foto

Jim Parsons

  • nar. 24.3.1973 (46 let)
    Houston, Texas, USA

Biografie

James Joseph „Jim“ Parsons je americký televizní a filmový herec. Narodil se a vyrůstal v Texasu, jako starší ze dvou dětí. V mládí ho velmi ovlivňovaly sitcomy jako Three´s Company, Rodinná pouta, Cosby Show. V roce 1991 vystudoval v Texasu střední školu Klein Oak a poté získal bakalářský titul na University of Houston. Během této doby se objevil v mnoha divadelních hrách, například v představení Noises Off. Byl zakládajícím členem Infernal Bridegroom Productions a pravidelně se objevoval na jevišti divadla Stages Repertory. V roce 1999 se zapsal na postgraduální studium na univerzitu v San Diegu, kde byl jedním ze sedmi studentů přijatých na speciální dvouletý kurz v klasickém divadle Old Globe. Roku 2001 absolvoval a přestěhoval se do New Yorku.

V New Yorku pracoval v produkci Off-Broadway a několikrát se objevil v televizi. Zahrál si v televizní show SOUDKYNĚ AMY i v televizním seriálu ED. Menší role měl i v několika filmech, například v PROCITNUTÍ V GARDEN STATE nebo ŠKOLA SVÁDĚNÍ.

Nejvíce se proslavil jako Sheldon Cooper v sitcomu TEORIE VELKÉHO TŘESKU, přičemž jeho výkon je považován za jeden z významných důvodů úspěchu tohoto seriálu. Za tuto roli získal několik ocenění, jako je cena Televizní asociace kritiků (srpen 2009), cena Critics´ Choice Television (2011), dvakrát po sobě vyhrál Emmy (2010, 2011) a získal i Zlatý glóbus (leden 2011).

V roce 2011 se objevil v komedii NADĚJNÝ ROK a ve filmu MUPETI.

V současnosti žije v Los Angeles. Podle New York Times je již od roku 2002 v homosexuálním vztahu se svým přítelem. Od 18. května 2012 se objevuje na Broadwayi jako Elwood P. Dowd ve hře Harvey.

girl33

Herecká filmografie

Filmy

2019 Zlo s lidskou tváří
2018 Náš Jake
2017 Michael Jackson's Halloween (TV film)
2016 Skrytá čísla
2015 Konečně doma
Přeludy
2014 Elf: Buddy's Musical Christmas (TV film)
Stejná srdce (TV film)
Wish I Was Here
2012 Sunset Stories
2011 Mupeti
Nadějný rok
2007 Gardener of Eden
2006 10 položek a méně
The Big Bang Theory - Unaired Pilot (TV film)
Škola svádění
2005 Heights
Začít úplně jinak
2004 Procitnutí v Garden State
2003 Happy End

TV seriály

2019 Malý Sheldon (TV seriál) - vyp.
Epizoda 22 (S03E22) - vyp.
Epizoda 21 (S03E21) - vyp.
Epizoda 20 (S03E20) - vyp.
další epizody (34)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
Stockholmský syndrom (S12E24)
Proměnlivá konstanta (S12E23)
Mateřská peripetie (S12E22)
další epizody (14)
2018 Malý Sheldon (TV seriál) - vyp.
Zakrnělé dětství a luxusní konzerva oříšků (S02E10) - vyp.
Rodinná dynamika a Pontiac Fiero (S02E09) - vyp.
8-bitová princezna a génius na píchlá kola (S02E08) - vyp.
další epizody (23)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
VHS reminiscence (S12E10)
Frustrace z citace (S12E09)
Kulminace první noci (S12E08)
další epizody (23)
2017 Malý Sheldon (TV seriál) - vyp.
Kirk, Spock a tříselná kíla (S01E09) - vyp.
Mys Canaveral, Shrodingerova kočka a vlasy Cyndi Lauper (S01E08) - vyp.
Bůček, vúdú a tajný závod (S01E07) - vyp.
další epizody (9)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
Extrémně otravná oslava (S11E11)
Destrukce sebedůvěry (S11E10)
Bitcoinová retrospektiva (S11E09)
další epizody (24)
2016 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Synchronicita narozenin (S10E11)
Šachování se společným majetkem (S10E10)
Zneuznaný génius (S10E09)
další epizody (24)
2015 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Očekávání premiérové noci (S09E11)
Kompenzace zhrzenosti (S09E10)
Vystřídání partnerských rolí (S09E09)
další epizody (24)
2014 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Infiltrace sterilní místnosti (S08E11)
Reflexe na základě šampaňského (S08E10)
Korekce nosní přepážky (S08E09)
další epizody (24)
2013 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Cooperova extrakce (S07E11)
Vyvrácení existence objevu (S07E10)
Anulace na Den díkůvzdání (S07E09)
další epizody (24)
2012 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Vánoční deziluze (S06E11)
Technika vykuchání ryby (S06E10)
Konflikt s parkovacím místem (S06E09)
další epizody (24)
Griffinovi (TV seriál)
Joe's Revenge (S11E05)
2011 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Speckermanova repríza (S05E11)
Rozšíření Válečníků z Ka’a (S05E10)
Rozptýlení ornitofobie (S05E09)
další epizody (24)
Heuréka – město divů (TV seriál)
Vidíš to co já? (S04E21)
2010 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Rekombinace Ligy spravedlnosti (S04E11)
Hypotéza o cizím parazitovi (S04E10)
Komplikovanost vztahů (S04E09)
další epizody (23)
2009 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Mateřská shoda (S03E11)
Experiment Gorila (S03E10)
Formulace odplaty (S03E09)
další epizody (23)
Griffinovi (TV seriál)
Business Guy (S08E09)
2008 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Hypotéza dárkových předmětů do koupele (S02E11)
Záhada s paní Vartabedianovou (S02E10)
Triangulace bílého chřestu (S02E09)
další epizody (20)
2007 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Koktejlový experiment (S01E08)
Knedlíčkový paradox (S01E07)
Paradigma Pána prstenů (S01E06)
další epizody (8)
iCarly (TV seriál)
2000 Ed (TV seriál)
1999 Soudkyně Amy (TV seriál)
Kdo přijde na večeři? (S01E09)
Nestranná zaujatost (S01E07)

Dokumentární

2017 Lidské zdraví (TV seriál) - vyp.
2016 For the Love of Spock
2012 The Big Bang Theory: Access All Areas (TV film)
The Big Bang Theory: It All Started with a Big Bang (TV film)
2011 The Big Bang Theory Live! (TV film)
2010 The Big Bang Theory: Take Out with the Cast of the Big Bang Theory
2009 The Big Bang Theory: Physicist to the Stars
The Big Bang Theory: Testing the Infinite Hilarity Hyphothesis of the Big Bang Theory
2008 The Big Bang Theory: Quantum Mechanics of the Big Bang Theory
2004 Kdo myslíš, že jsi? (TV seriál)

Producentská filmografie

Filmy

2018 Náš Jake

TV seriály

2017 Malý Sheldon (TV seriál)
Pilot (S01E01)

Host

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 702)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace