foto

Fernando Meirelles

  • nar. 9.11.1955 (63 let)
    São Paulo, Brazílie

Biografie

V roce 1980 založil se svými přáteli filmové studio, které se jmenovalo Elektronic Glance. Toto studio přineslo značné obrození v brazilské televizi. O devět let později, v roce 1989, vymyslel a zrežíroval seriál pro děti Ra-Tim-Bum. Seriál měl 190 dílů a Meirelles s ním vyhrál zlatou medaili na New Yorském filmovém festivalu. Mimo této medaile i mnoho jiných ocenění.

Založil nezávislé studio O2 Filmes ve kterém točil převážně reklamy a propagační videa. Studio se stalo největším v Brazílii a během deseti let získalo řadu ocenění. Mezi ně patří i 5 lvů z Cannes nebo 9 cen za "Profesionála roku".

Svůj první celovečerní film natočil v roce 1997 který se jmenoval Menino Maluquinho. O rok později k němu natočil pokračování. V roce 2000 se spojil s režisérem Nando Olivalem a natočil film Domésticas. V přímém překladu to znamená Služky. Tento film byl vybrán do soutěže na Mezinárodním filmovém festivalu v Rotterdamu.

V roce 2002 se pustil do spolupráce s Katiou Lund a natočil celovečerní snímek Město Bohů (Cidade de Deus). Přineslo mu to nominaci na oscara za nejlepší režii.Film byl nominován na nejlepší filmovou adaptaci, nejlepší kameru a střich. Po celém světě vyhrál film přes 50 různých cen.

Moviegod

Režijní filmografie

Filmy

2019 The Two Popes
2014 Rio, Eu Te Amo
2011 360
2009 Som e Fúria - O Filme
2008 Slepota
2005 Nepohodlný
2002 Golden Gate (Palace II)
Město bohů
2001 Domésticas
2000 Palace II
1998 Menino Maluquinho 2: A Aventura

TV seriály

2019 Legalizace (TV seriál)
2015 Felizes Para Sempre? (TV seriál)
Os Experientes (TV seriál)
2009 Som e Fúria (TV seriál)
2003 Cidade dos Homens (TV seriál)

TV pořady

2016 LOH 2016 Rio de Janeiro: Slavnostní zahájení (TV pořad)

Herecká filmografie

Filmy

2011 Brasil Animado

Dokumentární

2010 José a Pilar

Producentská filmografie

Dokumentární

2018 O Sentido da Vida

Host

TV pořady

2007 Bokura no džidai (TV pořad)
2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(24)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace