Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý Damien, který je novým vtělením Satana, usilujícího o návrat a nadvládu nad světem, byl po smrti svého adoptivního otce (zastřeleného policií při neúspěšném pokusu Damiena zabít), adoptován samotným prezidentem Spojených států. Když vyroste, odejde studovat do luxusní vojenské školy. Opět si u něj několik lidí všimne něčeho znepokojujícího, aby vzápětí zahynuli za podivných okolností. Tak dopadne například archeolog Buggenhagen, který najde basreliéf s obrazem antikrista, který se až příliš nápadně podobá rysům Damienovým. Pozornost se však odvrací od jednoduchého vzorce dalších "podivných" úmrtí, aby se film soustředil na Damiena samotného, který si postupně začíná uvědomovat kým je, což celou situaci od základu mění. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (147)

tron 

všechny recenze uživatele

„Pýcha je v poriadku. Ak je na ňu dôvod.“ Prvý diel pokladám za jeden z najvydarenejších hororov. Dvojku som na prvý raz vypol po dvadsiatich minútach. Nedalo sa to. Keď som sa k nej o 3 dni vrátil, bolo to stále rovnako zlé, ale už som to dorazil do konca, bolelo to však, hlavne hlavu, nervy a trpezlivosť. Ponurá atmosféra originálu sa vytratila nevedno kam (asi do pekla), hudba mi pripadala smiešna, dialógy trhali uši, vraždiace scény predvídateľné. Skvelého Pecka nahradil fádny Holden (Henriksen sa mihne na 5 minút ako „zlý vojak“), ktorému vo filme zomrie asi 100 známych a napriek tomu odmieta uveriť, že Damien je Satanov syn a vyvražďuje mu známych. Blbec. Do toho udiera mdlá zápletka o dedení impéria a jediné, čo ma na tomto bezzubom pokračovaní symbolicky potešilo, bolo temné zakončenie. Na takmer odpadových 20% to v mojich očiach zráža nechutný predstaviteľ Damiena Jonathan Scott-Taylor, ktorý je taký odporný, že by som ho strčil do kufra, zaviezol 3OO kilometrov od domova, kopol medzi nohy, rýchlo hodil do lesa a zdrhal preč. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

První půlka mi přišla jako neskutečný průšvih. Úvod béčkový až běda. Hudba měla příšerný zvuk, nebyla dobře načasována a byla nevkusně usekávána. Dále se sem tam objevily podivné herecké výkony, které nás provázely po celou dobu snímku. Jak ale děj postupoval dál a dál, uvědomil jsem si, že začínám dostávát podobné pocity, jako jsem měl při sledování jedničky. Strach to sice nebyl, ale to příjemné mrazení a působivost se dostavily. Zvuk hudby (soundtrack se stal mou nejposlouchatelnější záležitostí, takže znám každý tón) se zlepšil. Škoda, že nejlepší momenty byly většinou zastíněny hlukem (výbuchy, řev nebo lokomotiva), ale s tím se nedá nic dělat. Samostatnou kapitolou je závěr, který se skutečně vyvedl. 4 hvězdy však berte trochu s reservou. Filmu totiž dosti fandím a ono nadržování se pak dostaví docela samo... ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Kvalit jedničky to sice nedosahuje, ale velmi se jim to přibližuje. Za mě je Damien více než důstojným pokračováním kultovky Přichází Satan, stále jde o parádní podívanou plnou napětí a skvělé atmosféry. Damien má ale ještě něco - staré známé Ave Satani v mnohem větší míře, což napovídá, že bude více obětí, což zase napovídá, že bude mnohem více srandy. Damien má ale taky něco, co původní film neměl - perfektního představitele. Náš Antikrist je tady vážně působivej hajzlík, ten herec je dokonalý. Po hororové stránce nemám co vytknout - gradující příběh, spoustu originálních úmrtí, skvělá atmosféra, vynikající herci a skoro neustále znějící chorály, pro fanoušky původního filmu rozhodně povinnost. Jak už jsem říkal, jeho kvalit sice nedosahuje, ale může mu stát velmi hrdě po boku, protože Damien se velmi povedl a přestože má s Omenem spoustu společných prvků, je zároveň dost jiný a přesto drží hororovou kvalitu. Takhle to má vypadat. Ave Satani! 85%. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Damiánek se dostal do puberty a na vojenské akademii začíná pociťovat, že se s ním něco děje. Nic tak hrozného, že by se mu líbili nazí kadeti ve sprchách, jen se budou sčítat čísla té šelmy.. Bez Seltzerova scénáře a s výměnou režisérů z toho nemohlo vzejít nic jiného než řada více, či méně obskurních úmrtí, které nepobere ani psychiatr z M.A.S.H.e (toho času zaměstnán v americkém Agrofertu). Zápletka se v podstatě smrskává na to, že se šakalí synek ve spolupráci s černým opeřencem zbavují těch chápavých (nechápaví mají o něco delší životnost) a všichni, i kdyby se přimkli k Bohu, si mohou být jistí, že je přejede kamión nebo rozdrtí lokomotiva. Zaplaťpánbůh, že do toho pouští Goldsmith své zdravice Belzebubovi, jinak by se to diváka ani moc nedotklo.. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Mně se líbil prakticky stejně jako první díl. Vím, že jsem jeden z mála, ale je to tak. Děj se rozjede rychleji -nic se totiž nemusí vysvětlovat a může se jít rovnou na věc. Damien je navíc starší, takže se už může projevit i jinak než ošklivým kukučem, což se mu i daří, díky slušnému hereckému výkonu (nejen) Damiena. Uznávám, že jednička je kvalitnější, ale ani na dvojku bych nezapomínal. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (9)

  • Herec Meshach Taylor v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Natáčení probíhalo převážně v Chicagu. (Terva)
  • Baskytarista a frontman skupiny Iron Maiden Steve Harris se tímto snímkem inspiroval a nahrál podle něj v roce 1982 CD "The Number of The Best". (Terva)

Související novinky

Zemřel režisér Mike Hodges

Zemřel režisér Mike Hodges

21.12.2022

V požehnaném věku devadesáti let odešel britský režisér a scenárista Mike Hodges, znám především díky filmům jako Flash Gordon a Pomsta bratra. Informaci médiím předal filmařův kolega a dlouholetý… (více)

Reklama

Reklama