Reklama

Reklama

Joe Ranft

Joe Ranft

nar. 13.03.1960
Pasadena, California, USA

zem. 16.08.2005 (45 let)
Mendocino County, California, USA

Biografie

Joe Ranft (bývalý scénárista, animátor a dabér, který pracoval pro studia Pixar i Disney (dva největší animační tvůrci)) se narodil 13. března roku 1960 ve městě Pasadena (Kalifornie, USA), ale vyrůstal ve městě Whittier (také v Kalifornii) a vyvinul si lásku ke kouzelnictví, předvádění grotesek a k vyprávění strašidelných příběhů. V patnácti letech se přidal do skupiny Magic Castle Junior Group a po absolvování školy Monte Vista High School v roce 1978 začal studovat v animační společnosti California Institute of the Arts v Kalifornii. Jeho bratr se jmenuje Jerome Ranft a byl to sochař, také pracující pro Pixar.

V roce 1980 se Joe stal scénáristou a umělcem studia Disney, které si ho všimlo po student-filmu GOOD HUMOR. Po mnoha hitech byl Joe najat v roce 1991 studiem Pixar, a poté díky němu vznikly hity jako HLEDÁ SE NEMO, PŘÍŠERKY S. R. O. nebo TOY STORY. Později také prozradil své oblíbené spisovatele, což byli Kurt Vonnegut, Hunter S. Thompson a Tom Wolfe a také své oblíbené kouzelníky, kteří byli John Carney, Daryl, Michael Ammar, Ricky Jay, a Jimmy Grippo.

Joe byl ženatý se ženou jménem Sue Barry a měli spolu dvě děti - dceru a syna Jordana a Sophiu.

Joe zemřel 16. srpna v roce 2005, když ve svém autě (Honda Element) narazil do zábradlí mostu a společně se svými kolegy Ranftem a Ericem Friersonem se ponořil do hlubin řeky Navarro River, kde také dva z nich zemřeli - Eric Frierson přežil díky tomu, že vyskočil z okenního okénka a vyvázl pouze s mírným zraněním. Joeho ostatky byly zpopelněny a jeho památce je věnován nejeden film - například TIM BURTON 'S CORPSE BRIDE.

Martin "StrYke" Mihula

Herec

Režisér

Filmy
2006

Auta

Scenárista

Filmy
2006

Auta

1987

Malý toaster

Reklama

Reklama