foto

Moris Issa

  • nar. 16.3.1945 (74 let)
    Aleppo, Sýrie

Biografie

Moris se narodil se 16. března 1945 v Allepu, druhém největším městě Sýrie. Zde na severu rodné země strávil mládí a zamiloval se do filmu. V roce 1963, kdy úspěšně odmaturoval, jej rodiče poslali do Prahy. V našem hlavním městě pak absolvoval FAMU, kde studoval režii a kde se také seznámil se svou budoucí manželkou, herečkou Lenkou Termerovou. Moris je otcem dvou dětí a ani u jednoho nepadlo jablko daleko od stromu. Syn Filip je střihač a dcera Martha, u níž si přál, aby se v jejím jméně psalo H, je známou a úspěšnou herečkou.

První díla, pod kterými je podepsán, jsou krátkometrážní filmy KOČKA V DEŠTI a PUKRYLUKRI ze 60. let. Na celovečerní film pak musel čekat dlouhá léta. Do té doby se uplatnil jen občas, a to jako scenárista v Ostravě či Bratislavě. Dočkal se až na konci 80. let a na pražském Barrandově natočil svůj první snímek BIZON s Klárou Jandovou a Gabrielou Osvaldovou. Jeho tvorba pokračovala koncem 90. let pohádkou O ZÁMKU V PODZEMÍ či televizním filmem FRANTIŠKA ANEB O ZELENÝCH SVÍCÍCH A ČERNÉ MATCE BOŽÍ, ve kterém ústřední postavu ztvárnila dcera Martha.

Od roku 2000 spolurežíroval dokumentární cyklus České televize o moderní medicíně DIAGNÓZA. Ve stejném roce coby autor příběhu natočil televizní film DEN DOBRÝCH SKUTKŮ se Zlatou Adamovskou a Jiřím Schmitzerem nebo o dva roky později pohádku na motivy Boženy Němcové ZLATÁ PRINCEZNA s Lindou Rybovou v hlavní roli. Do povědomí diváků se pak mohl dostat také v roce 2005, ve kterém se podílel na režii televizních inscenací 3 PLUS 1 S MIROSLAVEM DONUTILEM a rodinném seriálu TV Nova ORDINACE V RŮŽOVÉ ZAHRADĚ, který si našel v českých domácnostech mnoho diváků.

Olda "oje" Stiller

Režijní filmografie

Filmy

2003 Tajemný svícen (TV film)
2001 Den dobrých skutků (TV film)
Zlatá princezna (TV film)
2000 Paní Mlha (TV film)
1998 Františka aneb O zelených svících a Černé Matce Boží (TV film)
O zámku v podzemí (TV film)
1994 Jak zabít McCarthyho (TV film)
1989 Bizon
1968 Pukrylukri (Putování Kryštofa, Lucinky a Kristýny do celýho světa) (studentský film)
1967 Kočka v dešti (studentský film)

TV seriály

2011 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Lidský faktor (S06E36)
Byla to šlapka (S06E35)
Mini stonožka (S06E34)
další epizody (4)
2009 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Vrať čas! (S04E76)
Hořký kamarádství (S04E75)
Ve jménu lásky (S04E74)
další epizody (12)
2008 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Díky za všechno! (S04E12)
Nejste náhodou inkvizitor? (S04E11)
Pomluvu nezabiješ (S04E10)
další epizody (16)
2007 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Kapitán (S04E09)
Armando (S04E08)
Šerif (S04E07)
další epizody (6)
Nadměrné maličkosti (TV seriál)
Učitelky s praxí (S04E01)
2006 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Motýl už spí (S01E76)
To bude tanec! (S01E75)
Láska na druhý pohled (S01E74)
další epizody (4)

Dokumentární

2005 Nová cestománie (TV seriál)
1999 Cestománie (TV seriál)

TV pořady

2000 Diagnóza (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

2001 Den dobrých skutků (TV film)
1990 Hra pro tři (TV film)
1989 Bizon

TV seriály

2007 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Čelem proti zdi (S04E01)

Dokumentární

1999 Cestománie (TV seriál)

Herecká filmografie

Filmy

2017 Cizinec (studentský film)
1994 Tři Alberti a slečna Matylda (TV film)

Dokumentární

2014 Rakovina je šok (TV film)

Host

TV pořady

2016 Moris Issa - "Dopis z Prahy" (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace