foto

Brooke Adams

  • nar. 8.2.1949 (70 let)
    New York City, New York, USA

Biografie

Americká herečka, producentka, režisérka Brooke Adams se narodila 8. února 1949 v New Yorku. Její otec Robert K. Adams byl viceprezidentem rozhlasové stanice CBS, matka Rosalind byla herečkou. Pochází z herecké rodiny, jejíž historie sahá až k prezidentu Johnu Adamsovi. Studovala na prestižní High School of Performing Arts, navštěvovala Institut of American Ballet. Herecky se vzdělávala u Lee Strasberga. Svoji profesionální kariéru zahájila jako šestiletá v broadwayské inscenaci muzikálu E. Y. Harburga, Freda Saida a Burtona Lanea Divotvorný hrnec.

Od šestnácti let Brooke účinkovala v televizi, kde debutovala po boku George C. Scotta v seriálu EAST SIDE/WEST SIDE (1963). Po čtyřapůlletém pobytu ve Španělsku se vrátila na broadwayské scény. Těžiště její herecké práce se během 70. let přesunulo do televize a filmu, kde se však prosadila teprve úlohou mladé dívky Abby, která se v milostném dramatu NEBESKÉ DNY (1978) spolupodílí s jedním mladíkem (Richard Gere) na podvodu, jehož obětí se stane nemocný farmář (Sam Shepard). Remake INVAZE ZLODĚJŮ TĚL (1978) jí přinesl pozitivní recenze. Roli úspěšné TV producentky Lisy Simonové vytvořila jak v jevištním provedení, tak i ve filmové verzi romantické komedie Kevina Wadea KEY EXCHANGE (1985). Hostovala v několika seriálech, mj. KOJAK (1973), POLICE WOMAN (1974), FAMILY (1976), MĚSÍČNÍ SVIT (1985), KŘÍDLA (1992), DOTEK ANDĚLA (1994), MŮJ PŘÍTEL MONK (2002). Vyzkoušela si nezávislé filmové projekty NATANKOVAT, NAJÍST SE A VYSPAT (1992) a paradokument o extrémech boje proti stárnutí MADE-UP (2002).

Na Broadwayi se setkala v roce 1988 s hercem libanonského původu Tonym Shalhoubem, kde společně účinkovali a tato spolupráce úspěšně pokračuje dodnes. V roce 1992 se za představitele Monka provdala a pár spolu vychovává její adoptivní dcery Josie Lyn a Sophii. Starší sestra Brooke Lynne Adams je herečkou, dramatičkou a producentkou. Rodina žije v Los Angeles.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2018 Snapshots
2016 Double Fury
2015 Guns for Hire
2012 Hemingway a Gellhornová (TV film)
2009 Gary's Walk
2008 Vdaná snoubenka
2005 At Last
Záhada Lucy Keyes
2003 Party Animals
2002 Made-up
1995 Dívčí klub
1994 Půlnoční chodec (TV film)
1993 Poslední úkol (TV film)
1992 Natankovat, najíst se a vyspat
1991 Jednou se vrátí (TV film)
Nenarozený
1989 Družičky (TV film)
1987 Africký lev (TV film)
Muž na mušce
1985 Key Exchange
Lace II (TV film)
Pěna zabiják
Téměř ty
1984 Haunted (TV film)
Lace (TV film)
Special People (TV film)
1983 Mrtvá zóna
Neviňátka v cizině (TV film)
1981 Summer (TV film)
Utilities
1980 Tell Me a Riddle
1979 Kuba
Muž, žena a banka
Nero Wolfe (TV film)
1978 Invaze zlodějů těl
Nebeské dny
První velká vlaková loupež
1977 Shock Waves
1976 James Dean (TV film)
Mycí linka
1975 Black Bart (TV film)
Daughters of Joshua Cabe Return, The (TV film)
Murder on Flight 502 (TV film)
Song of the Succubus (TV film)
Who Is the Black Dahlia? (TV film)
1974 F. Scott Fitzgerald and 'The Last of the Belles' (TV film)
Páni Flatbushe
1971 Vraždy v ulici Morgue

TV seriály

2009 Můj přítel Monk (TV seriál)
Pan Monk a policejní odznak (S08E14)
2008 Můj přítel Monk (TV seriál)
Pan Monk řeší stý případ (S07E07)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
PTSD (S10E09)
2007 Můj přítel Monk (TV seriál)
Pan Monk navštěvuje farmu (S05E14)
2005 Můj přítel Monk (TV seriál)
Pan Monk a malý chlapec (S03E16)
2002 Můj přítel Monk (TV seriál)
Pan Monk a letadlo (S01E12)
1995 Frasier (TV seriál)
Nekřič hop, dokud nepřeskočíš (S03E05)
1994 Picture Windows (TV seriál)
1991 thirtysomething (TV seriál)
Melissa in Wonderland (S04E22)
1965 O.K. Crackerby! (TV seriál)

Dokumentární

1994 Fire This Time, The
1988 Paul Reiser Out on a Whim (TV film)

Host

TV pořady

2007 Memòries de la tele (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace