád, tak mi říkal, že ze začátku nic moc, ale že postupem času se to začalo lepšit, což je vlastně pravda. Jenže poslední díl to dost zazdil. Přišlo mi, jak kdyby to vůbec nemyslel vážně a ze všeho si jenom utahoval. Dobrou detektivku nedělá dobrý jeden, nebo dva díly. Dobrou detektivku navíc dělá i dobrý vyšetřovatel a tam jsem měl taky trošku problém. Jardu Plesla mám hrozně rád, ale jeho postava inspektora Budíka byla hrozně nepřístupná a tím pádem i dost taková nevýrazná a nezajímavá. Jeho pobočník Jirka Langmajer byl pak klasicky dobrej, ale fungoval tu jenom jako takovej rádce figurka navíc. Třetí do party – nováček – pak dostával nejenom sodu od inspektora, ale scénáristi se na něm pomstili i v rámci bočního milostného příběhu, který byl vlastně úplně o ničem a k ničemu. A tato trojka pak řeší sérii vražd, která se odehrává v atmosfericky hezkém pražském venkově, kde jsem párkrát zaslechl i narážky na můj rodný Brandejs a okolí, což mě potěšilo. Nicméně v kontextu s celým seriálem to nic nezměnilo na tom, že tento seriál je spíš zklamání. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Festival fádnosti. 1) Fádní kriminální případy řeší fádní tým._____ 2) Seriálu nelze upřít jistou míru atraktivity. Tvůrci si snaživě vyhráli s prostředím, dobovými reáliemi a obsadili dobré (většinou) a mně příjemné (většinou) herce. Ale vše přebíjí mdlý scénář předepisující mdlým postavám vskutku mdlé chování._____ 3) A jak je to s přitažlivostí herců? 27letý Denis Šafařík s příšerným knírem vypadal trochu sexy jen v posteli. 47letý Jaroslav Plesl a 55letý Jiří Langmajer v tomto seriálu u mě nebodovali vůbec._____ 4) Velmi oceňuji místní Zajímavosti. Dozvěděl jsem se, že knírek Denise Šafaříka rostl dva měsíce (dodal SONY_) nebo že kocour Arnošt při natáčení s Jiřím Bartoškou častokrát slastně vrněl (dodala Česká televize). To nevědět, ničemu nerozumím. ()

Wally 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V průměru mi to vyšlo na 3*, ale poslední díl mne utvrdil v tom, že si je nezaslouží... Tak příšerně, jak seriál začal, tak i skončil. Plesl super, Langmajer standard, Šafařík díl od dílu lepší...exteriéry chválihodné...ale...ani jeden díl/případ neměl šťávu, gradaci, napětí, nešokoval...dva díly se vyčerpávajícím způsobem vyšetřovalo, aby ve finále voala ´Deux et machina´ je to sebevražda a konec...v posledním díle se snad ani nevyšetřovalo, nebylo tam zhola nic. Jako nejlepší hodnotím díl s E. Josefíkovou, který nejvíce připomínal pátrání a krimi seriál. To, že seriál skončil souloží pana detektiva s paní hraběnkou, které za dveřmi šmírovala neuvěřitelně nepříjemná postava maďarské služky, nemá cenu ani komentovat...hnus... Nikdy jsem se nezamýšlel nad koncesionářskými poplatky, ale teď po tom co ´vytvořil´ pan Brabec, pan Renč se svou Medůzou nebo pornoBožena si říkám, jestli se mi líbí, jak ČT hospodaří s penězi daňových poplatníků.... ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Tak trochu rozporuplné pocity ve mě tento seriálový počin zanechal. Snad proto, že často není úplně jasné, která z dějových linek byla zamýšlena jako stěžejní, respektive mnohdy to vypadá, že cílem bylo spíše vyprávět soukromá a rodinná dramata vyšetřovatelů na pozadí řešení zločinů, než nabídnout hodnotnou detektivku se zajímavými případy. To samozřejmě nemusí být nutně špatná cesta, pokud se po ní ovšem jde uvědoměle od začátku do konce a pokud tyto příběhy jsou propracovány dostatečně na to, aby vytvářeli ucelený obrázek, ať už lidí, nebo éry, v níž žijí. V tomto směru tady zůstávají nevyužité jak možnosti prostředí venkova, který se začleněním do hlavního města najednou ocitá pod větším dohledem, tak i potenciál doby po výrazné změně poměrů, kdy za zmínku stojí v podstatě jen postava vrchního inspektora, která v náznacích skýtá poněkud neotřelý pohled člověka s těmito změnami nesouznícího. ... ()

Galerie (182)

Zajímavosti (61)

  • Hospodářské stavení je bývalý zájezdní hostinec na adrese Petrovice 10 (okres Rakovník). Následující léta zde pak fungoval jako Štědrý dvůr a pořádaly se zde různé akce. (Marinoco)
  • Kocour Arnošt při natáčení s Jiřím Bartoškou častokrát slastně vrněl. (Česká televize)
  • Když Vlastě Chramostové režisér Brabec nabídl roli v Zločinech Velké Prahy, byla v Domově pro seniory a podle Brabce se trochu upejpala Říkala, že raději ne, že už na to nemá, že by už neměla a že celé to už uzavřela. Bylo prý ale vidět, že ji nabídka těší. „Když jsme skončili, dal jsem jí květinu a místo čaje nebo vody chtěla vizoura. Dala asi tři,“ uvedl Brabec. Vlasta následně tři týdny po natáčení zemřela, a to 6. října 2019 ve věku 92 let. (rakovnik)

Související novinky

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

15.09.2020

Ačkoli je podzim, Finále Plzeň je! I přes složité jarní období se organizátoři rozhodli největší plzeňský filmový festival nezrušit, ale pouze přesunout. Během šesti dnů včetně prodlouženého víkendu… (více)

Reklama

Reklama