foto

Irén Bordán

  • nar. 15.9.1953 (67 let)
    Kübekháza, Maďarsko

Biografie

Gymnázium navštevovala v Újszegede, kde vynikala nielen krásou, ale aj v recitácii. Zúčastňovala sa rôznych súťaží v prednese aj v celoštátnom meradle. V rokoch 1971-1972 ešte pred nástupom na Divadelnú a filmovú akadémiu praxovala v Národnom divadle v Szegede. V 3. ročníku na Divadelnej akadémii dostala hlavnú úlohu v televíznej hre napísanej podľa románu Móra Jókaiho (Szerelem bolondjai I-II) a odrazu ju poznalo celé Maďarsko.

Po ukončení štúdií sa stala na niekoľko rokov najúspešnejšou a najvyhľadávanejšou herečkou. Bola nielen veľmi fotogenická, ale aj všestranná. Počas štúdií hrá v divadle Vígszinház, v rokoch 1976-1978 v Národnom divadle, 1978-1979 v divadle Józsefa Attilu. V rokoch 1979-1981 je členkou filmového štúdia MAFILM. Účinkovala snáď so všetkými slávnymi hercami ako Básti Lajos, Bessenyei Ferenc, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Sándor, Bujtor Istvá, Huszti Péter a Cserhalmi György.

V roku 1981 sa vydala za Szerdahelyi Gábora a odišla do New Yorku. Tu sa jej narodila dcérka Lili (1982) a syn Philip (1986). Aj v USA prijala niekoľko filmových úloh. Manželstvo sa neskôr rozpadlo a vrátili sa po 21 rokoch spať do Maďarska. Lili je tiež herečkou a hrá spolu s matkou aj vo filmoch a divadle.

Cicis

Herecká filmografie

Filmy

2018 A merénylet (TV film)
Sběratel Ruben Brandt
2017 Smrtihlav
2015 Marťan
Polosvět
2014 Volný pád
2012 Pillangó (TV film)
Špiónka (TV film)
2010 Dluh
2007 Hasutasok
Noé bárkája
Téli mese
2006 Dvojí nepřítel
Meč spravedlnosti
2005 8MM 2
Kinder Garden
2003 Kistestvér
2002 Love Story z Manhattanu
1993 A turné
1991 És mégis...
1987 Gyere hozzám feleségül (TV film)
1986 Szerelmek (TV film)
1985 Eszterlánc
1982 II. József császár (TV film)
1981 Láska přichází z vesmíru (TV film)
Mefisto
1980 A Fejenincs Írástudó - avagy a titokzatos haláleset (TV film)
Naplemente délben
1979 Az idegenek (TV film)
Fogjuk meg és vigyétek!
Forró mezők (TV film)
Negyedik menet (TV film)
Pevnost
Slunovrat (TV film)
1978 Hřebčinec
Mire a levelek lehullanak... (TV film)
1977 Különös mátkaság (TV film)
Oči jako hvězdy
Szerelem bolondjai (TV film)
1976 A protektor (TV film)
A sas meg a sasfiók (TV film)
Fantómovy dukáty
Vítr jim hvízdá pod nohama
1975 Holnap lesz fácán
Tři dny a tři noci

TV seriály

2018 Berlínská mise (TV seriál)
Aut Concilio Aut Ense (S03E01)
2015 Las aventuras del capitán Alatriste (TV seriál)
X-company (TV seriál)
Do jámy lvové (S01E08)
Fapad (TV seriál)
Bukórepülés (E24)
2013 Hacktion (TV seriál)
Az utolsó fejezet (S04E04)
2010 Tűzvonalban (TV seriál)
Fényhozók (S04E05)
2009 Állomás (TV seriál)
Horror (S02E12)
Nők lázadása (S02E06)
2001 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Parasites (S02E19)
1993 Zákon a pořádek (TV seriál)
Securitate (S03E20)
1989 Égető Eszter (TV seriál)
Menekülők és maradók (E06)
Angyalharag (E04)
Háborús tavasz (E02)
další epizody (4)
1982 Dániel (TV seriál)
Kutyakomédia (E06)
Hoci-nesze (E05)
Csupa öröm az élet! (E04)
další epizody (6)
1981 Il treno per Istambul (TV seriál)
1978 A bunker (TV seriál)
Episode 3 (E03)
Episode 2 (E02)
Episode 1 (E01)
Ítélet előtt (TV seriál)
Megtörtént bünügyek (TV seriál)
Iskolatársak voltak (S03E01)

Dokumentární

2015 A jó pásztor - Tours-i Szent Márton élete
2013 Fekete krónika (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky