Reklama

Reklama

Vo veľkomeste zavládne panika, chaos a zúfalstvo. Bez zjavných príčin začnú totiž obyvatelia slepnúť. Vláda okamžite zasiahne všetkých "infikovaných" izoluje v opustenom komplexe bývalej psychiatrickej liečebne s nevyhovujúcimi podmienkami. Slepých pribúda a vznikajú getá, ktorú však už čoskoro preplnené. Samozrejme, že zúfalú situáciu slepcov využívajú kriminálne živly, ktoré ich okrádajú aj o úbohé prídely jedla. Manželka lekára, ktorý oslepol ako jeden z prvých, má veľkú výhodu v tom, že hoci je izolovaná s ostatnými, vidí. Rozhodne sa to však zatajiť a spolu so siedmimi neznámymi vytvorí akúsi rodinu, ktorá sa pokúsi utiecť. Ale ako sa však bezbranná skupina ubráni pred pouličnými gangmi ťažkých kriminálnikov, ktorí už len završujú skazu ľudstva? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (316)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Velmi znepokojivý film, byť tematicky není originální. Na začátku si člověk vzpomene nejen na Čapkovu Bílou nemoc, ale hlavně na Wyndhamův Den trifidů. Proto jsem každou chvíli čekal, kdy nastane boj slepých o vidící průvodkyni, jako je tomu u Wyndhama...naštěstí se tak nestalo. Film je to nehezký a špinavý, leč dle mého potřebný. Ukazuje velmi přesně, jak by se v takové situaci lidstvo nejspíše zachovalo. Lidská práva by šla stranou a hrůzu působící nemoc by nutila vládnoucí izolovat nakažené, případně je nechat rovnou likvidovat. Sympatické na epidemiích je, dá-li se to tak vůbec říci, že si nevybírají, jako si nevybírala Čapkova bílá nemoc. Chudí, bohatí, zločinci, dobráci - všem stejně bez rozdílu. Rychle se hroutící společenský řád a snaha přežít by vytvořily anarchistickou společnost bez budoucnosti. Konec filmu je neurčitý, ale spíše s nadějí. Nahotou se nešetří, avšak asi nikoho příliš nepobouří. Je civilní, dokumentaristická, spíše nutí k soucitu.Že nejde o americký film, poznáte velmi brzy. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jestli něco z duše nesnáším, tak tyhle duté "shyamalanovské" mysteriózní taky-artové skoro alegorie, které jsou v jádru postavené a) na stupidní psychologii b) vypjatém režijním stylu, který možná chvíli opíjí expresivitou, ale pak už jen ubíjí nekoncepčními změnami perspektiv a filtrů c) na pozérském zvýrazňování přesahu k obecně metafyzickým kategoriím. Dokud se to tvářilo jako (chatrný) psychologický thriller, byl jsem to ochotný akceptovat, jakmile to přešlo do "spiritutálního" módu, změnilo se to v odpudivém pozérství bez obsahu. Společnost v chaosu? Nikoli, filmová řeč v křeči. Místo úlevy a návalu lidského tepla jsem posledních dvacet minut cítil naléhavé nutkání ty zhulené slepecké zombíky (protože postavy to nejsou) vidět umírat. Ve skutečnosti je Slepota stejně banální (ne-li banálnější) jako hollywoodské katastrofické filmy, v nichž se rodina sjednotí díky katastrofě. Tam se tím člověk aspoň baví. ()

Reklama

Sofia 

všechny recenze uživatele

Odpověď na otázku, čeho všeho jsou lidé schopní v krajních situacích, je tady zobrazena tak realisticky, až z toho mrazí. Některé scény ze slepeckého "ghetta" mi z paměti jen tak nevymizí. Výborně napsané a zahrané charaktery, zajímavé výtvarné zpracování (v podstatě černo-bílé). Film k zamyšlení, rozhodně ne na pobavení. Srovnání film/knížka (José Saramago) - 4/6. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

WHAT IS HAPPENING TO US REMINDS ME OF WHAT HAPPENED TO SAINT PAUL. PAUL USED TO KILL CHRISTIANS, PERSECUTE THEM, BUT THE LORD CAME TO HIM AND CONVERTED HIM, AND NOT ONLY CONVERTED HIM BUT BLINDED HIM.. Odhliadnuc od scenáristickych prešľapov je BLINDNESS absolútny zážitok pre všetky zmysly. Uchopiť ho malilinko inak, mohlo ísť o intenzívny pocit podobný CHILDREN OF MEN. IN MY DREAMS YOU ARE ALWAYS BEAUTIFUL. WELL, THAT´S WHY BLINDNESS IS A GIFT TO THE UGLY.. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Objektívne silné tri, subjektívne príklon ku štyrom... Tento film sa hodnotí pomerne komplikovane. Zápletka je dosť obohraná, a zároveň originálna a zaujímavá, niektoré postavy o ničom, iné perfektne vykreslené (a že si Glover strihol vskutku pozoruhodnú rolu), celkom zručná réžia, ktorá však miestami stráca kontrolu, lacný, takmer televízny look a pritom v závere rozsiahlejšie apokalyptické obrazy. K lepšiemu dojmu prispievajú aj herci, z ktorých najväčšmi vyniká jednoznačne výborná Julianne Moore (Mark Ruffalo tradične dobrý a sympatický, no ostatný nedostávajú toľko priestoru, čo hlavne u Glovera zamrzí). K tomu pár skvelých vypätých scén, nevyrovnané pokusy o psychologizáciu, v závere až prekvapivo silné myšlienky... dal by som štyri, keby to aspoň malo filmovejší look a feeling. 70% ()

Galerie (46)

Zajímavosti (7)

  • Slepý muž v podaní herca Yusuke Iseya nosí hodinky značky TAG Heuer Link. (dyfur)
  • Aby se herci připravili na své role, byly jim zavázány oči a byli odvezeni na náhodně vybranou lokaci. Po vysazení z auta se museli zorientovat v okolí. (HellFire)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zachraňte agenta Ryana!

Zachraňte agenta Ryana!

29.01.2008

Tak zní nařízení studia Paramount, které se rozhodlo vzkřísit sérii špionážních thrillerů inspirovaných bestsellery Toma Clancyho. Není se čemu divit. Agent Jack Ryan se dočkal solidního komerčního… (více)

Reklama

Reklama