foto

Bruce Dickinson

  • nar. 7.8.1958 (59 let)
    Worksop, Nottinghamshire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Celým jménem Paul Bruce Dickinson se narodil mladistvým rodičům v hornickém městečku Worksop. I když jeho pravé křestní jméno bylo Paul, nechával si odmala říkat Bruce. Žil i s čerstě plnoletými rodiči u prarodičů, kteří ho zpočátku vychovávali. Kvůli částemu stěhování navštěvoval několik škol nejdříve základní školu v Sheffieldu, poté privátní internátní školu v Shropshireu. Jeho soukromé vzdělání však znenadání skončilo v sedmnácti letech vyloučením potom, co se vymočil řediteli do oběda. V důsledku svého "ničemného jednání" byl Bruce terčem ponižování a šikanování od svých starších spolužáků, které se opakovalo každý večer po dobu prvního ročníku. Bruce vyrostl jako osamělé dítě mezi různými domovy a školami. Cítil se vzdálený i své sestře, díky tomu i trochu zdivočel. Po návratu do Sheffieldu se přihlásil na místní všeobecnou střední školu, kde začal zpívat ve své první kapele. Pak studoval dějiny na Queen Mary College v Lodýnském East Endu.

Na uměleckou dráhu vkročil už v patnácti. Stal se členem školní amatérské divadelní společnosti kde hrál i režíroval. Ale zájem o hudbu nezůstával daleko za herectvím. Původně chtěl být bubeníkem, jako jeho tehdejší vzor Ian Paice ze skupiny Deep Purple, ale bicí si nemohl dovolit. Na střední v Sheffieldu zpíval ve své první kapele, které Bruce vymyslel název Styx, aniž by tušil, že kapela se stejným jménem již existuje. Na Queen Mary College začal hrát v punkové skupině Speed, kterou založil s Noddym Whitem, který Bruce naučil hrát na kytaru a psát texty. Díky inzerátu se seznámil s práci v nahrávacím studiu, nahrál se skupinou Shotts píseň ,,Dracula".

Průlom přišel v roce 1978, když koncert Shotts v Maidstone navštívila nečekaně skupina Samson, která ho přijala za zpěváka a díky které se tehdy proslavil a byl u ní znám pod přezdívkou "Bruce Bruce" a než od nich odešel, nahrál s nimi dva alba. O Bruce začal jevit zájem Rod Smallwood, manažer slavné heavy metalové kapely Iron Maiden. Bruce byl kapelou Iron Maiden přijat a vystřídal tehdejšího frontmana Paula DiAnna, který měl problém s drogami. V této kapele působí dodnes, jen díky své sólové dráze kapelu v roce 1993 opustil, ale po 6 letech se opět vrátil.

Mimo Iron Maiden, a sólové kariéry se věnuje a věnoval Bruce i psaní knih, šermu, řízení vlastního letadla, režírování videoklipů, televiznímu i i rozhlasovému moderování a je i konferenciér MTV. Podílel se dále na filmu Chemical Wedding, který byl inspirován jeho stejnojmeným sólovým albem, postaral se i o hudbu ve filmu. Žije se svou druhou manželkou Paddy a má tři děti.

Martin "masw" Swider

Herecká filmografie

Filmy

2008 Chemical Wedding
1982 Démon

TV seriály

2005 Heavy Metal v oblacích (TV seriál)
1989 The Paradise Club (TV seriál)

Dokumentární

2014 Made in Japan - The Rise of Deep Purple Mk II (TV film)
2012 Iron Maiden: En Vivo (koncert)
2011 Příběh heavy metalu (TV seriál)
Ruisrock - 40 vuotta rockia ja rakkautta (TV film) - a.z.
2010 Heavy Metal Britannia
2009 Iron Maiden: Flight 666
Monty Python - málem pravda (TV seriál)
2008 Global Metal
Promised Land of Heavy Metal - a.z.
Sedm epoch rocku (TV seriál)
2006 Bruce Dickinson - Anthology (koncert)
Iron Maiden: Death On The Road
Zaostřeno na spontánní samovznícení člověka (TV film)
2005 Metal & metalisté
2004 Iron Maiden - The Early Days (koncert)
Musikprogrammet - programmet om musik (TV seriál) - a.z.
2002 Iron Maiden: Rock in Rio (koncert)
1993 Iron Maiden: Donington Live 1992 (koncert)
Iron Maiden: Raising Hell
1991 Bruce Dickinson: Dive, Dive, Dive
1989 Iron Maiden: Maiden England (koncert)
1987 Iron Maiden: 12 Wasted Years
1985 Iron Maiden: Behind the Iron Curtains
Iron Maiden: Live After Death (koncert)

TV pořady

2003 Top 40 (TV pořad)
1996 Never Mind the Buzzcocks (TV pořad)
1987 Rockstop! (TV pořad)

Hudební videoklipy

2003 Iron Maiden: Visions of the Beast (hudební videoklip)
1986 Iron Maiden - Stranger in a Strange Land (hudební videoklip)
Iron Maiden - Wasted Years (hudební videoklip)
1984 Iron Maiden - Aces High (hudební videoklip)
Iron Maiden - 2 Minutes to Midnight (hudební videoklip)
1983 Iron Maiden - Flight of Icarus (hudební videoklip)
Iron Maiden - The Trooper (hudební videoklip)
1982 Iron Maiden - The Number of the Beast (hudební videoklip)
Run To The Hills (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Filmy

2008 Chemical Wedding

Skladatelská filmografie

Filmy

2008 Chemical Wedding

Hudební videoklipy

2015 Iron Maiden - Speed of Light (hudební videoklip)
1984 Iron Maiden - 2 Minutes to Midnight (hudební videoklip)
1983 Iron Maiden - Flight of Icarus (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(23)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace