Reklama

Reklama

Dobrý den, paní Campbellová!

  • USA Buona Sera, Mrs. Campbell (více)
Trailer

Gina Lollobrigida jako ctihodná vdova po americkém vojákovi, který nikdy neexistoval... V malém italském městečku se chystá velká sláva. Po dvaceti letech sem znovu zavítají američtí vojáci, kteří kdysi město osvobodili. Městečko žije, jen jedna osoba je málem na mrtvici. Pro ctihodnou paní Campbellovou, vdovu po americkém pilotovi, respektovanou občanku města, jejíž dcera studuje prestižní školu ve Švýcarsku, je tohle to poslední, co by si mohla přát. Dvacet let se jí dařilo držet své tajemství úspěšně pod pokličkou a živit sebe i dceru z alimentů tří potenciálních otců své dcery. Byla mladá a potřebovala lásku a oni jí jeden po druhém odcházeli. Jak měla vědět, čí je to děcko, co se jí zrodilo pod srdcem? A teď to všechno praskne… Nesmrtelné bláznivé komedii Melvina Franka z roku 1968, v níž v roli Carly Campbellové září stále okouzlující Gina Lollobrigida, čas neubral na půvabu a hravosti ani dost málo. Působivé exteriéry, dynamický scénář a skvělé herecké výkony pobaví po čtyřiceti letech od svého vzniku více než mnohé současné komedie. Bez zajímavosti není, že zápletka filmu Dobrý den, paní Campbellová ožila zcela nedávno znovu v upravené podobě scénáře k muzikálovému megahitu Mamma Mia! (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

Han22 

všechny recenze uživatele

Že ti Američani v šedesátkách tak rádi točili ve Francii či v Itálii s místními herci. Asi jakoby tušili, že tamní komedie byly v té době mnohem lepší. U tohohle filmu ovšem všechna čest, tohle se opravdu povedlo. Ctnostná paní Campbelleová žije v Itálii s dcerou Ginou a všem vypráví historku o jejím otci, hrdinském letci, který zahynul. Pravdou je ale, že se u ní v 16ti vystřídali hned tři muži za 10 dní a ona sama neví, kdo je otec. Tatínkové 20 let vzorně platí šeky na dcerušku, ale teď se jednotka vrací na oslavy do městečka a paní Campbellová dělá všechno možné, aby pravdu utajila před "otci", jejich ženami a především před dcerou. Skvostně vystavěná komedie, kde pravda kousek po kousku vylézá na povrch a než vyleze, tak člověk chytá záchvaty smíchu, třeba když všichni tři přijdou na návštěvu najednou. Nebo když se na konci začnou všichni tři svorně chovat jako tátové. Vynikající herci (mimo Savalase a Wintersové povětšinou neznámí), kterým kraluje typická rázná italka Gina Lollobrigida, perfektní starý dabing. A také kus dramatu, kdy člověk má šanci pochopit motivaci většiny z postav. Hodně silné 4*. PS: Mamma Mia asi trošku čerpala, ale ten příběh je tam trošku jiný. Komedie roku 1968. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film Dobrý den, paní Campbellová! je vskutku vydařená bláznivá komedie, jejíž hravá energie se snaží prorazit cestu ven ze svého celuloidového zajetí. Je neposedná, vřelá, poddajná a oslavuje nenapodobitelně podmanivý půvab životních rozkoší. Je nevybíravá i usmiřující a všechny zaskočí nepřipravené svým neutuchajícím provokováním. Vztekle se třese žárlivostí, aby hledala spásnou a neočekávanou ochranu v diskrétním porozumění bez předsudků. Kdo by nemiloval ten ztřeštěný život, který neustále pokouší naší pozornost a přizpůsobivost měnícím se podmínkám. I když film předkládá závažnější společenské téma a škádlí puritány, chce především bavit a to se mu daří znamenitě. Hlavní postavou burcující komedie je ctihodná matka samoživitelka Carla Campbell (šarmantní živel Gina Lollobrigida) ve své vytrvalé snaze o uchování třaskavého tajemství a společenské vážnosti. Diriguje všechny za každé situace, utíká, usmiřuje a nechtěně vládne pevnou rukou nastalému chaosu. Další v pořadí jsou otcové a veteráni druhé světové války v nadšení ze seznámení s vlastním potomkem: opatrný bývalý seržant a úspěšný obchodník s početnou rodinou Phil Newman (příjemný Phil Silvers), zdánlivě distingovaný a odtažitý bývalý kapitán Justin Young (zajímavý Peter Lawford) a sebevědomý a veselý bývalý desátník Walter Braddock (dobrý Telly Savalas). Následují manželky natěšených otců, vytržené ze všednosti i trápení dlouholetých manželských svazků nevybíravou šokovou terapií: agilní a šťourající velitelka Shirley Newman (velmi zajímavá Shelley Winters), nenaplněná a bezstarostná Fritzie Braddock (příjemná Lee Grant) a nezájmem trpící Lauren Young (elegantní Marian McCargo). Z dalších rolí: objekt vášní, oslav, ctižádosti, rozčarování a nezištné lásky Gia Campbell (půvabná Janet Margolin), svědomitá a nechápavě přihlížející Carlina služebná Rosa (Naomi Stevens), respektovaná a urozená hraběcí autorita kraje (Giovanna Galletti) a žárlivostí zmítaný i laskavý Carlin přítel Vittorio (dobrý Philippe Leroy). Je to komedie, která strhne svojí svižností a rozvernou hravostí i kouzelnou absurditou neočekávaného rozuzlení. Radost ze života, nespoutaná zábava, uvolnění a smích, co více si přát od filmové komedie?! ()

Reklama

progression 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si po letech oživil svoji velice oblíbenou komedii z mládí. Překvapivě vůbec nezastarala, ba právě naopak, málem jsem přihodil i tu poslední hvězdičku. A současně jsem si uvědomil jak chabý je pozdější americký remake Mamma Mia ve srovnání s originálem (a ani ty písničky od skupiny ABBA to nezachránily). V originále vše funguje od vypracovaného scénáře přes výborné dialogy, krásné italské exteriéry a především přes výborné herecké obsazení včetně mnoha vedlejších rolí, kde víceméně všichni mají co hrát a náramně si to užívají. Samozřejmě kraluje Gina Lolobrigida v další ze svých velice povedených rolí. Ale není to zdaleka jen komedie, vztah matka a dcera resp. dcera vs. "tatínkové" kromě vykreslení "vzájemných vztahů" skýtá i mnoho podnětů k zamýšlení a většina ústředních postav zůstává v paměti diváka docela dost dlouho i po skončení filmu. Souhrnem : originál si určitě zase někdy "opráším" a budu se bavit stejně jako v mládí, což u toho remaku zdaleka neplatí a hity skupiny ABBA si mohu "oprášit" jinými cestami. ()

bloom 

všechny recenze uživatele

"Vzala jste si jméno polévky?" "No jasně. Další americké jméno, které jsem znala, byly Coca Cola. Nemohla jsem si říkat paní Coca Colová." Příjemné překvapení. Hvězda Giny Lollobrigidy v době natáčení už pomalu dohasínala, ale v tomto filmu se ještě dokázala parádně blýsknout. U klasického příběhu "několika otců" (použitém např. v Otci a otci nebo Poloviční šanci) záleží také na obsazení potencionálních tatínků a to se tady opravdu vydařilo, především žoviální Telly Savalas a televizní komik Phil Silvers mají své povedené momenty. Idylické prostředí slunné Itálie také dělá své. Nečekejte veledílo, ale komedii s vtipnými dialogy, zábavnými situacemi a chytlavou hudbou Rize Ortolaniho. Předloha muzikálu Mamma Mia! je stejně pohodová jako její nástupce. 80% ()

Jonatána 

všechny recenze uživatele

Na stará padesátiletá kolena nějak toužím po tom, abych se mohla ocitnout někdy někde. Třeba v Itálii 60. let v "San Forinu", na Ischii v době nebožtíků, kteří přejí lásce a na Sicílii u komisaře Montalbana. Můžu Itálii a italské filmy, miluju Ginu Lollobrigidu a filmy, kde se celou dobu směju, protože scénář obsahuje krásné vítípky, které herci nádherně zahrají a kde na konci brečím. Což je přesně případ tohoto filmu a důvod, proč se kdykoli, kdy bude zase v televizi, přilepím k obrazovce. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Děj se odehrává ve městečku San Forino, tento název je ale fiktivní. Ve skutečnosti se natáčelo ve starobylém městě Ariccia, které se nachází přibližně 15 km od Říma, kde se předtím natáčel mj. Viscontiho film Gepard (1963). (argenson)

Reklama

Reklama