foto

Svetozár Štúr

  • nar. 21.2.1951 (68 let)
    Bratislava, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Hudební skladatel a dirigent Svetozár Štúr vystudoval na VŠMU u Jana Cikkera skladbu a dirigentství. Hned po skončení školy se v druhé polovině 70. let uplatnil v oblasti filmové  hudby. Velkou zásluhu na tom měl slovenský režisér Dušan Trančík. „Končil som VŠMU a to, že som zaujal Dušana svojimi hudobnými motívmi, bolo mojím životným šťastím,“ vzpomíná skladatel pro měsíčník film.sk.

Později intenzivněji spolupracoval s Štefanom Uhrom, s nímž si podle svých slov „velmi padli do oka“, neboť mu v porovnání s Trančíkem „dával oveľa väčší priestor na samostatnú tvorbu.“ Spolupracoval ale i s řadou dalším významných slovenských režisérů jako Martin Hollý, Stanislav Párnický, Miloslav Luther či Jozef Zachar. V roce 1981 vytvořil žánrově velmi pestrou hudbu pro dokument Jána Piroha Kangchenjunga (1981). Svou hudbou obohatil též pětidílný seriál Petra Mikulíka Štúrovci (1991. Poněkud pikantní na tomto seriálu je, že sám skladatel je vzdálený příbuzný Ludevíta Štúra. „Som Štúr, dedo môjho deda, bol brat Ludevíta Štúra – Samuel,“ připomíná Svetozár Štúr ve zmiňovaném rozhovoru.

Vedle skládání hudby k filmům a televizním inscenacím se Svetozár Štúr věnoval dirigování ve Slovenské filharmonii, Československém rozhlase či Opere SND. Je rovněž autorem scénické hudby pro Činohru SND, kde spolupracoval s režiséry jako Miloš Pietor, Pavol Haspra, Ľubomír Vajdička, Peter Mikulík, Emil Horváth ml.

Honza "HonzaBez" Bezděkovský

Skladatelská filmografie

Filmy

2001 Zlatý chléb (TV film)
1999 Mučivé tajomstvo (TV film)
Rozum nadovšetko (TV film)
1997 Alergia (TV film)
1995 ...kone na betóne
Medzihra (TV film)
1994 Divadelná komédia (divadelní záznam)
Duchovo nájomné (TV film)
Dvadsaťštyri hodín zo života istej ženy (TV film)
Heloisa (TV film)
1993 Bakchus (TV film)
1990 Fuente ovejuna (TV film)
1989 Modrá katedrála (TV film)
Reverend (TV film)
Staroružová dráma (TV film)
1988 Balada o mŕtvych očiach (TV film)
Dunajské rozprávky (TV film)
Mesto Anatol (TV film)
Sagarmatha
Slečna Júlia (divadelní záznam)
Slečna Júlia (divadelní záznam)
Správca skanzenu
1987 Die schwarze Burg
Hrdina západu (TV film)
Predohra (TV film)
Úsmev diabla
1986 Hriech (TV film)
Milovaný Célimar (TV film)
Modrá zelená zóna (TV film)
Svetlá nad prístavom (TV film)
Šiesta veta
1985 Ján Literát (TV film)
Kára plná bolesti
Plánka (TV film)
Predsunutý (TV film)
Ulička stratených snov (TV film)
Výlet do Paríža (TV film)
1984 Lampáš malého plavčíka
Neodchádzaj nocou letnou
Vzbúrené mesto (TV film)
1983 Kľúče od mesta (TV film)
Letný strom radosti
Muž nie je žiadúci
Mŕtvi učia živých
Rodinná anamnéza (TV film)
Výlet do mladosti (TV film)
1982 Cukor (TV film)
Na konci diaľnice
Pásla kone na betóne
1981 Kosenie jastrabej lúky
Pasca (TV film)
Pomocník
Starý včelár (TV film)
Vták nociar
1980 Triptych o láske (TV film)
1979 Povesť o láske
Ráno pod mesiacom (TV film)
Vynes na horu svoj hrob (TV film)
1978 Víťaz
Zlaté časy

TV seriály

1991 Štúrovci (TV seriál)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Via Doloris (E05)
Theatrum mundis (E04)
Stellis vinctus (E03)
další epizody (5)
1982 Život bez konca (TV seriál)

Dokumentární

1981 Kangchenjunga
1979 Predseda zo Starej Vody
1976 Tkáčka
1975 Hockova brigáda

Herecká filmografie

Filmy

1999 Mučivé tajomstvo (TV film)
1981 Pomocník

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace