foto

Huub Stapel

  • nar. 2.12.1954 (64 let)
    Tegelen, Limburg, Nizozemsko

Biografie

Holandský herec Huub Stapel, vlastním jménem Hubertus Wijnandus Jozef Marie Stapel, se narodil 2. prosince 1954 v Tegelenu v Nizozemsku. Po vystudování na HAVO (Hoger algemeen voortgezet onderwijs) začal hrát ve filmu. Poprvé se objevil v kriminálním příběhu VERTIGE POUR UN TUEUR (1970) ve vedlejší roli. Po měnších roličkách přišly role větší. Jeho první hlavní rolí byla role Felixe Adelaara v hororu VÝTAH (1983) v režii Dicka Maase. 

O tři roky později ho režisér Dick Maas obsadil do prvního dílu oné slavné trilogie ŠPINDÍROVI (1986), kde hrál hlavní roli Johnnyho Špindíru. O dva roky později si zahrál opět jednu z hlavních rolí v hororu FANTOM AMSTERDAMU (1988) rovněž v režii D. Maase. Teprve až v roce 1992 vzniklo druhé pokračování rodiny Špindírů s názvem ŠPINDÍROVI V AMERICE. A po dalších dvou letech se trilogie uzavřela posledním dílem  A ZASE TI ŠPINDÍROVI (1995).

Vedlejší roli si zahrál v akčním filmu KLEPÁNÍ NA NEBESKOU BRÁNU (1997) od režiséra Thomase Jahna. Huub Stapel si rovněž zahrál v německých kriminálních seriálech jako např. Místo činu, Windkracht 10 nebo Kobra 11. Mezi Stapelovu poslední hereckou tvorbu patří horor NESVATÝ (2010). 

Huub Stapel je ženatý s Resie Jansen, s níž má dva syny. Zajímavostí tohoto sňatku je, že se Huub ženil až o svých 50. narozeninách, tedy 2. prosince 2004, po třicetiletém vztahu s Resie. V současné době spolu žijí v Amsterdamu.

Cucina_Rc

Herecká filmografie

Filmy

2018 Cesta válečníka
2016 De zevende hemel
2013 Nebe na Zemi
Perfect Man, A
2012 Bellicher: Cel
De goede dood
2010 Nesvatý
Píp!
Smoorverliefd
Sněhová bouře (TV film)
2009 Terug naar de kust
2008 Het wapen van Geldrop
Mein Herz in Chile (TV film)
2007 Sextet
2006 Unter Verdacht: Ein neues Leben (TV film)
2005 Das beste Jahr meines Lebens (TV film)
Johan
Sperling und der Fall Wachutka (TV film)
2004 Die andere Frau (TV film)
Kazatel
2003 Klem in de draaideur
Van God los
Verder dan de maan
2002 'n stukje humor
Duo - Im falschen Leben, Das (TV film)
2001 Achterland, Het (TV film)
Auf Herz und Nieren
De nacht van Aalbers (TV film)
Dial 9 for Love
2000 Auf schmalem Grat (TV film)
Rent-A-Friend
1999 Late Show
Retour Den Haag (TV film)
Tatort - Offene Rechnung (TV film)
1998 Eine ungehorsame Frau (TV film)
Hauptsache Leben (TV film)
Kai Rabe gegen die Vatikankiller
Starkes Team - Braunauge, Ein (TV film)
Widows - Erst die Ehe, dann das Vergnügen
1997 Anděl strážný (TV film)
Klepání na nebeskou bránu
1996 De zeemeerman
Mortinho por Chegar a Casa
1995 Walhalla
1993 Hoffman's honger
1992 Špindírovi v Americe
1991 Ach, chlapče
Neslušná žena
Zockerexpreß
1990 In the Shadow of the Sandcastle
1988 Fantom Amsterdamu
Twentsch paradijs, Het (TV film)
Úkryt Anne Frankové (TV film)
1986 Maria
Op hoop van zegen
Rodina Floderů
1985 Sen
1984 De schorpioen
1983 Výtah
Zwarte ruiter, De
1982 Van de koele meren des doods
1981 Het meisje met het rode haar
Mensen zoals jij en ik
1970 Vertige pour un tueur

TV seriály

2016 Flikken Rotterdam (TV seriál)
Land Van Lubbers (TV seriál)
2015 Zwarte Tulp (TV seriál)
2008 Kobra 11 (TV seriál)
Na vlastní pěst (S13E01)
Mezi nepřáteli (S12E11)
2007 Donna Roma (TV seriál)
Verrückt nach Clara (TV seriál)
2006 M.E.T.R.O. - Ein Team auf Leben und Tod (TV seriál)
Krim-Kongo (E01)
2002 Unter Verdacht (TV seriál)
2001 Vraždy v Kitzbühelu (TV seriál)
2000 Oh oh Den Haag (TV seriál)
Wet & Waan (TV seriál)
1997 Windkracht 10 (TV seriál)
1996 Sperling (TV seriál)
Stockinger (TV seriál)
1995 Loenatik (TV seriál)
Partizanen, De (TV seriál)
1994 Ein starkes Team (TV seriál)
1992 Sjans (TV seriál)
1991 Oog in oog (TV seriál)
1990 In de vlaamsche pot (TV seriál)
1983 Weg, De (TV seriál)
Willem van Oranje (TV seriál)

Dokumentární

2007 Allemaal film (TV seriál)

Host

TV pořady

2001 Sinterklaasjournaal (TV pořad)