foto

Ben Whishaw

  • nar. 14.10.1980 (37 let)
    Clifton, Bedfordshire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Říká se o něm, že je někým mezi Heathem Ledgerem a Melem Gibsonem. Jeho nejoblíbenějším zvířetem je kočka, miluje cestování, hudbu (zpěvačka PJ Harvey) a výtvarné umění (chtěl se stát malířem).

Tento mladý talentovaný muž se narodil 14. října 1980 a spolu se svým bratrem, dvojčetem Jamesem, vyrůstali v Cliftonu, Bedfordshire v západní Anglii. Narozdíl od nezainteresovaného sourozence Bena, ho prkna znamenající svět lákala již od raného dětství. Vzhledem k povinné školní docházce však nemohl svému koníčku věnovat tolik času, kolik si představoval. Od svých čtrnácti let se začal objevovat v menších seriálových rolích, stal se také členem divadel Bancroft Players Youth Theatre a Big Spirit Theatre Company. O rok později jeho hvězdička zazářila v dramatu If This Is A Man založeném na stejnojmenné knize muže jménem Primo Michele Levi, který přežil uvěznění v nacistickém koncentračním táboře. A právě za roli vězně sklidil Ben na prestižní divadelní přehlídce v Edinburghu veliké ovace.

Po složení zkoušky dospělosti se Ben definitivně rozhodl pro hereckou kariéru a pro své další studium si tak zvolil prestižní londýnskou univerzitu Royal Academy of Dramatic Art (RADA), kde mimo jiné začínali velikáni jako sir Antony Hopkins či Alan Rickman. Po úspěšném absolvování v roce 2003 získal angažmá v Royal National Theatre (His Dark Materials, Racek), Theatre Royal Court (Úplné zatmění) a v (pro jeho budoucnost asi nedůležitějším) Old Vic. Zde se totiž zcela otevřel v roli Shakespearova věčně filosofujícího hrdiny Hamleta (režie Trevor Nunns) a získal si nejen příznivce z řad diváků, nominaci na cenu Laurence Oliviera, ale především kladné kritiky.

Již během studia se Ben objevil i v menších filmových rolích. Nejvýrazněji se uplatnil ve snímku Williama Boyda ZÁKOP (1999), kde se poprvé setkal s Danielem Graigem. Téhož roku se ujal i doprovodných rolí v dramatu MAUVAISE PASSE Michela Blanca. O rok později jej diváci mohli zahlédnout v televizních seriálech OTHER PEOPLE’S CHILDREN či BLACK CAP. Do povědomí většího počtu filmových fanoušků se však vepsal až díky své nové úloze Toma v psychologickém dramatu MŮJ BRATR TOM (2001). Precizní ztvárnění dospívajícího chlapce, který řeší své problémy věčnými úprky do lesa a jehož podivínskému chování rozumí jen jediná osoba na světě, nakonec vynesla Whishawovi hned dvě ocenění. Jednak cenu British Independent Film Awards (2001) za nejperspektivnějšího nováčka a na festivalu Sochi International Film (2001) pak cenu pro nejlepšího herce. Navíc se v Můj bratr Tom poprvé ukázalo pro jaké role se vlastně Ben narodil.

A zdá se, že si jeho nesporného talentu vžít se do postav osamělých, poněkud zvláštních mužů inscenujících si svůj vlastní svět, všimli i režiséři. Svůj osud na plátně i v životě opět protkal s Danielem Graigem. Jednak ve snímku PO KRK V EXTÁZI (2004), kde představuje malou rybu Sidneyho a dále si zahrál Spuda v dramatu NEZNIČITELNÁ LÁSKA inspirovaném stejnojmennou novelou Iana McEwana (2004). A postavu introvertního hocha Pingua, který se stává terčem vtípků a morbidit svého kamaráda Nathana získává také v sitcomu NATHAN BARLEY (2004).

O rok později se znovu potvrzuje jeho um pochopit a uchopit postavu. Získal totiž možnost ztvárnit roli kytaristy Keithe Richardsona v biografickém díle STONED, které mělo divákům přiblížit nespoutaný život legendární skupiny Rolling Stones. A pak už přichází rok 2006 a s ním i role, díky které upoutal asi nejvíce. Německý režisér Tom Tykwer se totiž rozhodl uvést v život postavy z hororového románu Patricka Suskinda PARFÉM: PŘÍBĚH VRAHA a s nimi i hlavního hrdinu Jeana Baptista Grenoullieho s nejlepším čichem v Pařiži a nutkavou touhou uchovávat vůně krásných žen. A režisérský nos se nemýlil, když právě do této role obsadil do té doby celkem neznámého Bena, který tak po boku hvězd jako Alan Rickman či Dustin Hoffman konečně získal možnost projevit svůj talent naplno.

Později se Whishaw objevil také jako jedna ze 6 tváří Boba Dylana v životopisném snímku této pěvecké hvězdy BEZE MĚ (2007). S Emmou Thompson (Rozum a cit) se Ben setkal v roce 2008 v NÁVRATU NA BRIDESHEAD, kde hraje jejího svobodomyslného syna. V romanticky laděné BRIGHT STAR (2009) režisérky Jane Campion se zase vtělil do básníka Johna Keatse prožívajícího jednak milostný vztah s dívkou ze sousedství, ale především vážnou nemoc zasahující do všech sfér jeho života.

Na otázku jestli se bude v budoucnu věnovat více filmu nebo divadlu odpověděl: "Hrozně moc miluji jeviště, divadlo je místo kde se naučíte opravdu mnoho, ale popravdě vidím svou budoucnost spíše ve filmech!."

Markéta "Merkin" Zvolánková

Herecká filmografie

Filmy

2019 Bond 25
The Personal History of David Copperfield
2018 Mary Poppins se vrací
National Theatre Live: Julius Caesar (divadelní záznam)
2017 Paddington 2
2016 Family Happiness
Hologram pro krále
2015 Dánská dívka
Humr
Spectre
Sufražetka
V srdci moře
2014 Chvění
Days and Nights
Paddington
2013 Beat
The Zero Theorem
2012 Atlas mraků
Skyfall
V kruhu koruny: Richard II. (TV film)
2010 All Signs of Death (TV film)
Bouře
2009 International
Jasná hvězda
Love Hate
2008 Návrat na Brideshead
2007 Beze mě: Šest tváří Boba Dylana
2006 Parfém: Příběh vraha
2005 Stoned
2004 Nezničitelná láska
Po krk v extázi
2003 77 Beds
Booze Cruise, The (TV film)
Ready When You Are Mr. McGill (TV film)
2001 Můj bratr Tom
2000 Baby
1999 Mauvaise passe
Zákop

TV seriály

2018 A Very English Scandal (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
2017 Queers (TV seriál)
The Man on the Platform (E01)
2015 London Spy (TV seriál)
If This Is a Lie (E05)
I Know (E04)
Blue (E03)
další epizody (5)
2014 Playhouse uvádí (TV seriál)
Únos (S03E05)
2012 The Hour (TV seriál)
Epizoda 6 (S02E06)
Epizoda 5 (S02E05)
Epizoda 4 (S02E04)
další epizody (6)
2011 The Hour (TV seriál)
Epizoda 6 (S01E06)
Epizoda 5 (S01E05)
Epizoda 4 (S01E04)
další epizody (6)
2008 Criminal Justice (TV seriál)
Epizoda 5 (S01E05)
Epizoda 4 (S01E04)
Epizoda 3 (S01E03)
další epizody (5)
2004 Nathan Barley (TV seriál)
2000 Black Cab (TV seriál)
Other People's Children (TV seriál)

Dokumentární

2013 Ta naše mládež
2009 The Half

TV pořady

2004 At the Movies (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace