Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Trojdielny televízny film nakrútený podľa dokumentárnej prózy V. P. Borovičku. Rozpráva o neuveriteľnej kariére prostejovského rodáka, vystupujúceho pod umeleckým menom Erik Jan Hanussen. Film približuje tridsiate roky, ktoré umožnili slávu a napokon spôsobili i pád geniálneho podvodníka. (STV)

Recenze (15)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

3/3 Televizní studio v bratislavské Kolibě zrealizovalo adaptaci tehdy novinkové knížky V. P. Brovičky Vražda jasnovidce Hanussena (1968). Autor se odvolává na několik zajímavých zdrojů: na někdejšího předsedu litoměřického senátu, Dr. Roberta Šálka, vídeňského Hanussenova protivníka Bruna Freie a Ústřední státní archiv NDR v Postupimi. Tato rešerše pak jemně odlišuje jeho fikci od jiných Hanussenových životopisů. Pokud bych do hodnocení televizního triptychu měla zahrnout kvalitu dobového přiblížení zcela konkrétních reálií a lokací (Bratislava, Litoměřice, Berlín) z přelomu 20. a 30. let, tak bych musela jít k čisté nule. Ale je jasné, že rozpočet Koliby, ani dobová manýra neinklinovaly k něčemu výraznějšímu, natož autentickému. A tak tu máme sotva pár stařičkých uniforem, jinak je to smutný pohled na opravdu laciný fundus a šedesátkovou každodennost. Atmosféra provinční Bratislavy vcelku ještě ujde, Litoměřice (kde každý mluví slovensky) ve druhém díle hrají jen kulisu soudničky (obžalovaný není jen Hanussen sám, ale celá československá demokracie), Berlín v závěru bychom samozřejmě nepoznali ani omylem, natož v jeho dekadentně opulentní kráse pozdní Výmarské republiky. Naštěstí tu máme ale výrazně dobrý výkon Ctibora Filčíka v hlavní roli a to nám musí stačit. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca slovenská triológia o kariére E.J.Hanussena, netradičného umelca známeho svojho času minimálne po celej strednej Európe. Zaujalo ma, že si všíma väčšinou iné epizódy z doslova fascinujúceho života Hanussena, než slávny maďarský koprodukčný film z roku 1988. O súdnom procese s Hanussenom v českých Litoměřiciach som vedel, ale prekvapilo ma, že tento netypický umelec navštívil v roku 1928 i Bratislavu. Všetko výborne spracované podľa dokumentárnych próz Václava P.Borovičku, výborne zahrané a natočené rekonštrukcie varietných večerov i spomínaného súdneho procesu, v ktorých excelujú mnohí známi slovenskí herci (vedľa Ctibora Filčíka v hlavnej úlohe hlavne Karol Machata ako súdny prokurátor). Ďakujem STV, že po dlhých rokoch prekvapila a vytiahla túto zabudnutú, umelecky však kvalitnú a veľmi zaujímavú inscenáciu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nezabudnuteľný výkon pána Filčíka, to bol herec, ktorý nemal páru svojim dramatickým prejavom a výraznou tvárou. Plus zaujímavá okultná-veštecká téma. Toto staršie československé spracovanie môže kľudne konkurovať maďarskému bratovi z roku 1988, ktorý je poňatý menej dramaticky a viac životopisne, ale Lettrichova verzia sa nemá za čo hanbiť. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci televízny trojdielny projekt pod taktovkou Andreja Lettricha s množstvom skvelých hercov. Predstaviteľ geniálneho podvodníka Hanussena Ctibor Filčík však podal ohromný herecký výkon a vytiahol film do výšin. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Výborný Ctibor Filčík ztvárnil kontroverzního umělce a mága bezchybně. Celá trilogie se může pyšnit zdařilou okultní atmosférou, povedenou režií a příjemnou hudbou. Taškařice soudního procesu mě upřímně pobavila. A napadlo mě, co by se stalo, kdyby v dnešní době stanul před soudem každý podvodník, který zneužívá důvěřivosti a slabostí obyčejných lidí. Zřejmě by nám všechny soudní budovy popraskaly ve švech, tedy spíš od základových pasů... ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Padme_Anakin **** se ve své renczi ptá: "co by se stalo, kdyby v dnešní době stanul před soudem každý podvodník, který zneužívá důvěřivosti a slabostí obyčejných lidí?..." To je vhodná otázka; já bych ale raději vyšel z jiné: "Byl Hanussen největším zvěstovatelem, prorokem, jasnovidcem, zkrátka okultistou od dob 'Nostradamových?" Film, podobně jako český současný tisk (texty jsou to poměrně slabé a psaní přes kopírák), na to odpovídá, že Hanussen byl pouhý podvodník a hochštapler (doplňuji: s šarmem Felixe Krulla). .Neprotivme se se tedy tomu, a vycházejme z toho. (Kromě jiného by muselo vyplynout, že si Reichstag museli zapálit sami Němci - odkud by se to jinak dozvěděl?). Hanussen je nicméně povaha složitější. Každopádně byl ctižádostivý (skromné počátky v Prostějově a Boskovicích, boháč na rozbřezku Třetí říše) a citlivý (řeč těla, mimických svalů, výrazu očí, neverbální komunikace, výklad synekdochy atp.) - to je nebezpečná kombinace. Proto musel bý ještě něco navíc: politicky flexibilní a musel si vědět rady za každé situace. Pozn. 1: Zřejmě by nebylo od věcí přečíst si knihu Arthura Magidy: “The Nazi Séance: The Strange Story of the Jewish Psychic in Hitler’s Circle”, kde by mohlo být objasněno celé okultní nacistické pozadí; nejen Hitlerova víra v prozřetelnost a předurčení (přinejmenším vlastní), ale předeším obecný okultismus v rodinách a školách, přes tábory SS-Waffen až po slavné partajtágy. Pozn. 2: Speciálním odvětvím okultismu je léčitelství, které má jasné oprávnění (cokoli, co léčí, je dobré) a a vysokou průkaznost. Tím se Hanussen ovšem vůbec nezabýval, a tím se v podstatě vyřadil ze seriozních debat. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Menej známa trojdielna dráma o istej historickej figúrke z medzivojnovej éry, ktorá pútala pozornosť nielen spoločenského života, ale i polície. Film je vzhladom na televízne spracovanie poňatý dosť veľkolepo. Postava inteligentného, ale zhýralého podvodníka (hypnóza mu ale podľa tohoto filmu išla) je zahraná výborným Ctiborom Filčíkom, na ktorom stojí takmer celý film. Čo mi však vadilo, bolo množstvo komediálnych scén, pitoreskných postavičiek a napríklad v prípade súdneho pojednávania až groteskné prevedenie. Tretí diel je zo všetkých najvážnejší a najdramatickejší. Neviem, prečo tvorcovia siahli po pohyblivo-trasľavej kamere, so statívom by to malo lepší fíling. 3 vyše hodinové diely sú pridlhé, občas ma nudili, lepšie by by bolo skrátiť stopáž na 2 diely. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Národ, který oslepl, přestává být národem..." Životním paradoxem Herschela Chajm Steinschneidera alias Erika Jana Hannussena je, že svými "jasnovideckými kousky" k tomu "oslepnutí" německého národa jistou měrou i sám přispěl. Tento trojdílný televizní film je zdařilou rekonstrukcí nejdůležitějších okamžiků života tohoto rakouského variantního umělce s československým občanstvím. Možná bych ale očekával, že zde bude více prostoru věnováno právě onomu období, kdy Hanussen působil v Německu. Rozvržení filmu do tři dílů je sice asi logické, prvnímu a druhému dílu by ale podle mě slušela kratší stopáž. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

"Já nejlíp vidím, když zavřu oči." Docela milé překvapení. Já se svojí netrpělivostí jsem byla samozřejmě ze tří dílů ve smrti, ale některé momenty, zvláštní mystická atmosféra a výkon Ctibora Filčíka mou pozornost dokázaly udržet až do konce. Za nejpovedenější považuji osobně třetí díl, ve kterém mmj. na minimálním prostoru exceluje Vlado Müller... "Poslyšte, ten Hanussen, co napsal Tisíc a jedna noc, to byl Váš otec?" - "To byl, prosím, Andersen. Soused." ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Celkom fajn trojdielny film, ale uvítal by som ho ako dvojdielny. Aj vďaka Ctiborovi Filčíkovi má film zvláštnu hypnotickú atmosféru, ktoré presne pasuje k osobnosti hlavného hrdinu. Celá plejáda špičkových hercov vo všetkých vedľajších úlohách potvrdzuje, že ambície filmu boli vysoké, určite nie televízne. No a čerešnička na torte Sylvia Turbová vo veľmi špeciálnej úlohe. Aj pri tom všetkom príbeh občas uviazne v pridlhej scéne, takže necelé štyri hviezdy. –––– História ľudstva je vlastne históriou zločinov, podvodov a krádeží. –––– Vojna už nikdy nebude, ale vypukne taká názorová výmena, že nezostane kameň na kameni. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Wooooow, slovenski herci, slovenska rezia, slovenske kulisy - a vyborna kvalita!!! No nech to nevidim, NEUVERIM!!! Vyborne spravene, bravo, az do prichodu sajuzskych bratov sme dokazali tvorit, ani sa tomu neda poriadne uverit. Skoda, co zostalo zo Slovenska a slovenskej "kvality".. 4* jak bic ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Zajímavá a hodnotná inscenace, ale lepší by byla zkrácená na polovinu délky. Zejména třetí část odehrávající se v Německu je pozoruhodná, Ctibor Filčík je tu bezkonkurenční.(max.70%) ()

fugyx 

všechny recenze uživatele

Po detektívnej trilógii od Andreja Lettricha (Smrť prichádza v daždi, Vrah zo záhrobia a Volanie démonov) som narazil i na toto dielo a som tomu viac než rád! Výborne vystavané jednotlivé diely, z ktorých cítiť niečo nadprirodzené. Avšak nie kvôli téme okultizmu, s ktorou sa vo filme narába, ale vďaka výborným výkonom, hlavne skvelého Ctibora Filčíka alebo pani Rysovej v prvej a pána Machatu v druhej časti. Dej neustále postupuje, nezastavuje sa. TV film ako sa patrí! ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé trilógia, príbeh nenudí, Ctibor Filčík má adekvátny hypnotický pohľad. Podľa mňa však chýba príbehu nejaká pridaná hodnota. ()

fricek12 

všechny recenze uživatele

Dobrý pokus o dokument, ale velmi amatérské zpracování ovlivněné socialismem. S kostýmy a maskami si moc práce nedali. Nesmyslně dlouhé, první dva díly je možné přeskočit. ()

Reklama

Reklama