foto

David Ayer

  • nar. 18.1.1968 (51 let)
    Champaign, Illinois, USA

Biografie

V první řadě scénarista, David Ayer, se narodil ve městě Champaign, stát Illinois. Vyrůstal ovšem v Minnesotě a poté v Marylandu. Jeho dětství a dospívání nebylo vůbec lehké, rodiče ho vyhodili z domu když byl ještě teenager. Kvůli této události začal bydlet u příbuzných v problematické části Los Angeles. Navštěvoval střední školu v oblasti Rampart, která se v 90. letech proslavila obrovskou mírou policejní korupce. Námět korupce, hlavně u policie, je v Ayerových filmech velmi častý. Po dokončení střední školy se přidal k americkému námořnictvu. Dostal se na palubu ponorky a účastnil se bojů v posledních dnech studené války. Poté byl se všemi poctami propuštěn a vrátil se do Los Angeles. Pracoval jako elektrikář a ve volném čase začal psát krátké povídky.

Osudovým okamžikem v profesním životě se mu stalo setkání se scénáristou Wesley Strickem. Ten ho přemluvil, aby napsal scénář založený na zážitcích z námořnictva. Také ho upozornil na pár knih, ze kterých Ayer nastudoval, jak psát scénář. V té době bydlel velmi blízko svého původního bydliště a rozhodl se napsat scénář mnohem osobnější. A tak vznikl v roce 1995 scénář k TRAINING DAY. Zfilmován byl ale až o šest let později. Po prvním neúspěchu s Training day se Ayer rozhodl využít své zážitky z námořnictva a vznikl scénář k filmu U-571, podle příběhu Johna Mostowa, který se také ujal režie. Po úspěchu filmu RYCHLE A ZBĚSILE se Ayer dočkal zfilmování i Training day. Danzel Washington si dokonce odnesl sošku Oscara za hlavní roli detektiva Alonza Harrise.

Na dalším projektu, filmu s názvem TEMNÝ STÍN NAD L.A., spolupracoval s Jamesem Ellroyem, který napsal původní příběh a Ayer ho upravil do podoby scénáře. Film je z prostředí losangeleské policie, stejně jako S.W.A.T. - JEDNOTKA RYCHLÉHO NASAZENÍ a hlavním hybatelem příběhů je jak jinak - korupce.

Do režisérské židle poprvé usedl v roce 2005, aby natočil kriminální drama DRSNÝ ČASY. Zatím režíroval tři filmy, nejnověji END OF WATCH. STREET KINGS je jediný, ke kterému nenapsal scénář. Tuto práci svěřil ostřílenému Jamesi Ellroyovi.

Pavla "Pria" Pánová

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Filmy

2025 Gotham City Sirens
2020 The Tax Collector
2017 Bright
2016 Sebevražedný oddíl
2014 Sabotáž
Železná srdce
2012 Patrola
2008 Street Kings
2005 Drsný časy

TV seriály

2019 Deputy (TV seriál)
Pilot (E01)

Producentská filmografie

Herecká filmografie

Filmy

2016 Sebevražedný oddíl
2008 Street Kings
2001 Training Day

Dokumentární

2016 Dawn of the Justice League (TV film)
2008 Long Shadow of Dirty Harry, The
1992 HBO First Look (TV seriál)

Tvůrcovská filmografie

TV seriály

2019 Deputy (TV seriál)
Pilot (E01)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(291)