foto

Tom Baker

  • nar. 20.1.1934 (85 let)
    Liverpool, Anglie, Velká Británie

Biografie

Liverpoolský rodák se narodil 20. ledna 1934. Byl nejstarší ze tří sourozenců. Matka, zapálená katolička, se živila jako barmanka a uklízečka. Jeho židovský otec pracoval u obchodního námořnictva. Není tedy žádným překvapením, že rodina byla chudá. Díky podpoře příbuzných, ale netrpěl a dětství neměl rozhodně nešťastné. I přesto, jeho první ambicí bylo stát se sirotkem. Budiž, jeho modlitby byly omluveny touhou po malém, leč pro kluka nezbytném, utěšujícím dárku od amerických bratří. Na ten měl ovšem nárok jen při případné smrti rodičů. V patnácti letech Tom opustil školu. Stal se mnichem. Šest let žil věrně Bohu, ale pak se v jeho mysli cosi zvrtlo, nebo za to mohly ručníky... „Nikdy nezapomenu na ty ručníky. Byly stejně hrubé jako sýr graters; nepotřebovali jsme se oholit."

Následně dva roky sloužil v Royal Army Medical Corps. Dostal na starost lékařské táborové muzeum. Na to vzpomíná ve své autobiografii nějak takto: Nebyly tam žádné židle, žádné knihy a až na mě, žádní návštěvníci. Jeho nejvěrnější přítelkyní se po tento čas stala průkazka do knihovny. Ticho v muzeu ho nudilo a tak kariéra kurátora skončila jeho přeložením. V této době se angažoval v amatérském dramatickém sboru, kde objevil svou vášeň pro hraní a talent rozesmát ostatní.

Po skončení služby navštívil několik dramatických škol, kde sice nezůstal, ale díky kterým se udály dvě věci jeho budoucímu životu důležité. Za prvé, potkal Laurieho Taylora – moderátora BBC Radia 4. A za druhé, seznámil se se svou budoucí ženou. Anna Wheatcroft, jíž si v roce 1961 vzal a jejíž rodina byla známá pěstováním růží, mu povila dva syny, Daniela a Pierse. Po narození druhého syna se v manželství objevily problémy a nakonec se svazek rozpadl. Ač to byla smutná událost a Tom Baker přišel o práci v rodinném podniku, mohl nyní odejít do Londýna a zkusit štěstí jako herec.

Jeho první rolí byla role medvěda ve hře The Winter's Tale v Cambridge Theatre. Hrál různé role v různých divadlech, až se dostal do National Theatre, kde ho spatřil Laurence Olivier. Následovala 1. role ve filmu Nicholas a Alexandra, kde ztvárnil Grigoriho Rasputina. Nominace na Golden Globe Awards za vedlejší roli a objev pro něj byla překvapením. Vystřídal několik menších rolí v televizních a fantasy filmech, ale i v Pasoliniho I racconti di Canterbury.

Spolupracoval také s režisérem Billem Slaterem, což mu mělo v budoucnu změnit život. Následující pracovní krize ho donutila vzít zaměstnání i mimo uměleckou sféru, mimo jiné se živil i jako učitel jazyků. Po nějakém čase, se rozhodl zavolat Billu Slaterovi a poprosit ho o práci. Ten se zeptal hlavouna všech BBC seriálů a Tom Baker měl domluvenou schůzku s producentem seriálu Doctor Who, který zrovna opouštěl představitel hlavní role, John Pertwee. Jeho život byl obrovsky změněn.

Jako 4. doktor odehrál 7 sérií během let 1974 až 1981. Když poprvé vstoupil na palubu TARDIS, běžel seriál již 11 let a sobotní večery na obrazovce patřily pouze jemu. Tomova inkarnace doktora byla bohémská, naivní, plná dětského úžasu, vzdělaná, náladová, nepředvídatelná, buřičská. Byl bystrý, lehkomyslný a miloval Shakespeara. Široký úsměv, kudrnaté vlasy, roztodivné klobouky a nesmyslně dlouhá šála dotvářela už tak jeho roztodivnou, ale divákům sympatickou povahu. Během jeho působení seriál získal k 8 milionům diváků další 3 miliony. Nebyl to jen úspěch, co Tom díky seriálu získal. Jedna z Doktorových asistentek se stala jeho ženou. Bohužel, ani toto manželství nebylo na dlouho.

I přesto, že po opuštění seriálu v roce 1981, neměl o nabídky nouzi, nebylo jednoduché se vymanit z Doktorova stínu. Vrátil se k počátkům své kariéry, hrál v divadle, občas v televizních filmech. Objevil se například v BBC adaptaci The Hound of the Baskervilles.

V roce 1986 si vzal svou třetí manželku Sue Jerrard. Tu prvně potkal už v roce 1977, kdy spolu měli menší románek. Spolu si koupili domek, náhrobek a chovali barmské kočky. Na hraní nezanevřel, spíše si vybíral podivné a excentrické postavy. Zajímal se i o dabing. Další jeho dlouhodobou rolí byl profesor Hoyt v nemocničním dramatu Medics mezi roky 1992 a 1995.

Touto dobou se Tom vrhl na psaní. Začal svou autobiografií, vydanou v roce 1997, nazvanou Who on Earth is Tom Baker? Po dvou letech následoval komiksový příběh The Boy Who Kicked Pigs, který byl mimochodem přeložen a vydán v osmi jazycích. Působil taktéž v rozhlase.

V roce 2002, spolu se Sue rozhodli, že se přestěhují do Francie. Koupili dům v Toulouse a počali s renovací. Idylku narušily pracovní nabídky, ty pořád přetrvávaly v Británii. Bylo to těžké rozhodování, ale i tak se Tom v roce 2004 vrátil na šest měsíců do Anglie. A i když měli ve Francii spoustu přátel, dům, stejně zatoužili po návratu. Na ten došlo definitivně v roce 2006.

Momentálně poklidně žijí ve východním Sussexu, mají kočky a psa. Tom se občas objevuje v televizních pořadech, vrátil se pomocí audioknih do role Doktora a naposledy si také vystřihl malou roli ve speciálním dílu seriálu Doctor Who, natočeným k příležitosti jeho 50. výročí.

Kacaba

Herecká filmografie

Filmy

2017 Doctor Who: Shada (TV film)
Doctor Who: Twice Upon a Time (TV film) - a.z.
2014 Doctor Who: The Ultimate Companion (TV film) - a.z.
2013 Doctor Who: The Day of the Doctor (TV film)
Saving Santa
2007 Slečna Marplová: Nultá hodina (TV film)
2006 Little Britain: Live
2005 Kouzelný kolotoč
2004 Malý sobík (TV film)
2000 Dračí doupě
1998 Stroj času
1993 Doctor Who: Dimensions in Time (TV film)
1992 Doctor Who: Shada
1984 Bláznivá dobrodružství Robina Hooda (TV film)
Passionate, Pilgrim, The
1980 Prokletí hrobky krále Tutanchamona (TV film)
1974 Vzpoura mutantů
1973 Frankenstein: The True Story (TV film)
The Vault of Horror
Zlatá Sindibádova cesta
1971 Mikuláš a Alexandra

TV seriály

2017 Star Wars Povstalci (TV seriál)
Nultá hodina, 2. část (S03E21)
Nultá hodina, 1. část (S03E20)
2016 Star Wars Povstalci (TV seriál)
Vize a hlasy (S03E10)
Osudové Holokrony (S03E02)
Krůčky do temnoty (S03E01)
2010 Dobrodružství Sarah Jane (TV seriál) - a.z.
Doktorova smrt - 2. část (S04E06) - a.z.
Doktorova smrt - 1. část (S04E05) - a.z.
2009 Dobrodružství Sarah Jane (TV seriál) - a.z.
Šílená žena na půdě - 2. část (S03E04) - a.z.
2008 Malá Velká Británie v USA (TV seriál) - vyp.
Epizoda 6 (E06) - vyp.
Epizoda 5 (E05) - vyp.
Epizoda 4 (E04) - vyp.
další epizody (6)
2007 Griffinovi (TV seriál) - a.z.
Griffinovi ve Star Wars (S06E01) - a.z.
2006 Malá Velká Británie (TV seriál) - vyp.
Epizoda 2 (S04E02) - vyp.
Epizoda 1 (S04E01) - vyp.
2005 Malá Velká Británie (TV seriál) - vyp.
Epizoda 6 (S03E06) - vyp.
Epizoda 5 (S03E05) - vyp.
Epizoda 4 (S03E04) - vyp.
další epizody (6)
2004 Malá Velká Británie (TV seriál) - vyp.
Epizoda 6 (S02E06) - vyp.
Epizoda 5 (S02E05) - vyp.
Epizoda 4 (S02E04) - vyp.
další epizody (6)
2003 Malá Velká Británie (TV seriál) - vyp.
Epizoda 8 (S01E08) - vyp.
Epizoda 7 (S01E07) - vyp.
Epizoda 6 (S01E06) - vyp.
další epizody (8)
2001 Fun at the Funeral Parlour (TV seriál)
2000 Monarch of the Glen (TV seriál)
Randall a Hopkirk (TV seriál)
1998 The Canterbury Tales (TV seriál)
1991 Selling Hitler (TV seriál)
1990 Cluedo (TV seriál)
Letopisy Narnie - Stříbrná židle (TV seriál)
Medics (TV seriál)
1986 Černá zmije (TV seriál)
Brambora (S02E03)
1985 Screen Two (TV seriál)
1982 The Hound of the Baskervilles (TV seriál)
1981 Doctor Who (TV seriál)
Logopolis: Part 4 (S18E28)
Logopolis: Part 3 (S18E27)
Logopolis: Part 2 (S18E26)
další epizody (12)
1980 Doctor Who (TV seriál)
State of Decay: Part 4 (S18E16)
State of Decay: Part 3 (S18E15)
State of Decay: Part 2 (S18E14)
další epizody (18)
1979 Book Tower, The (TV seriál)
Doctor Who (TV seriál)
The Horns of Nimon: Part 2 (S17E18)
The Horns of Nimon: Part 1 (S17E17)
Nightmare of Eden: Part 4 (S17E16)
další epizody (26)
1978 Doctor Who (TV seriál)
The Power of Kroll: Part 2 (S16E18)
The Power of Kroll: Part 1 (S16E17)
The Androids of Tara: Part 4 (S16E16)
další epizody (28)
1977 Doctor Who (TV seriál)
The Sun Makers: Part 4 (S15E16)
The Sun Makers: Part 3 (S15E15)
The Sun Makers: Part 2 (S15E14)
další epizody (30)
1976 Doctor Who (TV seriál)
The Deadly Assassin: Part 4 (S14E12)
The Deadly Assassin: Part 3 (S14E11)
The Deadly Assassin: Part 2 (S14E10)
další epizody (22)
1975 Doctor Who (TV seriál)
The Android Invasion: Part 4 (S13E16)
The Android Invasion: Part 3 (S13E15)
The Android Invasion: Part 2 (S13E14)
další epizody (35)
1974 Doctor Who (TV seriál)
Robot: Part 1 (S12E01)
1972 Pebble Mill (TV seriál)

Dokumentární

2018 The Secret Story of the BBC Christmas Tapes (TV film) - a.z.
2013 Doctor Who: The Doctors Revisited (TV seriál)
2007 A Matter of Time
2005 Britain´s 50 Greatest Comedy Sketches (TV film)
Doctor Who Confidential (TV seriál)
Doctor Who: A New Dimension (TV film)
1969 Nationwide (TV seriál)

Host

TV pořady

2007 Dame Edna Treatment, The (TV pořad)
The BRIT Awards 2007 (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1999 Carnival of Monsters (TV pořad)
1973 Disney Time (TV pořad)