foto

Otakar Kosek

  • nar. 14.10.1944 (74 let)
    Brno, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Otakar Kosek se narodil v Brně, ale dětství strávil v Praze, odkud ale byla rodina v 50. letech z politických důvodů vystěhována. Koskovi nebylo umožněno studovat, vyučil se sazečem a poté pracoval jako dělník na Hlavním nádraží v Praze, později jako kulisák v Národním divadle. V uvolněných šedesátých letech se nakonec dostal na DAMU, kde vystudoval režii (1967-1972). V letech 1972-1987 pracoval externě pro televizi v Praze a Ostravě a také pro filmové studio v Gottwaldově, kde byl nakonec v l. 1987-1989 zaměstnán na plný úvazek jako režisér, poté přešel do ostravské televize.

Po dokončení studií točil Kosek převážně televizní filmy a inscenace, stál také u zrodu seriálu BEZ ŽENSKÉ A BEZ TABÁKU (1980). V gottwaldovských filmových studiích vznikl film LUKÁŠ (1982), který získal ocenění u nás, ale především čestné uznání UNICEF a Zlatou medaili na festivalu filmů pro děti a mládež v Západním Berlíně. Také další dětský film, UŽ SE NEBOJÍM (1984), byl oceněn. Tyto filmy, ale také další Koskovy práce té doby, upadly dodnes v zapomnění. Z televizních filmů je na místě připomenout inscenaci JSOU URČITÉ HRANICE (1986), která získala hlavní cenu na 4. ročníku Světového televizního festivalu v Tokiu. Otakar Kosek režíroval také v divadle, například v Kladně, uplatnil se též jako publicista a autor článků o filmu a televizi v různých médiích. V současné době je jedním z režisérů seriálu ULICE na televizi Nova.

Otakar Kosek je ženatý, s manželkou Šárkou, rozenou Drozdovou, má dvě dcery.

Pavel "argenson" Vlach

Režijní filmografie

Filmy

2016 Drahá Mathilda (divadelní záznam)
2005 Až kohout snese vejce (TV film)
Voděnka (TV film)
2004 Prsten krále řeky (TV film)
Vánoční panenka (TV film)
2001 Takový slušný člověk (TV film)
1994 Zapomenuté tváře (TV film)
1992 Evangelium podle Pastýřů (TV film)
Havran barvy lila (TV film)
1991 Digitální čas (TV film)
Kámen v okně (TV film)
Policajti (TV film)
1990 Hra pro tři (TV film)
1989 Králíci nemají jména (TV film)
Osmý div světa (TV film)
Skrznaskrz (TV film)
Tobogan
1988 Tomáš a Markéta (TV film)
Zemřeš, kdy budeme chtít (TV film)
1987 Sedmé nebe
1986 Jsou určité hranice (TV film)
Princ a skřivánek (TV film)
Principálka (TV film)
1985 Několik životů (TV film)
Ďáblovy peníze (TV film)
1984 Když slunce ztratí sílu léta (TV film)
O statečném Vladislavovi (TV film)
Už se nebojím
Záviš a Kunhuta (TV film)
1983 Slaný sníh (TV film)
Únosy bez výkupného (TV film)
1982 Lukáš
Pravda neroste na višni (TV film)
Příběh chlapce, který miloval svou práci (TV film)
Příběh muže, který miloval svou ženu (TV film)
Příběh ženy, která milovala lidi (TV film)
1981 3x denně kapku rosy (TV film)
Nezralost (TV film)
Velikánský banánový dort (TV film)
1980 Trnové pole
1979 Hořká slza radosti (TV film)
Nůž pro všechno (TV film)
Objev (TV film)
Ohrožené město (TV film)
Sonáta v Mariánských Lázních (TV film)
1978 Farma na konci světa (TV film)
Vynález (TV film)
1977 Chuť na rozinky (TV film)
Měsíční údolí (TV film)
Návštěva z vesmíru (TV film)
Oheň ve dřevě (TV film)
Čas polomů a štěpů (TV film)
1976 Druhé křídlo (TV film)
Maškaráda (TV film)
Záměny (TV film)
1975 Nástup možný ihned (TV film)
Návšteva (TV film)
Venušin koš (TV film)
Čtyři zlaté prýmky (TV film)
1974 Eskulapův přístav (TV film)
Jak přijít o život (TV film)
Rinaldino (TV film)
1973 Bratranec Pons (TV film)
Ó rozume, ó lásko
Útěk ze života (TV film)
Černá jáma (TV film)
1972 Cestující se připraví k odletu (TV film)
1971 Žebrácká opera (TV film)

TV seriály

2005 Ulice (TV seriál)
1996 Ďábel v Praze (TV seriál)
1994 Nanebevstoupení Lojzka Lapáčka (TV seriál)
1984 Jahody na stéble trávy (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
1980 Bez ženské a bez tabáku (TV seriál)
Režný chléb (E04)
Chomout (E03)
Dobří chlapi (E02)
další epizody (4)

Dokumentární

1989 Sólo pro zpěváka a Jižní Moravu

Scenáristická filmografie

Filmy

1979 Hořká slza radosti (TV film)
1977 Chuť na rozinky (TV film)
1973 Černá jáma (TV film)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace