foto

Yvonne De Carlo

  • nar. 1.9.1922
    Vancouver, British Columbia, Kanada
  • zem. 8.1.2007 (84 let)
    Woodland Hills, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka Yvonne De Carlo, vlastním jménem Margaret Yvonne Middleton, se narodila v bývalé anglické kolonii v Kanadě ve Vancouveru 1. září 1922. Už odmala se jí říkalo s oblibou Peggy, a to už jí mezi přáteli zůstalo napořád. V jejích necelých třech letech otec rodinu opustil a matka velmi tvrdě pracovala jako pomocná síla v restauraci, aby je obě uživila. Přihlásila dceru do taneční, později umělecké a dramatické školy. Yvonne-Peggy přezdívali třídní komik. Už v době Yvonniných patnácti let se s matkou vypravily do Hollywoodu a pokoušely „štěstí“, jenomže neuspěly a vrátily se zpět do Kanady. Hollywood zkusily opět v roce 1940, v té době už byla Yvonne členkou tanečního sboru, a zatímco v noci pracovala, přes den se věnovala studiu herectví. Umělecké jméno De Carlo zvolila po italském dědečkovi z matčiny strany.

Po kamerových zkouškách hrála zkušebně ve třech krátkých snímcích a v roce 1941 už ve filmu HARVARD, HERE I COME!, kde svým zjevem upoutala. Do roku 1943 točila dva filmy ročně, ale opět zatím jen menší role sekretářek, úřednic, přítelkyň. Přijímala všechny slušnější role a nakonec přišla hlavní - Salome, v barevném úspěšném filmu z roku 1945 SALOME WHERE SHE DANCED společnosti Universal Pictures. A teprve nyní se začaly role doslova hrnout. Byla to například westernová komedie z roku 1945 FRONTIER GAL nebo role nádherné Cary de Talavery v SONG OF SCHEHEREZADE (1947). Další film již po boku Burta Lancastera - BRUTE FORCE (1947) sklidil uznání a v příští roli gangsterovy manželky v CRISS CROSS (1949) hráli opět spolu. Drama natočené podle příběhu z Bible – DESATERO PŘIKÁZÁNÍ (1956) bylo nejlepším v její herecké kariéře, zde po boku Charltona Hestona, který ztvárnil Mojžíše, ona jeho manželku Sephoru. Další rolí byla Amanta v KAPCE KRVE (1957), působila v začínajícím TV seriálu, který běžel na obrazovkách v USA několik let – BONANZA (1959) a THE VIRGINIAN (1962). Pro filmového diváka však zůstane nezapomenutelnou Lily Munster v TV seriálu THE MUNSTERS (1964). Jednou z posledních rolí byla teta Rosa v retrokomedii OSKAR (1991), se Sylvestrem Stallonem v hlavní roli. Ve filmu a TV se průběžně objevovala ještě do roku 2002.

Yvonne se v roce 1955 provdala za Boba Morgana, herce a kaskadéra, měli spolu dva syny Bruce a Michaela Morgana. Rozvedli se v roce 1968. Dle její vlastní biografie se pohybovala mezi smetánkou ze světa showbusinessu. Získala také americké občanství. Jejími koníčky byly golf, tanec, hudba, zpěv, dobré víno a neřestí dlouholeté kouření. Krásná herečka zemřela dne 8. ledna 2007 ve Woodland Hills Kalifornia ve věku 84 let. Jeden z jejích osobních citátů zní: „Myslím, že vedu dvojí život a musím přiznat, že jsem spokojena s oběma“.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

1995 Barefoot Executive, The (TV film)
Příšerná rodinka (TV film)
1993 Někdo to rád studené
Seasons of the Heart
1992 Let jestřába
1991 Oscar
1990 Zrcadlo, pověz mi...
1988 American Gothic
Smrtící přízrak
1987 Vultures
1986 Dokonalá vražda (TV film)
Play Dead
1985 Flesh and Bullets
1981 Liar's Moon
The Munsters' Revenge (TV film)
1980 Man with Bogart's Face, The
1979 Fuego negro
Guayana - Kult der Verdammten
Nocturna
Němý výkřik
1977 Satan's Cheerleaders
1976 Dům stínů
Won Ton Ton, the Dog Who Saved Hollywood
1975 Blazing Stewardesses
It Seemed Like a Good Idea at the Time
The Intruder
1974 Girl on the Late, Late Show, The (TV film)
Mark of Zorro, The (TV film)
1971 The Seven Minutes
1970 Delta Factor, The
1968 Arizona Bushwhackers
The Power
1967 Nepřátelské pušky
1966 Munster, Go Home!
1964 A Global Affair
Law of the Lawless
1963 McLintock!
1959 Timbuktu
1958 Spada e la croce, La
1957 Kapka krve
1956 Death of a Scoundrel
Desatero přikázání
Flame of the Islands
Magic Fire
Raw Edge
1955 Shotgun
1954 Border River
Contessa di Castiglione, La
Happy Ever After
Passion
1953 Fort Algiers
Sea Devils
Sombrero
The Captain's Paradise
1952 Hurricane Smith
Scarlet Angel
The San Francisco Story
1951 Hotel Sahara
Silver City
Tomahawk
1950 Buccaneer's Girl
The Desert Hawk
1949 Calamity Jane and Sam Bass
Křížem krážem
The Gal Who Took the West
1948 Black Bart
Casbah
River Lady
1947 Hrubá síla
Slave Girl
Song of Scheherazade
1945 Bring on the Girls
Frontier Gal
Salome, Where She Danced
1944 Fun Time
Here Come the Waves
Kismet
Practically Yours
Rainbow Island
Standing Room Only
The Story of Dr. Wassell
1943 Bílá legie
Komu zvoní hrana
Let's Face It
Salute for Three
The Crystal Ball
The Deerslayer
True to Life
1942 Lucky Jordan
Revolver na prodej
Rhythm Parade
Road to Morocco
Youth on Parade
1941 Harvard, Here I Come!
I Look at You
The Kink of the Campus

TV seriály

1993 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
Death of Some Salesmen (S05E01)
1990 Snílek (TV seriál)
Černý hřebec (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1977 Fantasy Island (TV seriál)
Kořeny (TV seriál)
1968 The Name of the Game (TV seriál)
1967 Custer (TV seriál)
1966 The Girl from U.N.C.L.E. (TV seriál)
The Munsters (TV seriál)
A Visit from the Teacher (S02E32)
Herman's Lawsuit (S02E31)
Herman's Sorority Caper (S02E30)
další epizody (17)
1965 The Munsters (TV seriál)
Herman's Peace Offensive (S02E15)
The Treasure of Mockingbird Heights (S02E14)
Underground Munster (S02E13)
další epizody (38)
1964 The Munsters (TV seriál)
Herman's Rival (S01E15)
Grandpa Leaves Home (S01E14)
A Family Portrait (S01E13)
další epizody (15)
1963 Burke's Law (TV seriál)
The Greatest Show on Earth (TV seriál)
1962 The Virginian (TV seriál)
1961 Follow the Sun (TV seriál)
1959 Adventures in Paradise (TV seriál)
Bonanza (TV seriál)
1956 Playhouse 90 (TV seriál)
1955 Screen Directors Playhouse (TV seriál)
1952 Death Valley Days (TV seriál)
The Ford Television Theatre (TV seriál)
1951 Schlitz Playhouse of Stars (TV seriál)
1946 Lights Out (TV seriál)

Dokumentární

2013 Six by Sondheim (TV film) - a.z.

TV pořady

1980 The Alan Thicke Show (TV pořad)
1976 The Alan Hamel Show (TV pořad)
1965 Gypsy (TV pořad)
1962 The Merv Griffin Show (TV pořad)
The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)
1961 The Mike Douglas Show (TV pořad)
1954 Shower of Stars (TV pořad)
1950 The Frank Sinatra Show (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace