Reklama

Reklama

Tyler the Creator

Tyler the Creator

nar. 06.03.1991 (33 let)
Los Angeles, California, USA

Biografie

Tyler Gregory Okonma se narodil v Ladera Heights v Kalifornii. S otcem nigerijského původu se nikdy nesetkal. Jeho matka je afroamerického a evropsko-kanadského původu. V sedmi letech si vystříhával obrázky z alb a tvořil si tak přebaly pro své vlastní imaginární alba, včetně názvů a délek skladeb, ačkoliv neměl nic nahrané. Vystřídal 12 různých škol v Los Angeles a Sacramentu. Pracoval dva týdny pro FedEx a dva roky pro Starbucks.

Jeho hudební kariéra začala na internetu a odtud se nakonec rozběhla. Jeho jméno pochází z jeho profilu na Myspace, který používal k socializaci s jinými umělci a zveřejňování svých raných písní v raných letech. V roce 2007 Okonmam založil hudební kolektiv Odd Future, známý také jako Odd Future Wolf Gang Kill Them All a OFWGKTA. Kromě Okonmy mezi členy kolektivu v průběhu let patřili Hodgy Beats, Jasper Dolphin, Mike G, Left Brain, Domo Genesis, Matt Martians, Pyramid Vritra, Casey Veggies, Earl Sweatshirt, Syd tha Kid, Taco a Frank Ocean spolu s několika dalšími.

Kromě hudby se Odd Future pustili do módy s vlastní řadou oblečení a zahráli si ve své vlastní komediální skečové show na AdultSwim s názvem Loiter Squad, která trvala tři sezóny. Odd Future vzbudili kontroverzi kvůli svým textům, které někteří popisovali jako násilné, misogynní a někdy dokonce homofobní. Kontroverzní dovádění Odd Future vedly k zákazu skupiny na Novém Zélandu v roce 2014. Tyler a ostatní tvůrci tak začali sólovou kariéru. Odd Future od roku 2016 neprodukovala nic kolektivně, takže fanoušci akceptovali nečinnost skupiny jako její zánik.

Jeho prvním dílem byl mixtape „Bastard“ v roce 2009, který sklidil chválu a vedl k nahrávací smlouvě. Poté v roce 2010 vydal skladbu „Yonkers“ a v roce 2011 vydal své první studiové album „Goblin“. „Goblin“ obsahoval prvky od členů Odd Future, přičemž většinu alba produkoval Okonma. Podobně jako u Odd Future, „Bastard“ a „Goblin“ také vyvolali kontroverzi. Nicméně kritici práci stále chválili a Goblin se objevil na několika koncích roku seznamů za nejlepší album.

Poté, co si Okonma získal reputaci a loajální fanoušky, pokračoval ve vydávání hudby a podílel se na módě mimo Odd Future. V roce 2011 vytvořil módní značku Golf Wang, která se inspiruje kulturou skaterů, hip hopem a sneaker kulturou vyrábějící skateboardy, tenisky a oblečení. V roce 2012 založil každoroční hudební festival Camp Flog Gnaw. V roce 2013 vydal album „Wolf“, na kterém opět vystupovali jeho spolupracovníci z Odd Future a někteří z jeho hudebních hrdinů jako Erykah Badu a Pharell Williams. V návaznosti na „Wolf“, „Cherry Bomb“ z roku 2015, se také objevil Williams a další velcí umělci, jako jsou Lil Wayne, Kanye West, Charlie Wilson a Schoolboy Q.

Po světovém turné k „Cherry Bomb“ čekal Tyler dva roky, než v roce 2017 vydal „Flower Boy“. Album znamenalo posun v jeho tvorbě, která byla známá tím, že byla drzá a občas zahrnovala černý humor, k práci, která byla pro Okonmu a jeho okolí osobnější, do skladeb byly začleněné jazzové prvky. „Flower Boy“ se setkal s širokou chválou a uznáním. Dostalo se na 2. místo v Billboard 200 a vyneslo Okonmovi nominaci na Grammy za nejlepší rapové album. Po úspěchu „Flower Boye“ Okonma vydal projekt zaměřený na animovaný film Grinch z roku 2018 poté, co byl osloven, a nazpíval píseň „You're a Mean One Mr.Grinch“ pro film a jeho oficiální soundtrack.

Roku 2019 vydal své páté album s názvem „IGOR“. „IGOR“ sleduje vzestupy a pády, kdy se Okonma stal „Igorem“ kvůli situaci neopětované lásky. Okonma sám album popsal jako „žánrový“ a jedinečný ve srovnání se svými předchozími alby. V roce 2020 přinesl tvůrci jeho první cenu Grammy za nejlepší rapové album, za což byl „velmi vděčný“, ale využil příležitosti a vyjádřil, jak to bylo také „nezaujatým komplimentem“ kvůli tomu, že Grammy vyloučila černošské umělce z hlavních kategorií a přesunula je do kategorií „rap“ a „urban“.

V roce 2021 vydal album „Call me if you get lost“, kde se opět jako umělec posunul. Jako herce jsme ho mohli vidět například v seriálech K smíchu nebo v Regular show.

Vojtěch "KGBelik" Devátý

Herec

Host

Skladatel

Seriály
2017

The Jellies!

Dokumentární
2019

Home Videos (seriál)

Pořady
2012

Loiter Squad

Hudební videoklipy
2023

Tyler, the Creator: Heaven to Me

 

Tyler, the Creator: Sorry Not Sorry

Tvůrce

Seriály
2017

The Jellies!

Pořady
2012

Loiter Squad

Producent

Pořady
2012

Loiter Squad

Režisér

Scenárista

Seriály
2017

The Jellies!

Pořady
2012

Loiter Squad

Reklama

Reklama