foto

Lenka Termerová

  • nar. 12.7.1947 (70 let)
    Hradec Králové, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Lenka Termerová se v různých obdobích zviditelnila především díky televizním seriálům, její umělecký profil ale doplňuje také bohatá práce pro divadlo, ve filmu se objevuje jen výjimečně, ovšem právě tady získala prestižní ocenění. Lenka Termerová pochází z Hradce Králové, její otec byl výtvarníkem, matka pracovala jako účetní. Již na gymnáziu se rozhodla pro herectví, jehož studium absolvovala na pražské DAMU. Již za studií hostovala v pražském Divadle Zdeňka Nejedlého a v Činoherním klubu.

Po absolutoriu na DAMU zamířila do ostravského Divadla Petra Bezruče (1969-1976), kde především ve spolupráci s režisérem Janem Kačerem odehrála řadu velkých rolí v různorodém repertoáru (Bratři Karamazovi, Dům Doni Bernardy, Hamlet, Racek, Milenci z Kiosku). Mezitím již za studií získala první zkušenosti s filmovou kamerou, mihla se v Jirešově adaptaci Kunderova románu ŽERT (1968), vedlejší roli Ivany odehrála v československo-francouzské koprodukci TĚCH NĚKOLIK DNŮ (A quelques jours près, 1968).

V Ostravě dostala i řadu velkých příležitostí v televizi, uveďme například roli Blaženy Poštulkové v seriálu KAMENNÝ ŘÁD (1975), hrála také v řadě televizních inscenací. V režii Dušana Kleina hrála také ve filmu MĚSTO NIC NEVÍ (1975), kde ztvárnila vedlejší roli kantýnské. Tehdy již žila s bývalým studentem, nyní již režisérem syrského původu Morisem Issou (*1945). Za něj se také provdala a po narození dvou dětí pobývala v Praze na mateřské dovolené (1976-1981). I tehdy byla ale oslovena k práci před kamerou a diváci ji mohli vidět jako koktající prodavačku Jiřinku v seriálu ŽENA ZA PULTEM (1977), jako sálová sestra se objevila i v několika dílech legendárního seriálu NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA (1977).

S filmem tehdy spolupracovala jen výjimečně, jako kostymérku ji můžeme zaznamenat v dětském snímku JAK SE TOČÍ ROZMARÝNY (1977), před filmovou kamerou dozrála k rolím maminek v dalších dětských filmech (VYHRÁVAT POTICHU, 1984; KAM DOSKÁČE RANNÍ PTÁČE, 1987; KRÁLOVSTVÍ ZA KYTARU, 1989), manželskou dvojici vytvořila například s Josefem Dvořákem v komedii POPLACH V OBLACÍCH (1979) s panem Tau, v televizi dostala větší prostor jako sekretářka Jiřina v seriálu OKRES NA SEVERU (1981). Po mateřské dovolené získala stálé angažmá v legendární Ypsilonce, kde působila přes dvacet let (1981-2003) a i později na této scéně vystupovala pohostinsky (Mozart v Praze, Horké to někdo rád, Vše pro firmu, Svatá rodina).

V televizi se zviditelnila rolí češtinářky Novákové v seriálu ŽIVOT NA ZÁMKU (1995), skutečnou popularitu jí ale přinesla až postava Jiřiny Rubešové, v níž vytvořila manželskou dvojici s Janem Kačerem v televizních seriálech RODINNÁ POUTA (2004-2006) a VELMI KŘEHKÉ VZTAHY (2007-2008). Za zmínku ale stojí i její další sporadická spolupráce s filmem, půvabnou vedlejší roli sousedky Brabcové hrála v retro komedii POČETÍ MÉHO MLADŠÍHO BRATRA (1999), se svou dcerou Marthou Issovou (*1981) se setkala v dramatu DĚTI NOCI (2008) a právě za tento film získala Českého lva v kategorii herečka ve vedlejší roli. V divadle dnes vystupuje již jen výjimečně, hraje například v Městských divadlech pražských (Holky z kalendáře, Sebevrah).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2017 Kluci z hor
2015 Svatojánský věneček (TV film)
2009 David Copperfield (TV film)
2008 Děti noci
2005 O ševci Ondrovi a komtesce Jůlince (TV film)
2004 Princ a já
2003 Tajemný svícen (TV film)
2001 Červená karta (TV film)
2000 Paní Mlha (TV film)
Početí mého mladšího bratra
Vše pro firmu (divadelní záznam)
1999 Ani málo, ani moc (TV film)
1998 O zámku v podzemí (TV film)
Vykání psovi (TV film)
1997 Brýle (TV film)
Výchova dívek v Čechách
1996 ...ani smrt nebere
O princezně, která nesměla na slunce (TV film)
1994 Jak si zasloužit princeznu
Michelup a motocykl (TV film)
O zlatém pokladu (TV film)
1993 Neklejte, princi! (TV film)
Podivné jméno pro psa (studentský film)
1992 Komu šplouchá na maják (TV film)
1991 Mozart v Praze (divadelní záznam)
Senoseč (TV film)
Vajíčko (studentský film)
1990 Plivník (TV film)
Ta naše písnička česká II
1989 Cesty ze slepých map (TV film)
Království za kytaru
Něžný barbar
1988 Lék pod kůži (TV film)
Sebevrah (divadelní záznam)
1987 Fanynka (TV film)
Figurky ze šmantů
Kam doskáče ranní ptáče
1986 Bianka Braselli - dáma s dvěma hlavami (TV film)
Bumerang (TV film)
1985 Když hraje klarinet (TV film)
Mezek
1984 Berete se dobrovolně? (TV film)
Tři princezny tanečnice (TV film)
Všechno nebo nic
Vyhrávat potichu
1983 Anulka a pan Pětiočko (TV film)
Hrátky (TV film)
Navždy do dálek Tichomoří (TV film)
1982 O brokátové růži a slavíku z perleti (TV film)
Šťastný domov (TV film)
1980 Pleš (TV film)
Taška (TV film)
1979 Jablko (TV film)
Jak rodí chlap
Jak se naučit švédsky (TV film)
1978 Babička je ráda (TV film)
Báječní milenci potřebují čas (TV film)
Etudy do skicáku (studentský film)
Kolombína (TV film)
Mladý muž a bílá velryba
Pan Tau: Noc v safari (TV film)
Poplach v oblacích
Za oknem jiskří sníh (TV film)
1977 Jak se točí Rozmarýny
Pan Tau: Lov na slona (TV film)
Telefon (TV film)
1976 Svědek (TV film)
1975 Město nic neví
Pláňata (TV film)
1974 Košilka (TV film)
1970 Čekání (TV film)
Tvář pod maskou
1968 Těch několik dnů...
Žert

TV seriály

2017 Modrý kód (TV seriál)
Bezvýznamná chyba (S02E15)
Sebeobětování? (S02E12)
Všechno jinak (S02E11)
další epizody (7)
Specialisté (TV seriál)
Vražda taxikáře (S01E02)
2016 Doktor Martin (TV seriál)
Staré lásky (S02E08)
2015 Doktoři z Počátků (TV seriál)
Překvapení, překvapení! (S04E03)
Návraty (S04E02)
Zápasy osobní, bitvy obecní (S04E01)
2014 Doktoři z Počátků (TV seriál)
Tajemství kozího chlívku (S03E30)
Smilnění vs. smilování (S03E29)
V týlu nepřítele (S03E28)
další epizody (48)
Nevinné lži (TV seriál)
Vedlejší příznaky (E10)
2013 Doktoři z Počátků (TV seriál)
Oko za oko (S01E32)
Panenka vs. sedmá velmoc (S01E31)
Lidi umí překvapit (S01E30)
další epizody (32)
2012 Nejlepší Bakaláři (TV seriál)
2007 Velmi křehké vztahy (TV seriál)
Četnické humoresky (TV seriál)
Poklad (S03E04)
2005 Ulice (TV seriál)
2004 Rodinná pouta (TV seriál)
2003 Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (TV seriál)
2001 Černí andělé (TV seriál)
Červená karta (E01)
1998 Život na zámku (TV seriál)
Veselka (S02E26)
Konečná diagnóza (S02E25)
Nejasné příznaky (S02E24)
další epizody (12)
1995 Život na zámku (TV seriál)
Konečně začátek (S01E26)
Kdo s koho (S01E25)
Host do domu (S01E24)
další epizody (18)
1994 Bylo nás pět (TV seriál)
Cesta do Indie a zpět (E06)
Pokoj lidem dobré vůle (E04)
Andělíček policajt (E02)
další epizody (4)
1990 Heřmánci (TV seriál)
Petr (E01)
1986 Skřítek Halahoj (TV seriál)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Exoti (E12)
1984 Sanitka (TV seriál)
Slané pohádky (TV seriál)
1982 Doktor z vejminku (TV seriál)
Důchod (E02)
1981 Okres na severu (TV seriál)
Setkání (E13)
Řeka (E12)
Nebezpečí (E11)
další epizody (10)
1980 Arabela (TV seriál)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Setkání (S01E13)
Odchod (S01E09)
Žena za pultem (TV seriál)
Vánoce Anny Holubové (E12)
Svatba lahůdkové Olinky (E11)
Příběh šéfova syna (E10)
další epizody (12)
1975 Kamenný řád (TV seriál)
1973 Haldy (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
Kluk na ženění (TV seriál)
1969 Pan Tau (TV seriál)

Dokumentární

2014 Rakovina je šok (TV film)
2010 Tajemství Jiřiny Švorcové (TV film)
2006 Klobouk Jiří Wimmer (TV film)

TV pořady

2016 Tvoje tvář má známý hlas (TV pořad)
2014 Český lev 2013 (TV pořad)
2013 Máme rádi Česko (TV pořad)
Zlatý časy! (TV pořad)
2011 Tah dámou (TV pořad)
2010 TOP STAR (TV pořad)
2009 Český lev 2008 (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
TOP STAR magazín (TV pořad)
2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2003 Volejte Novu (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Prima jízda (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1994 Ruská ruleta (TV pořad)
1993 Televizní čítanka české literatury (TV pořad)
1977 Silvestr na přání aneb Čí jsou hory Kavčí (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace