foto

Howard Goodall

  • nar. 26.5.1958 (60 let)
    Bromley, Kent, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Howard Lindsay Goodall je britským skladatelem sborové a muzikální hudby, stejně jako hudby pro nejrůznější televizní a rozhlasové pořady. Howard má hudbu evidentně v krvi, už v osmi letech se totiž stal zpěvákem ve školním sboru na New College Oxford. Ve zdokonalování hudebního vzdělání i svých schopností pokračoval na Stowe School, kde se naučil hrát na varhany a na Lord Williams‘ School Thame, kde nejen zpíval a hrál v nejrůznějších kapelách, ale začal také hudbu sám skládat. Své hudební vzdělání zakončil na prestižní Oxfordské univerzitě, kterou v roce 1979 absolvoval dokonce s diplomem First-class (zhruba obdoba červeného diplomu v ČR).

Ve své profesionální kariéře se zabývá zejména komponováním vážné hudby. V tomto oboru se za dobu svého působení proslavil jako autor alb sborové hudby, jeho ETERNAL LIGHT: A REQUIEM se běžně hraje v kostelích a chrámech po celé Británii, stejně jako v různých koncertních síních, za což byl v roce 2009 na BRIT Awards oceněn titulem skladatelem roku. Dlouhodobě se věnuje rozvoji poznání na poli teorie hudby, stojí za dokumenty jako je Howard Goodall's Big Bangs nebo Howard Goodall's 20th Century Greats, přičemž za prvně jmenovaný byl oceněn organizací BAFTA. Je také autorem muzikálů, z nichž můžeme zmínit například THE HIRED MAN nebo TWO CITIES.

Českému divákovi (či obecně na evropském kontinentu) bude ale známý spíše svou televizní a filmovou tvorbou. Už letmým pohledem na jeho filmografii zjistíte, že převážná část jeho tvorby v této oblasti je spjatá se jménem Rowan Atkinson. S ním a Richardem Curtisem se potkal již během studií na Oxfordu, spolupráci pak zahájili nedlouho poté připravováním DIVADELNÍCH VYSTOUPENÍ ROWANA ATKINSONA. Do televize prorazili úspěšným debutem ŽÁDNÉ ZPRÁVY V DEVĚT, kde parodovali hlavní zpravodajskou relaci BBC. V 80. letech na tyto úspěchy navázali sitcomem ČERNÁ ZMIJE, který se i přes počáteční „zaškobrtnutí“ dočkal čtyř sérií o celkem 24 epizodách. Svou všestrannost pak prokázal Howard složením hudby pro scifi sitcom ČERVENÝ TRPASLÍK nebo pro zábavnou televizní soutěž QI. Spolupráce s Rowanem Atkinsonem tím ale rozhodně neskončila, ba naopak, což dokazují další společné projekty jako seriál TENKÁ MODRÁ LINIE nebo úspěšná řada skečů MR. BEAN, stejně jako následující pokusy převést v nich účinkující hlavní postavu do filmové podoby, jako je MR. BEAN: NEJVĚTŠÍ FILMOVÁ KATASTROFA nebo PRÁZDNINY PANA BEANA.

Prakticky po celý svůj život se zasazuje o co nejširší rozšíření hudební vzdělanosti nejen mezi britskou mládeží, za což si získal nejen slovní uznání. Je totiž držitelem mnoha ocenění z oblasti filmové, televizní a hudební tvorby, mj. cen EMMY, BRIT nebo BAFTA. Byl jmenován čestným doktorem v oblasti hudby a umění na univerzitách Bishop Grosseteste University, University of Leicester a University of Bolton. V roce 2011 obdržel Řád britského impéria třetí třídy za celoživotní služby v oblasti hudebního vzdělávání. Může tak užívat titul Komandér Řádu britského impéria se zkratkou CBE za jménem.

Je ženatý s agentkou v oblasti klasické hudby, Val Fancourtovou. Ocenění: 2009: Into the Storm - PRIMETIME EMMY Award Outstanding Music Composition for a miniseries, movie or a special 2009: Eternal Light: A Requiem - Classical BRIT Awards „Composer of the Year“ 2008: Prázdniny mistra Beana (ocenění American Society of Composers, Authors and Publishers za hudbu k filmu) 2007: Cena porotců britské Královské televizní společnosti za vynikající přispění k vzdělávání v oblasti televizní tvorby 2006: Gold Badge Award udělená organizací British Academy of Songwriters, Composers and Authors za vynikající přispění britskému hudebnímu a zábavnímu průmyslu 2005: Howard Goodall's 20th Century Greats (cena britské Královské televizní společnosti za tvorbu v oblasti vzdělávání) 2003: Stahující se mračna (nominace BAFTA za nejlepší původní hudbu k filmu) 2001: Howard Goodall's Big Bangs (Cena Huwa Weldona udělovaná za rok 2000 Britskou akademií filmového a televizního umění BAFTA specializovanému TV programu nebo seriálu)

GordonCZ

Skladatelská filmografie

Filmy

2018 Johnny English znovu zasahuje
2009 V srdci bouře: Churchill ve válce (TV film)
2007 Prázdniny pana Beana
2002 Stahující se mračna (TV film)
1999 Bestián: Kupředu, zpátky jen krok!
1997 Bean 2: Vzrušující kousky pana Beana (video kompilace)
Mr. Bean: Největší filmová katastrofa
1995 The Last Englishman (TV film)
1991 Bernard and the Genie (TV film)
1988 Vánoční koleda u Černé zmije (TV film)
1986 Murder by the Book (TV film)

TV seriály

2018 Pinky Malinky (TV seriál)
2017 Červený trpaslík (TV seriál)
M-Corp (S12E05)
Mechocracy (S12E04)
Timewave (S12E03)
další epizody (5)
2016 Červený trpaslík (TV seriál)
Krysis (S11E05)
Officer Rimmer (S11E04)
Give and Take (S11E03)
další epizody (5)
2012 Červený trpaslík (TV seriál)
Začátek (S10E06)
Milý Dave (S10E05)
Zapletení (S10E04)
další epizody (6)
2009 10 Minute Tales (TV seriál)
Červený trpaslík (TV seriál)
Zpátky na Zemi, část třetí (S09E03)
Zpátky na Zemi, část druhá (S09E02)
Zpátky na Zemi, část první (S09E01)
2002 Mr. Bean: Animované příběhy (TV seriál)
1999 Červený trpaslík (TV seriál)
Jenom sympaťáci... (S08E08)
Pete (2. část) (S08E07)
Pete (1. část) (S08E06)
další epizody (8)
1997 Chalk (TV seriál)
Červený trpaslík (TV seriál)
Nanarchie (S07E08)
Epidém (S07E07)
Žádná legrace (S07E06)
další epizody (8)
1996 Tenká modrá linie (TV seriál)
Netvor se zelenýma očima (S02E07)
Vztek na silnicích (S02E06)
Tak do nich, Modrá četo (S02E05)
další epizody (7)
1995 Tenká modrá linie (TV seriál)
Duch Vánoc (S01E07)
Dnešní mládež (S01E06)
Noční můra (S01E05)
další epizody (7)
Mr. Bean (TV seriál)
Účes od pana Beana z Londýna (E14)
Dobrou noc, pane Beane (E13)
Odpal, pane Beane (E12)
1994 The Vicar of Dibley (TV seriál)
Mr. Bean (TV seriál)
Zpátky do školy, pane Beane (E11)
Pozor na dítě, pane Beane (E10)
Udělej si sám, pane Beane (E09)
1993 Mr. Bean (TV seriál)
Pan Bean v pokoji 426 (E08)
Červený trpaslík (TV seriál)
Mimo realitu (S06E06)
Rimmerosvět (S06E05)
Polymorf II - Emocuc (S06E04)
další epizody (6)
1992 Borrowers, The (TV seriál)
Time to Dance, A (TV seriál)
Červený trpaslík (TV seriál)
Návrat do reality (S05E06)
Démoni a andělé (S05E05)
Karanténa (S05E04)
další epizody (6)
1991 2point4 Children (TV seriál)
Červený trpaslík (TV seriál)
Roztavení (S04E06)
Jiná dimenze (S04E05)
Bílá díra (S04E04)
další epizody (6)
1990 Mr. Bean (TV seriál)
Prokletí pana Beana (E03)
Návrat pana Beana (E02)
Pan Bean (E01)
No Job for a Lady (TV seriál)
1989 Červený trpaslík (TV seriál)
Poslední den (S03E06)
Fotostroj času (S03E05)
Výměna těl (S03E04)
další epizody (6)
1988 Červený trpaslík (TV seriál)
Paralelní vesmír (S02E06)
Queeg (S02E05)
Škvíra ve stázi (S02E04)
další epizody (12)
1986 Černá zmije (TV seriál)
Okovy (S02E06)
Pivo (S02E05)
Peníze (S02E04)
další epizody (6)
1984 CBS Schoolbreak Special (TV seriál)
1983 Černá zmije (TV seriál)
Černá pečeť (S01E06)
Čáryčichač a lovec čarodějnic (S01E05)
Vous královny španělské (S01E04)
další epizody (6)
1979 Žádné zprávy v devět (TV seriál)

Dokumentární

2009 Červený trpaslík - Zpátky na Zemi (TV film)
2008 Blackadder Exclusive: The Whole Rotten Saga (TV film)
Blackadder's Most Cunning Moments (TV film)
2002 The Adventure of English (TV seriál)
1998 'Red Dwarf' A-Z (TV film)
1997 Příběh pana Beana (TV film)
1992 Rowan Atkinson živě (TV film)
1989 Carl Jung: Wisdom of the Dream (TV seriál)

TV pořady

2003 QI (TV pořad)
1988 Live! From London (TV pořad)

Herecká filmografie

Filmy

1999 Not the Nine O'Clock News Story, The (TV film)

TV seriály

1991 Mr. Bean (TV seriál)
Pan Bean jde do města (E04)
1990 Mr. Bean (TV seriál)
Pan Bean (E01)
1988 Červený trpaslík (TV seriál)

Dokumentární

2016 The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years
2013 Howard Goodall's Story of Music (TV film)
2008 Blackadder Exclusive: The Whole Rotten Saga (TV film)
1997 Příběh pana Beana (TV film)

TV pořady

2003 QI (TV pořad)

Scenáristická filmografie

TV seriály

1988 Červený trpaslík (TV seriál)
Já na druhou (S01E06)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(61)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace