foto

Rainer Werner Fassbinder

  • nar. 31.5.1945
    Bad Wörishofen, Bavorsko, Německo
  • zem. 10.6.1982 (37 let)
    Mnichov, Bayern, Západní Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rainer Werner Fassbinder (31. května 1945 – 10. června 1982) byl německý režisér, scénárista a herec a také přední představitel New German Cinema (Neuer Deutsche Film), tedy nové vlny německé kinematografie. Je proslulý především svojí provokativností, kterou můžeme spatřit prakticky ve všech jeho filmech a také až neuvěřitelnou pílí. Během 15 let, kdy se ve filmu pohyboval dokázal natočit 35 filmů, dva seriály a k tomu i zrežíroval 24 divadelních her a dvě hry rozhlasové.

Narodil se v roce 1945 v Bavorsku, kde žil od šesti let se svou matkou a otčímem. V 15 letech utekl z internátní školy k otci do Kolína nad Rýnem. Tady vystřídal několik prací a pomáhal svému otci pronajímat pokoje imigrantům. Začal rovněž psát krátké hry, básně a povídky. Často navštěvoval místní gay bary, kde potkal i svého prvního přítele, řeckého imigranta. V roce 1963 se vrátil do Mnichova. Tady začal studovat divadlo a dostal se i k filmu, jako herec, asistent režie a zvukař. V této době rovněž natočil své první 8mm snímky. Ani s nimi se mu ale nepodařilo projít přijímacím řízením na Berlínskou filmovou školu. Zpátky v Mnichově natočil Fassbinder své první dva krátké černobílé filmy DER STADTSTREICHER a DAS KLEINE CHAOS.

Jeho první filmové období (1969 - 1971) během kterého stihl natočit přes deset filmů je spojeno především s jeho fungováním v mnichovském divadelním spolku, do kterého vstoupil v roce 1967, a který po dvou měsících začal vést. Filmy jsou inspirovány Godardem, ale mnoho převzal z her Bertolda Brechta, díky tomu má člověk pocit, že sleduje spíše divadelní adaptaci než film jako takový. Filmy z tohoto období byly oceňovány kritikou, ale nedokázaly najít popularitu u široké veřejnosti.

Druhé filmové období (1972 - 1976) je spojeno s vlivem hollywoodských melodramat Douglase Sirka. Pod jeho silným vlivem natočil Fassbinder v roce 1974 jeden ze svých nejúspěšnějších filmů ANGST ESSEN SEELE AUF, kde se věnuje dobře známému tématu imigrace v NSR. Za zmínku stojí, že hlavní roli ztvárnil Fassbinderův milenec El Hedi ben Salem, který se s ním ještě téhož roku rozešel. Právě v tomto období je nejvíce patrná Fassbinderova snaha provokovat, když se ve filmech věnuje sexuálním, rasovým a politickým předsudkům.

Jeho poslední tvůrčí období (1977 - 1982) je obdobím mezinárodního uznáním jeho díla, především díky ANGST ESSEN SEELE AUF. Po jeho shlédnutí prohlásil Vincent Canby, že Fassbinder je nejoriginálnějším talentem od Godarda a na jeho počest v roce 1977 uspořádal v Manhattanském divadle Fassbinderův festival. V roce 1978 natočil Fassbinder svůj vůbec nejslavnější film DIE EHE DER MARIA BRAUN, který se později stal součástí trilogie o ženách v Německu po druhé světové válce, společně se snímky LOLA (1981) a DIE SEHNSUCHT DER VERONIKA VOSS (1982). Posledním jeho snímkem byla adaptace provokativního románu Jeana Geneta QUERELLE (1982). Tento film věnoval svému bývalému milenci Salemovi, který se mezitím dostal do vězení, kde se oběsil.

Fassbinder umírá v roce 1982 ve svých 37 letech, kdy se mu stalo osudným zkombinování prášků na spaní a kokainu. Během svého života si vysloužil nálepku enfant terrible nové vlny německé kinematografie, ale zároveň se stal i její vůdčí osobností. S jeho smrtí pak mnoho kritiků ztotožňuje i konec tohoto filmového směru.

Lukáš "perutman" Perutka

Scenáristická filmografie

Filmy

2013 Odpad, město, smrt (divadelní záznam) - divadelní hra
2012 Odpad město smrt - divadelní hra
2001 Amargas lágrimas de Petra von Kant, Las (TV film) - divadelní hra
2000 Kapky deště na rozpálených kamenech - divadelní hra
1992 Turk uit Italie, Een
1982 Querelle
Touha Veroniky Vossové
1981 Lili Marleen
Lola
1979 Manželství Marie Braunové
Třetí generace
1978 V roce se třinácti úplňky
1977 Bolwieser (TV film)
1976 Čínská ruleta
Chci jen, abyste mě milovali (TV film)
Schatten der Engel - scénář, divadelní hra
Sousto pro satana
1975 Cesta matky Küsterové do nebe
Pěstní právo svobody
Strach před strachem (TV film)
Wie ein Vogel auf dem Draht (TV film)
1974 Effi Briestová
Martha (TV film)
Strach jíst duše
1973 Fru Geesches frihed (TV film)
Svět na drátě (TV film)
Wildwechsel (TV film)
1972 Brémská svoboda (TV film) - scénář, divadelní hra
Hořké slzy Petry von Kantové - scénář, divadelní hra
1971 Obchodník se zeleninou
Posádka v Ingolstadtu (TV film)
Rio das Mortes (TV film)
Varování před svatou děvkou
Whity
1970 Americký voják
Götter der Pest
Kaffeehaus, Das (TV film)
Niklashausenské putování (TV film)
Proč posedl amok pana R.
1969 Fernes Jamaica
Katzelmacher
Liebe ist kälter als der Tod
1966 Kleine Chaos, Das
Stadtstreicher, Der
This Night

TV seriály

1980 Berlín, Alexandrovo náměstí (TV seriál)
1972 Acht Stunden sind kein Tag (TV seriál)
1965 Estudio 1 (TV seriál) - divadelní hra

Dokumentární

1981 Theater in Trance
1978 Německo na podzim

Herecká filmografie

Filmy

1984 Last Trip to Harrisburg, The
1982 Erbtöchter, Die
Kamikaze 1989
Touha Veroniky Vossové
1981 Lili Marleen
Polnischer Sommer (TV film)
1979 Bourbon Street Blues
Manželství Marie Braunové
1977 Adolf und Marlene
1976 Chci jen, abyste mě milovali (TV film)
Schatten der Engel
1975 Cesta matky Küsterové do nebe
Pěstní právo svobody
1974 Effi Briestová
Strach jíst duše
1 Berlin-Harlem
1973 Něžnost vlků
1972 Brémská svoboda (TV film)
1971 Ahnfrau - Oratorium nach Franz Grillparzer, Die (TV film)
Haytabo
Náhlé bohatství chudáků z Kombachu (TV film)
Obchodník se zeleninou
Rio das Mortes (TV film)
Supergirl - Das Mädchen von den Sternen
Varování před svatou děvkou
Whity
1970 Americký voják
Baal (TV film)
Götter der Pest
Mathias Kneissl
Niklashausenské putování (TV film)
1969 Alarm
Al Capone im deutschen Wald (TV film)
Frei bis zum nächsten Mal (TV film)
Katzelmacher
Liebe ist kälter als der Tod
1968 Der Bräutigam, die Komödiantin und der Zuhälter
Mit Eichenlaub und Feigenblatt
1967 Tonys Freunde
1966 Kleine Chaos, Das
Stadtstreicher, Der

TV seriály

1980 Berlín, Alexandrovo náměstí (TV seriál)

Dokumentární

2015 Fassbinder - a.z.
Fassbinder: Milovat bez nároků - a.z.
2011 Jannat 'Ali - a.z.
Příběh filmu: Odysea (TV seriál) - a.z.
2008 Gegenschuss - Aufbruch der Filmemacher
2005 Filmlegenden. Deutsch (TV film) - a.z.
2003 Il était une fois... (TV seriál) - a.z.
2001 Deutsche Lebensläufe (TV seriál) - a.z.
1992 Nechci, aby mě milovali
1983 Wizard of Babylon, The
1982 Étoiles et toiles (TV seriál)
Chambre 666 (TV film)
Rainer Werner Fassbinder - Letzte Arbeiten
1979 Berlin Alexanderplatz - Beobachtungen bei den Dreharbeiten (TV film)
1978 Kleine Godard an das Kuratorium junger deutscher Film, Der
Lebensläufe - Rainer Werner Fassbinder im Gespräch
Německo na podzim
1977 Rainer Werner Fassbinder, 1977
1970 Ende einer Kommune
Fassbinder produziert: Film Nr. 8 (TV film)

TV pořady

1979 NDR Talk Show (TV pořad)
1973 Je später der Abend ... (TV pořad)

Kameramanská filmografie

Střihačská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(125)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace