foto

Arlene Martel

  • nar. 14.4.1936
    New York City, New York, USA
  • zem. 12.8.2014 (78 let)
    Santa Monica, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Arlene Martel, americká herečka a spisovatelka, se narodila rakouským židovským imigrantům. Vyrůstala ve skromných podmínkách do doby, než jí zaměstnavatel její matky zaplatil školné na internátní škole v Connecticutu. Později navštěvovala prestižní střední školu múzických umění ve svém rodném městě (High School of the Performing Arts), kterou v roce 1953 absolvovala s vyznamenáním. Poté začala vystupovat na Broadwayi a od konce padesátých let se pravidelně objevovala v televizi. Před rokem 1964 používala Arlene Martel pseudonym Tasha Martel, Arlene Sax a Arline Sax.

Její debut na filmovém plátně v roce 1964 byl ve filmu The Glass Cage od režiséra Antonia Santeana. Širokému publiku v USA pak utkvěla v podvědomí především rolí T'Pring v seriálu Star Trek (od r. 1966) v epizodě Amok Time (1967) a seriálu The Outer Limits (od r. 1963) v epizodě Demon with a Glass Hand (1964).

Tato 168 cm vysoká herečka byla třikrát vdaná a rozvedená, z prvního manželství s Robertem Palmerem se jí narodil jeden syn, v druhém manželství, s o čtyři roky mladším kolegou Jerry Douglasem, porodila další dvě děti.

Arlene Martel zemřela v nemocnici ve městě Santa Monica (Los Angeles County) ve věku 78 let na infarkt.

Olif

Herecká filmografie

Filmy

2007 Star Trek: Of Gods and Men
2002 Dlouhá cesta
1996 What Do Women Want
1985 Life & Adventures of Santa Claus, The (TV film)
1982 Eleanor, First Lady of the World (TV film)
1981 Poslední den lásky (TV film)
1978 Zoltán, Drákulův pes
1977 Chatterbox
1975 Conspiracy of Terror (TV film)
1974 Indict and Convict (TV film)
1972 Adventures of Nick Carter (TV film)
1968 Andělé z pekel
1964 Glass Cage, The

TV seriály

2010 Bratři a sestry (TV seriál)
Správný polibek (S05E04)
1985 Berrenger's (TV seriál)
1979 Knots Landing (TV seriál)
1978 Battlestar Galactica (TV seriál)
Richie Brockelman, Private Eye (TV seriál)
1977 The Love Boat (TV seriál)
1974 Petrocelli (TV seriál)
The Rockford Files (TV seriál)
The Six Million Dollar Man (TV seriál)
Columbo (TV seriál)
V nouzi poznáš přítele (S03E08)
1973 Mladí a neklidní (TV seriál)
Columbo (TV seriál)
Dvojexpozice (S03E04)
1972 Banacek (TV seriál)
The Delphi Bureau (TV seriál)
The Rookies (TV seriál)
Columbo (TV seriál)
Džungle ve skleníku (S02E02)
1970 McCloud (TV seriál)
1968 Here Come the Brides (TV seriál)
It Takes a Thief (TV seriál)
The Doris Day Show (TV seriál)
1967 Mannix (TV seriál)
The Flying Nun (TV seriál)
1966 Iron Horse (TV seriál)
Mission: Impossible (TV seriál)
Star Trek (TV seriál)
The Monkees (TV seriál)
1965 Hogan's Heroes (TV seriál)
I Dream of Jeannie (TV seriál)
The Wild Wild West (TV seriál)
1964 Bewitched (TV seriál)
Historias para no dormir (TV seriál)
Profiles in Courage (TV seriál)
The Man from U.N.C.L.E. (TV seriál)
1963 Breaking Point (TV seriál)
My Favorite Martian (TV seriál)
The Outer Limits (TV seriál)
Uprchlík (TV seriál)
1961 Ben Casey (TV seriál)
Bus Stop (TV seriál)
Cain's Hundred (TV seriál)
Gunslinger (TV seriál)
Target: The Corruptors (TV seriál)
The New Breed (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
Twenty-Two (S02E17)
1960 Hong Kong (TV seriál)
Route 66 (TV seriál)
The Law and Mr. Jones (TV seriál)
1959 The Detectives (TV seriál)
The Rebel (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
What You Need (S01E12)
The Untouchables (TV seriál)
This Man Dawson (TV seriál)
1958 Behind Closed Doors (TV seriál)
1957 Have Gun - Will Travel (TV seriál)
Perry Mason (TV seriál)
The Restless Gun (TV seriál)
1956 Playhouse 90 (TV seriál)
1955 Cheyenne (TV seriál)
Gunsmoke (TV seriál)
1953 General Electric Theater (TV seriál)
1952 Death Valley Days (TV seriál)

Dokumentární

2015 Jednota - vyp.
1957 The James Dean Story

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace