foto

Boris Halmi

  • nar. 14.3.1948
    Praha, Československo
  • zem. 3.6.1991 (43 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jméno Boris Halmi (14.3.1948 – 3.6.1991) široké veřejnosti již příliš neřekne, ale kotelníka Doudu, který profesoru Kardovi vysvětluje, že uhlí nemá nožičky v legendární komedii SNĚŽENKY A MACHŘI (1982), si vybaví téměř každý.

Sám Halmi, který po vystudování Divadelní fakulty Akademie múzických umění zpočátku působil jako divadelní scénograf, se do análů české kinematografie více než příležitostní herec zapsal jako architekt více než dvou desítek celovečeních filmů, především Karla Smyczska a Václava Křístka, jako například ČAS SLUHŮ, PROČ?, VYŽILÝ BOUDNÍK nebo KDO SE BOJÍ, UTÍKÁ.

S filmem začal spolupracovat od roku 1972, nejprve jako asistent výpravy a od konce sedmdesátých let jako již zmiňovaný architekt. V několika filmech, na kterých pracoval, mu byla svěřena nějaká z epizodních rolí. Kromě věčně opilého Doudy ze Snrěženek a Machrů, jsou nejznámější technik Pivoda (JAKO JED, 1985), zřízenec metra (KAŇKA DO POHÁDKY, 1981) či výpravčí (PROČ, 1987). Na televizní obrazovce se objevil v seriálech DYNASTIE NOVÁKŮ (1982) a TŘETÍ PATRO (1985) nebo filmu POČÍTÁNÍ OVEČEK (1981).

Oldřich "Olík" Klusoň

Herecká filmografie

Filmy

1987 Jak básníkům chutná život
Proč?
1985 Jako jed
1982 Sněženky a machři
1981 Kaňka do pohádky
Počítání oveček (TV film)
1979 Housata
1978 Nechci nic slyšet

TV seriály

1985 Třetí patro (TV seriál)
1982 Dynastie Nováků (TV seriál)

Scénografická filmografie

TV seriály

1989 Dlouhá míle (TV seriál)
Epizoda 1 (E01)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace