foto

Renáta Klemensová

  • nar. 1972
    Karviná, Československo

Biografie

Renáta Klemensová se narodila v roce 1972 v Karviné ve znamení Ryb. Absolvovala dramatický obor na ZUŠ v Havířově u Naděždy Šebestové (na konzervatoř se přihlásila, protože měla představu, že jednou bude učit „dramaťák"). V letech 1986 – 1990 studovala herectví na ostravské konzervatoři ve třídě Alexandry Gasnárkové, hostovala ve Státním divadle Ostrava (Cecílie v Nebezpečných vztazích, režie Bedřich Jansa) a Divadle Petra Bezruče (Suzanne v Miláčkovi, režie Zdeněk Kaloč).

V roce 1990 získala první angažmá v olomouckém divadle (Hanka/ Starci na chmelu, Konstance/ Amadeus, Líza Doolittlová/ Pygmalión a další). Po mateřské dovolené a prvních hostováních získala angažmá v Komorní scéně Aréna (Varja/ Višňový sad, Bába/ Obsluhoval jsem anglického krále, Pamela/ Vítr ve větvích sassafrasu, Palaška/ Prorok Ilja, Desirée/ Choroby mládí a další) odkud odešla v roce 2004 do Národního divadla moravskoslezského, kde je dodnes. V současné době jí můžete vidět např. v roli Olgy v Kuřačkách.  

Pegasfilm

Herecká filmografie

Filmy

2016 Ostravak Ostravski
2013 Isabel
2012 Ženy, které nenávidí muže (TV film)

TV seriály

2015 Doktor Martin (TV seriál)
Výběrové řízení (S01E08)
2011 4teens (TV seriál)
Školní kapela (E03)
2009 Strážce duší (TV seriál)
Neviditelný zabiják (S02E03)

Dokumentární

2014 Rozsudek (TV seriál)
Sebevražda jako pracovní úraz (S01E08)
2002 Šumné Karvinsko (TV film)

Divadelní záznam

2012 Konec masopustu (divadelní záznam)
2010 Bavič (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky