Reklama

Reklama

Špionem proti své vůli. Šedesátá léta minulého století byla ve filmu obohacena o jednu klasickou postavu, která na plátnech světových kin vydržela už víc než padesát let – britského agenta Jamese Bonda. Obliba bondovek měla tehdy za následek doslova explozi dalších neohrožených agentů v různých zemích. Jedním z nich byl Harry Palmer, atypický obrýlený britský špion, který se zrodil ve fantazii spisovatele Lena Deightona. Celkem s Palmerem, kterého na plátně ztvárnil Michael Caine, vznikly tři filmy. Mozku za miliardu dolarů, jemuž vtiskl svůj nezaměnitelný režijní rukopis Ken Russell, předcházely snímky Případ Ipcress (1965) a Pohřeb v Berlíně (1966). V posledním filmu volné trilogie Harry Palmer opouští britskou tajnou službu a stává se soukromým detektivem, i když mu jeho bývalý šéf plukovník Ross slibuje lepší plat a povýšení, pokud by se vrátil. Poté co se zaplete s tajemnou organizací Kampaň za svobodu výstředního ropného magnáta Midwintera, se však Palmer tak trochu proti své vůli stejně znovu ocitá v samotném středu komplikované špionážní hry. (Česká televize)

(více)

Recenze (36)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Docela vtipný, občas nechtěně směšný snímek, který kombinuje parodii (například parafráze ledové bitvy z "Alexandra Něvského" za zvuků Šostakovičovi "Leningradské" nemá chybu) a vážně míněný pokus o seriózní špionážní thriller. Dobře je za tři, ale generál Midwinter je tak parádní ukázkové hovado, že za něj rád tu jednu * přihodím :-). ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Moje prvé zoznámenie s Palmerom v Berlíne ma príjemne prekvapilo a tak nebolo prečo váhať pri jeho výlete do uzimeného Sovietskeho zväzu. Lokácie sú vybraté opäť perfektne, Palmerov "kamoš" z opačnej strany barikády je soľ, bez ktorého by séria nemala tú správnu chuť a hlavný záporák, ktorý sa objaví až po hodine, taktiež nemá chybu. Len je to už celé skôr paródia na Studenú vojnu ako nejaký vážnejšie mienený špionážny film. Takže opäť záleží na vkuse, čo je vám bližšie. Mne osobne ten Berlín, ale bavil som sa aj v Lotyšsku a okolí. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Anglická verze "jiného" Jamese Bonda, která může děkovat za alespoň nějakou kvalitu především Michaelu Caineovi. Od Kena Russella, režiséra Milovníků hudby, jsem čekal mnohem více a jeho skvělá režie a cit pro obrazy ve filmu naprosto chybí. Možná je to spoluprací s Alexem Lovym nebo opravdu nevím. Samotný film je o agentovi, který se trochu podobá Jamesi Bondovi, ale celý film se nese v duchu lehké (neúmyslné) parodie, která asi nebyla záměrem. Bohužel třeba využití některých zvuků je opravdu spíše vtipná než dramatická a film jako celek působí nejen naivně, ale i přehnaně. Ostatní díly s agentem Palmerem jsem neviděl a nejsem si jistý, zda mám litovat nebo děkovat.... ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Ťažko povedať, či je na škodu, že som sa k špionážnej trilógii okolo okuliarnatého agenta Palmera dostal najprv až tretím filmom. Nasadnutie na bondovskú popularitu je viac než zjavné. Agent sa ale viac dostáva okrem akčných a dramatických situácií do situácií komických. Čo je na škodu, pretože aj bez nich chýba filmu atmosféra, a bohužiaľ aj napätie. Devízou, podobne ako v bondovkách, sú pomerne moderné a invenčné prvky - všemožná doprávna a hi-tech technika (napr. vtedy novátorský mozok-počítač), atraktíve zasadenie - v tomto prípade bohate zasnežený sever, a aj to, že peniazmi sa zjavne nešetrilo. Herecky výraznejší ako Caine sú potvorský Malden a magor Begley. Akčný a megalomanský záver veľa zachraňuje, dovtedy ma to ale párkrát nudilo. Neviem, či bolo niekedy vo svetovej kinematografii viac propagované Lotyško ako práve v tomto filme. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Nejslabsi z Palmerovske serie, presto stale velka legrace. Zasadni je predevsim fakt, ze tentokrat slo tvurcum pravdepodobne o neco jineho nez v predeslych dvouch dilech. Ty patri k vrcholum vazne pojatych spionaznich zanrovek, tento dil je spis bizarne-uletova variace na Bonda. Kazdemu, co jeho jest, sve fanousky si tento film najit muze, osobne davam prednost prvnim dvoum dilum. Fanouskum tohoto skvostu bych rozhodne doporucil tento snimek http://www.csfd.cz/film/26160-predseda/. :)) ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama