foto

Lee Grant

  • nar. 31.10.1927 (92 let)
    New York City, New York, USA

Biografie

„Mnoho věcí v životě se mi podařilo i proto, že byl proti mě někdo neprávem zaujat.“

Narodila se v New Yorku jako Lyova Haskell Rosenthal. Rodiče byli židovští přistěhovalci z východní Evropy: matka Witia učitelkou a otec Abraham W. Rosenthal realitním makléřem a vychovatelem. Její umělecké jméno je složeninou ze jmen dvou předních generálů americké občanské války. Už ve čtyřech letech Grantová vystupovala v Metropolitní opeře v New Yorku, kde debutovala rolí unesené princezny v „L'Orocolo“. V jedenácti (1938) se stala členkou Amerického baletního divadla. Absolvovala i hudební školu Juilliard (tanec, zpěv a housle). Po ukončení střední školy pak získala stipendium na divadelní škole Neighborhood Playhouse.

Své postavení dramatické herečky si vydobyla na prknech Broadwaye už jako nepřehlédnutelný náctiletý talent. Uznání a cenu kritiků získala za roli krámské zlodějky v divadelní hře „Detective Story“ a u filmu debutovala právě ve filmové verzi tohoto kusu - DETECTIVE STORY (1951). V režii Williama Wylera se zde předvedl i Kirk Douglas. Grantová se také hned zařadila mezi nominované na cenu Akademie pro „nejlepší herečku ve vedlejší roli“ a současně za tento svůj debut obdržela hlavní ženskou hereckou cenu na festivalu v Cannes. Dodnes zůstává jednou z nemnoha těch, které získaly oskarovou nominaci za svůj debut.

Ve stejném roce (1951), na začátku slibně se rozbíhající kariéry, byla ovšem předvolána před Výbor pro neamerickou činnost (HUAC - House Un-American Activities Committee), aby svědčila proti svému muži, scénáristovi a autorovi her Arnoldu Manoffovi (otci její dcery, pozdější herečky Dinah Manoffové). Grantová odmítla a ihned byla zařazena na McCarthyovu „černou listinu“ amerického zábavního průmyslu, což následně vedlo k výrazným omezením v její kariéře - dalších deset let se ve filmu nebo televizi objevila jen vyjímečně. Neodjela však, jako mnozí jiní podobně „ocejchovaní“, hledat větší uplatnění v Evropě, ale vrátila se do New Yorku a pokračovala v práci na divadle. S Arnoldem se v roce 1960, po devíti letech manželství, rozvedla a o dva roky později se provdala za Josepha Feuryho, se kterým žije dodnes.

V roce 1963 získala divadelní cenu OBIE a hned další rok se vrátila k filmu, účastí na televizní sérii “Peyton Place“ (1964), za kterou (role Stelly Chernak) hned také získala Emmy pro „nejlepší herečku ve vedlejší dramatické roli“. Nominace na cenu Americké filmové akademie získala také za roli matky Beau Bridgese v komedii PAN DOMÁCÍ (1970) a za psychicky labilní židovskou uprchlici v dramatu POUŤ ZATRACENÝCH (1976), s Faye Dunawayovou. Oskara získala nakonec za postavu beverlyhillské manželky, která se zaplete se svým kadeřníkem v romantické komedii Hala Ashbyho ŠAMPÓN (1975), s Warrenem Beattym. V její biografii se určitě neztratí mysteriózní drama se Sidney Poitierem V ŽÁRU NOCI (1967), hvězdně obsazené sci-fi ZAJATÍ VESMÍREM (1969) ani katastrofický snímek LETIŠTĚ´77 (1977).

Její prohnaná právnička/vražedkyně Leslie Williamsová z epizody „Výkupné za mrtvého“ ze seriálu „Columbo“ (1971) jí přinesla nominaci na cenu Emmy pro „hlavní herečku“. Druhou Emmy získala za roli v televizním filmu THE NEON CEILING (1971). V roce 1973 přišel její televizní režijní debut: „The Shape of Things“. Profesionalismus a jistý stupeň výjimečnosti nechávala v každé své postavě, třeba i méně významné, její vlastní sitkom „Fay“ (1975) však úspěšný nebyl. V roce 1985 údajně odmítla roli Dorothy v seriálu „The Golden Girls“, protože nechtěla hrát postavu babičky, objevila se zato jako první dáma, Grace Coolidgeová, v „Backstairs at the White House“ (1979). Zpodobnila dále dominantní matku herečky Farmerové ve „Will There Really Be a Morning?“ (1983) a jako host se představila i v seriálu „Empty Nest“ (1988), ve kterém se pravidelně objevovala její dcera Dinah. Excelovala jako Cohnova matka Dora v sérii CITIZEN COHN (1992).

Na „velkém“ plátně zanechala kus svého talentu v dramatu s Nickem Noltem UČITELÉ (1984), kde hrála tvrdohlavou vedoucí školského odboru, v romantické komedii s Meryl Streepovou CHRAŇ SI SVŮJ ŽIVOT (1991) hrála elegantní státní zástupkyni. Vidět jsme ji mohli i v dramatu ZKOUŠKA OHNĚM (1996) nebo POSLEDNÍ VEČÍREK (1996), kde ztvárnila matku muže trpícího na AIDS, ale i v Altmanově romantické komedii s Richardem Gerem Dr. T A JEHO ŽENY (2000). Opomenout nemůžeme její úlohu v typicky lynchovské mysteriozitě MULHOLLAND DRIVE (2001).

Začátkem 80. let soustředila Grantová své úsilí na režii, ke které se dostala během jednoho projektu pro Americký filmový institut (AFI); její adaptace Strindbergovy hry „The Stronger“ byla vybrána mezi deset nejlepších filmů produkovaných pro AFI. V roce 1983 získala cenu uměleckého výboru Kongresu za vyjímečné úspěchy v herectví a nezávislém filmu. Grantová režírovala také řadu dokumentárních filmů, například „What sex Am I?“ (1985) o transsexuálech a transvestitech a zvláště pak DOWN AND OUT IN AMERICA (1986) o lidech bez práce, který v roce 1987 získal Oskara pro „nejlepší dokument“; režírovala i „Nobody Child's“ (1986), který získal cenu režisérského sdružení (a herec Thomas cenu Emmy). Výbor „Women in Film“ jí prokázal v roce 1989 velkou poctu tím, že jí udělil svoji vůbec první cenu pro herce za jeho celoživotní úspěchy. V roce 1997 třeba produkovala a režírovala dokument týkající se žen s rakovinou prsu a v posledních letech sérii „Intimate Portrait“, která ve svých dílech představovala různé vyjímečné ženy. Městská rada v New Yorku i rada okresu Los Angeles ocenily zásluhy, které mají její filmy na boji proti domácímu násilí („Battered“ z roku 1989).

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2005 Nákupní horečka
2001 Mulholland Drive
2000 Dr. T a jeho ženy
The Amati Girls
1998 Poor Liza
1996 Poslední večírek
Zkouška ohněm
1994 Under Heat
1992 Citizen Cohn (TV film)
In My Daughter's Name (TV film)
Osudová láska (TV film)
1991 Chraň si svůj život
1990 She Said No (TV film)
1989 The Hijacking of the Achille Lauro (TV film)
1987 The Big Town
1984 Učitelé
1983 Dočkáme se někdy rána? (TV film)
1982 Bare Essence (TV film)
Návštěvní hodiny
Thou Shalt Not Kill (TV film)
1981 Charlie Chan a kletba Dračí královny
For Ladies Only (TV film)
Tvář za milión dolarů (TV film)
1980 Panenka pro štěstí
1979 When You Comin' Back, Red Ryder?
You Can't Go Home Again (TV film)
1978 Damien
Don't Ring the Doorbell
Roj
The Good Doctor (TV film)
1977 Letiště '77
The Spell (TV film)
1976 Perilous Voyage (TV film)
Pouť zatracených
1975 Seagull, The (TV film)
Šampón
1974 Dokonalý plán
1973 Partners in Crime (TV film)
Shape of Things, The (TV film)
What Are Best Friends For? (TV film)
1972 Lieutenant Schuster's Wife (TV film)
Portnoy's Complaint
1971 Apartmá v hotelu Plaza
Columbo: Výkupné za mrtvého (TV film)
Last Generation, The - a.z.
Neon Ceiling, The (TV film)
1970 Byl jednou jeden lotr
Night Slaves (TV film)
Pan domácí
1969 Big Bounce, The
Zajati vesmírem
1968 Dobrý den, paní Campbellová!
1967 Divorce American Style
V žáru noci
Údolí panenek
1964 Terror in the City
1963 Affair of the Skin, An
Balkón
1959 The Blue Angel
Uprostřed noci
World of Sholom Aleichem, The (TV film)
1955 Storm Fear
1951 Detektivní příběh

TV seriály

1993 Bílý tesák (TV seriál)
1985 Mussolini: The Untold Story (TV seriál)
1979 Backstairs at the White House (TV seriál)
1975 Fay (TV seriál)
1964 Peyton Place (TV seriál)
1961 Great Ghost Tales (TV seriál)
1959 Play of the Week (TV seriál)
1951 Search for Tomorrow (TV seriál)

Dokumentární

2018 Hal
Scandal: The Trial of Mary Astor - vyp.
2017 Seeing Is Believing: Women Direct
2014 Reel Herstory: The Real Story of Reel Women
2010 Video Nasties: Moral Panic, Censorship & Videotape - a.z.
2005 Needs of Kim Stanley, The
2003 John Garfield Story, The (TV film)
None Without Sin (TV film)
2001 Hidden Values: The Movies of the Fifties (TV film)
Intimate Portrait: Lee Grant (TV film)
Omen Legacy, The (TV film)
2000 Hollywood, D.C. (TV film)
1995 Rod Serling: Submitted for Your Approval (TV film)
1992 Earth and the American Dream - vyp.
Icemanovy nahrávky: Rozhovor se zabijákem (TV film) - vyp.
1991 Miracle on 44th Street: A Portrait of the Actors Studio (TV film)
1988 Hello Actors Studio (TV film)
1986 America Undercover (TV seriál)
Down and Out in America
1985 American Masters (TV seriál)
Sanford Meisner: The American Theatre's Best Kept Secret
1978 Salute to American Imagination, A (TV film)

Režijní filmografie

Filmy

2000 The Loretta Claiborne Story (TV film)
1997 Say It, Fight It, Cure It (TV film)
1994 Jít za hlasem srdce (TV film)
Otázky srdce (TV film)
Shledání (TV film)
1989 No Place Like Home (TV film)
Zůstat spolu
1986 Nobody's Child (TV film)
1985 Cindy Eller: A Modern Fairy Tale (TV film)
What Sex Am I?
1984 A Matter of Sex (TV film)
1980 Tell Me a Riddle
1976 The Stronger
1973 Shape of Things, The (TV film)
1972 For the Use of the Hall (TV film)

Dokumentární

2005 ... A Father... A Son... Once Upon a Time in Hollywood (TV film)
2003 Intimate Portrait: Isabel Sanford (TV film)
2002 Intimate Portrait: Kathy Ireland (TV film)
Intimate Portrait: Kristi Yamaguchi (TV film)
Intimate Portrait: Suzanne Pleshette (TV film)
2001 Intimate Portrait: Betsey Johnson (TV film)
Intimate Portrait: Genie Francis (TV film)
Intimate Portrait: Jasmine Guy (TV film)
Intimate Portrait: Kelly Ripa (TV film)
Intimate Portrait: Kim Fields (TV film)
Intimate Portrait: Lee Grant (TV film)
Intimate Portrait: Lela Rochon (TV film)
Intimate Portrait: Sharon Gless (TV film)
2000 Intimate Portrait: Diane von Fürstenberg (TV film)
Intimate Portrait: Florence Griffith Joyner (TV film)
Intimate Portrait: Holly Robinson Peete (TV film)
Intimate Portrait: Kim Cattrall (TV film)
Intimate Portrait: Linda Dano (TV film)
Intimate Portrait: Madeline Kahn (TV film)
Intimate Portrait: Marlo Thomas (TV film)
Intimate Portrait: Park Overall (TV film)
Intimate Portrait: Star Jones (TV film)
Intimate Portrait: Swoosie Kurtz (TV film)
Intimate Portrait: Teri Garr (TV film)
Intimate Portrait: Tipper Gore (TV film)
Sidney Poitier: One Bright Light (TV film)
1999 Intimate Portrait: Betty Friedan (TV film)
Intimate Portrait: Cyndi Lauper (TV film)
Intimate Portrait: Jane Alexander (TV film)
Intimate Portrait: Jessica Tandy (TV film)
Intimate Portrait: Laura Dern (TV film)
Intimate Portrait: Liz Tilberis (TV film)
Intimate Portrait: Margot Kidder (TV film)
Intimate Portrait: Mia Farrow (TV film)
1998 Intimate Portrait: Bella Abzug (TV film)
Intimate Portrait: Christine Lahti (TV film)
Intimate Portrait: Gloria Steinem (TV film)
Intimate Portrait: Vanessa Redgrave (TV film)
1986 Down and Out in America
1980 Willmar 8, The

TV pořady

2001 Gun Deadlock, The (TV pořad)

Host

Fanoušci tvůrce