Reklama

Reklama

Valerie Čižmárová

Valerie Čižmárová

nar. 29.01.1952
Michalovce, Československo

zem. 07.03.2005 (53 let)
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Biografie

Valérie Čižmárová patřila k výrazným osobnostem ze Slovenska, které v 70. letech obohatily českou populární hudbu, dodnes je známá svým největším hitem Léta letí z roku 1971. Narodila se v Michalovcích na východním Slovensku, od dětství se věnovala tanci a zpěvu, první větší úspěch byl spojen s pěveckou soutěží v Košicích, v roce 1968 zvítězila v soutěži Talent v České Třebové, v podobně koncipovaném soutěžním klání pak zaujala v Jihlavě (tady ji také poprvé zachytila televizní kamera) a první nabídky na sebe nenechaly dlouho čekat. Oslovila ji především ta z legendárního divadla Rokoko, kam nastoupila a převzala zpívané party po Heleně Vondráčkové, která v té době tuto scénu opustila spolu s Martou Kubišovou a Václavem Neckářem, aby založili vlastní skupinu Golden Kids.

Jméno Valérie Čižmárové zůstává v povědomí veřejnosti především s jejím největším hitem Léta letí (1971); podnět k jeho natočení dal ředitel Rokoka Darek Vostřel, který v Čižmárové viděl slibný pěvecký potenciál a chtěl ji zviditelnit výrazným šlágrem (píseň Léta letí je českou verzí zahraničního hitu Looky Looky). Po uzavření divadla Rokoko vytvořila Valérie Čižmárová vlastní hudební skupinu, s níž uspořádala úspěšné turné v SRN, v roce 1974 pak přijala angažmá v Semaforu, kde setrvala více než čtvrtstoletí (do roku 2000).

Hlas Valérie Čižmárové dobře znají i diváci českých filmů, zpívala v dodnes populárních veselohrách HOLKY Z PORCELÁNU (1974) nebo JAK UTOPIT DOKTORA MRÁČKA (1974), v menších rolích se objevila i před kamerou. V úloze zpěvačky to bylo ve filmu JÁ TO TEDY, BERU ŠÉFE (1978), později hrála paní Lili v dramatu SMRT KRÁSNÝCH SRNCŮ (1986). Mezitím se s ní setkávali diváci především v rámci televizních záznamů představení ze Semaforu.

Pěveckou dráhu Valérie Čižmárové důstojným způsobem zmapovalo výběrové CD Léta letí z roku 2002, které mimo jiné připomnělo i její zájem o rock nebo jazz, zpěvačka sama mezitím i po odchodu ze Semaforu pokračovala v jevištních aktivitách, spolupracovala například s Helenou Růžičkovou. Navázala také na někdejší spolupráci se Semaforem a vystupovala na jevišti Divadla Jiřího Grossmanna. Zdravotní komplikace donutily zpěvačku postupně omezovat umělecké aktivity. Valérie Čižmárová zemřela následkem nádorového onemocnění 7. března 2005 v Praze ve věku 53 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herečka

Host

Reklama

Reklama