foto

Andrej Lettrich

  • nar. 3.2.1922
    Dubové pri Martine, Slovensko, Československo
  • zem. 7.9.1993 (71 let)
    Bratislava, Slovensko

Biografie

Režisér, scenárista a herec. Začínal ako ochotník, vyštudoval herectvo v Bratislave. Od roku 1948 pracoval vo filmovom priemysle na rôznych postoch. Jeho režisérskym debutom je filmová adaptácia románu Františka Hečka Drevená dedina z roku 1954, v roku 1956 natočil film Čisté ruky, okrem iných vyšli z pod jeho režisérskej taktovky aj trojdielne Červené víno, opäť podľa F. Hečka, či ďalšia adaptácia z roku 1961 s názvom Bratia. Lettrich ako režisér sa často zameriava na sociálne problémy v spoločnosti, vo svojich dielach rieši otázku moci, cudzím mu nie je ani interpersonálny konflikt, ktorý častokrát zasadzuje do rodinného prostredia.

Marek "marquillo" Dulka

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Filmy

1957 Keď manžel varí... - vyp.
1956 Čisté ruky
1952 Lazy sa pohly

Dokumentární

1985 Film o filme. 1/1985
1950 Nová dedina - vyp.

Fanoušci tvůrce