Reklama

Reklama

Smrtihlav

  • Francie HHhH (více)
Trailer 2

Snímek Smrtihlav se od většiny předešlých filmových zpracování s tímto tématem liší. Z výrazné části se totiž zaměřuje také na opačnou stranu barikády na samotného Heydricha. Ten zde není pouhým předmětem atentátu, ale důležitou aktivní postavou. Vedle příběhu Československých parašutistů sleduje film Smrtihlav i jeho život, vzestup a kariéru, kterou ukončil jako jeden z největších prominentů Třetí říše. Nejnovější verze atentátu na Heydricha tak ukazuje nejen hrdinství, ale i nelítostné zlo, proti kterému je namířené. Právě k tomuto pojetí odkazuje český název stejně jako na fakt, že Heydrich byl jedním z inženýrů takzvaného Konečného řešení židovské otázky. (Bontonfilm)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (339)

Ampi 

všechny recenze uživatele

Smrtihlav byl poražen Anthropoidem. Kladem je mu sice zobrazení osudu Heydricha, na kterého se vařila voda, ale historický uprav je tam až moc. Asi tvůrci drželi hesla, že příběh nemusí být úplně pravdivý, ale zajímavý a zábavný. Tak to pojali i s historii. Možná škoda. Atentát (film Jiřího Sequense) je nejlepší. Smrtihlav své další klady, hudbu, Linu, kamarádství parašutistů, práce kamery, jistá osudovost a poetika atd. utopí v moři drobných chyb. Arzenál parašutistů v kostele je ohromný (ale bombu si musí Kubiš udělat sám) a Němci jdou vstupními dveřmi jak na porážku. Samopal Thompson je standardní zbraní československého odboje. Československá hymna se silným přízvukem je milá i když trochu humorná. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že když je film o studeném čumáku Heydrichovi podobně bez emocí, je to do jisté míry v pořádku. Jenže druhá půlka byla o Gabčíkovi s Kubišem a byla natočená úplně stejně. Takže filmaři natočili Prahu v Budapešti a udělali z toho kovbojku jak na divokém Západě. Kupodivu to byla docela nuda (50%, ale dát tomu třetí hvězdičku se mi příčí). ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Snímok, na ktorý sa dobre pozerá, no ktorý k téme nepriniesol nič nové a nijak zvlášť neoslnil. Keby to celé ostalo len v rovine pohľadu R. Heydricha, dej sa viac zameral na jeho životopisný príbeh a z atentátu by sa stala len pár minútová epizódka na záver, tak nič nepoviem, bolo by to niečo nové a v kontexte s tým aj zaujímavé. No celá druhá polovica sa venuje príprave atentátu a samotnému atentátu, ktorý som v poslednej dobe už videl toľko krát, že mi to lezie krkom. Naposledy napr. vo filme Anthropoid (2016), ktorý bol v tomto smere predsa len o triedu lepší. Čo sa týka hereckej stránky, herec čo hral Heydricha bol dobrý, no typovo sa mi tam nehodil. Blond vlasy všetko neriešia. Škoda, chcelo to len v nastúpenom trende z prvej polovice vydržať až do konca. Takto iba lepší priemer. 65/100 ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Uvodne Weinstenove logo, vzhladom na sucasne udalosti, navnadi na nejaky poriadny znasilnovaci bijak. Trva len 6 minut a uz tu mame prvu nadielku trtkačky, za ktoru ale chudacik dobrak od zelezneho srdca Heydrich, tvrdo zaplati. Inak ale suhlasim na 100% s Pomom. Prva polovica filmu je pojata tak strasne chladne, ze vsetky tie zverstva, ktore Heydrich vykonava v divakovi nic nevovolaju. Ale aspon to funguje na dokumentarnej urovni v ktorej sledujeme postupny vzostup jednej svini k moci. A ako to uz byva, tak za kazdou svinou stoji zena. Ona jedina tu ma nejaky zaujimavy dejovy obluk, ktory ma štavu. To je ta chvila, ked si uvedomi, co stvorila a ze aj ona musi drzat hubu a krok. Bohuzial druha polovica filmu, ktora sa venuje bande amaterskych povstalcov je strasne chaoticka. Pôsobi to ako sled nahodnych scen nielen bez gradacia ale aj bez logiky. Len clovek, ktory ma zakladny prehlad o udalostiach sa v tom chaose zorientuje a znudene si môze odskrtavat jednotlive udalosti. Takze vysledok je pre mna rovnaky nepodarok ako nedavny Anthropoid. 4/10. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Byla to zásadní odbojářská akce, o které u nás musel slyšet každý školou povinný. A velmi podrobně a velmi věrně se k ní vyjadřoval i nedávný Anthropoid, což je možná největší kámen úrazu. Sledujeme totiž něco, co jsme nedávno dělali, jen s rozdílem toho, že tentokrát je první polovina věnovaná výhradně Heydrichovi a jeho narůstajícímu vlivu. Neřeším ani tolik odklon od historických faktů, spíš mi vadí, že tvůrci spojili dva příběhy, jenže ani s jedním nepracovali pořádně (na prominentního nacistu totiž na dlouhé minuty zapomeneme a sledujeme chystaný atentát). Je to tím pádem zkratkovité (hoši se nám zamilovali, ale divákovi je to na základě kvapného uchopení tak nějak jedno, mdlé vylíčení odbojové skupiny Tři králové také zrovna nepotěší), divák ani nemůže překousnout, že pražské lokality nahradila Budapešť. Holt kulisy Pražského hradu okecat prostě nejde. Chybí drive, chybí atmosféra, chybí nálada. Emoce a napětí zrovna tak. PS: Démonické scény vyhlazování vesnice ještě jaro nedělají. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (18)

  • Při výsadku československých parašutistů vidíme, že se brodí sněhem a putují horami, což nekoresponduje se skutečností, že v blízkém okolí Plzně, kde výsadek proběhl, žádné takové hory nejsou. (SsgtJira)
  • Reálie spojené s osobností Liny von Osten lze konfrontovat s jejími vzpomínkami, které vyšly pod názvem Můj život s Reinhardem (Leben mit einem Kriegsverbrecher, 1976). Případně s životopisy Žen nacistů (Der Frauen der Nazis, 2000) autorky Anny Marie Sigmund. (NinadeL)
  • V závěrečné scéně má nákladní automobil nasazené sněhové řetězy, které v době, kdy se scéna odehrává (pravděpodobně zima 1939 - Kubiš ve skutečnosti opustil republiku v Červnu 1939) neexistovaly. (Jirka_Globus)

Související novinky

Rosamund Pike a válečná dramata

Rosamund Pike a válečná dramata

08.02.2016

Po oscarové nominaci za Zmizelou začala být po Rosamund Pike daleko větší sháňka. Komedie Hector and the Search for Happiness a Dlouhá cesta dolů bohužel díru do světa neudělaly a podobně dopadl… (více)

Reklama

Reklama