Reklama

Reklama

Nepohodlný

  • Velká Británie The Constant Gardener (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

V odlehlé části Severní Keni je nalezena brutálně zavražděná aktivistka Tessa Quayle. Její manžel Justin, člen Britského vysokého komisařství v Nairobi, se rozhodne vyšetřit smrt manželky na vlastní pěst. Důkazy ukazují na zločin z vášně. Proto se Quayle pronásledovaný výčitkami a pověstmi o nevěrách své zesnulé ženy vydává po stopách její minulosti. Bude muset riskovat vlastní život a projít tři kontinenty, aby odkryl pravdu. Díky přístupu k diplomatickým tajemstvím začne postupně odhalovat spiknutí, které je mnohem rozsáhlejší, než by si kdy dokázal představit... Nepohodlný byl natočen podle románu bývalého příslušníka britské zpravodajské služby, nyní světoznámého autora špionážních bestsellerů, Johna le Carrého. Režisérem thrilleru je Fernando Meirelles, který má na svém kontě nominaci na Oscara (za režii filmu Město bohů). Hlavní role ztvárnili Ralph Fiennes (nominovaný na Oscara za Anglického pacienta a Schindlerův seznam) a stále oblíbenější herečka Rachel Weisz. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (430)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Neskutečně protřele natočený thriller, který pod svou základní slupku konspiračního spiknutí inteligentně narouboval nekompromisní obžalobu velkých farmaceutických společností, které na nemocemi sužované Africe vydělávají miliony. Režiséru Meirellesovi se podařilo tuto optiku sociálního tématu zaostřit do takové podoby, aby si i ten nejméně obeznámený divák připadal, že právě rozetnul Gordický uzel a zpravodajský pracovník nemusel i při (neodvratném) zjednodušení celé spletité machinace dostat infarktový záchvat. Dokonale vyvážená směs působivého obsahu, s přehledem zvládnuté formy (autentická ruční kamera) a jako bonus vynikající herecký tandem Fiennes a Weisz. Po Hotelu Rwanda přišla vyspělému světu další nelichotivá pohlednice s podpisem „Afrika“. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že třetí hvězdu jsem filmu dala hlavně kvůli tomu, jak závažné a dost opomíjené téma zobrazil. Je to přece jen jistá odvaha natočit film, který nese masovým publikem nevyhledávané poselství. Minimálně odvaha producentů riskovat, že se jim jejich peníze nevrátí.___ Filmařsky už je to slabší. Dobrá kamera i herecké výkony, ale délka snímku je neúnosná a v druhých dvou třetinách jsem se často nudila. /27. 10. 12./ ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Docela působivý politický thriller o praktikách farmaceutických společností. Vynikající kamera, která snímá skoro až dokumentárním stylem. Hlavním kladem filmu jsou ovšem prvotřídní herecké výkony. Ralph Fiennes dostal po delší době konečně roli, ve které se mohl naplno předvést a to také udělal. Ještě lépe však ovšem svoji roli zahrála Rachel Weisz, která zde podala bezpochyby svůj životní výkon a Oscara dostala zaslouženě. Film se mi tedy vcelku dost líbil ovšem ke konci už ztrácí své tempo a konec je velice natahovaný. Na scéně se objevují další a další nové postavy a ke konci už jich až moc. I tak je to ovšem film velice působivý a za velice silné 3* ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To, čo ona začala, ja dokončím.“ Nie, nie je to druhé MESTO BOHOV, ale napriek prítomnosti hviezd Ralpha Fiennesa (ako vždy skvelý) a Rachel Weiszovej (výborný oscarový výkon, to musia uznať i tí, ktorí ju nemajú v láske) sa podarilo výbornému režisérovi do svojho nepokojného politického/romantického trileru prepašovať dostatok vlastnej tváre a kinetickou energiou (napriek melancholickým kalóriám) oplývajúceho drajvu na to, aby nikto nemohol drístať o tom, že mu Hollywood zobral tvár. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na prvý pohlad niečo podobné ako Mesto bohov, myslím žhavá téma nespravodlivosti a tretí svet. Lenže tu je Meirelles aj romantický, je subtílnejší a na príbehu dvoch ľudí sa snaží vyjadriť názor a kitiku k dalšej z mnohých píkladov arogantnosti nás západných polobohov a chudákov v treťom svete. Na vraždu nie je žiadne ospravedlnenie, ani v záujme vyššieho princípu. Som zvedavý, akým smerom sa pán režisér vyberie ďalej. Super obsadenie a (ne)prekvapivo depresívny záver. Meirelles je v dobrom slova zmysle nepohodlný režisér. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (22)

  • Ralph Fiennes sám obsluhoval kameru, která snímala příběh z perspektivity jeho postavy. (imro)
  • Natáčalo sa aj v blízkosti významného archeologického náleziska. Scéna auto naháňačky, v ktorej Justina Quayla (Ralph Fiennes) na požičanom Fiate prenasleduje vodič Land Roveru, bola natočená len dve míle od miesta, kde archeológovia vykonávali práce na vykopávkach ľudských predchodcov starých 900 000 rokov, čo sú najstaršie ľudské pozostatky nájdené na Zemi. (Arsenal83)
  • Dej filmu je voľne založený na skutočnom prípade v Kano v Nigérii, ktorý zahŕňa antibakteriálne testovanie spoločnosťou Pfizer na malých deťoch. (Arsenal83)

Související novinky

Další špionážní adaptace na cestě

Další špionážní adaptace na cestě

30.03.2014

John le Carré je britský klasik thrillerové špionážní literatury a v poslední době se s kvalitními adaptacemi jeho knih roztrhl pytel. První vlaštovkou byl Nepohodlný, zfilmovaný před 10 lety, ale… (více)

Rachel Weisz v „sexuálním dramatu“

Rachel Weisz v „sexuálním dramatu“

24.09.2010

Někteří z nás nepotřebují vědět víc, aby se začali těšit do kina. Jsou tu ale i další zajímavá fakta: scénář pod názvem 360 píše oscarový Peter Morgan (zřejmě nejvytíženější scénárista současnosti) a… (více)

Město nepohodlných slepců

Město nepohodlných slepců

14.06.2007

Město bohů a Nepohodlný jsou dva pádné důvody, proč příznivci náročnějších filmů dychtivě čekají na další tvůrčí počin brazilského režiséra Fernanda Meirellesa. Tím spíš, že natáčení, které Meirelles… (více)

Poslední podfu(c)k

Poslední podfu(c)k

12.10.2006

Nováčik Rian Johnson, autor nízkorozpočtového high school noiru Brick, vymetače nejrůznějších filmových festivalů, se opět chystá vkročit do nezávislých vod, tentokrát však s oscarovým záchranným… (více)

Reklama

Reklama