foto

John Williams

  • nar. 15.4.1903
    Chalfont, Buckinghamshire, Anglie, Velká Británie
  • zem. 5.5.1983 (80 let)
    La Jolla, California, USA

Biografie

Zřejmě nejznámější rolí Johna Williamse byl bystrý inspektor Hubbard v Hitchcockově DIAL M FOR MURDER (1954). Stejnou roli si zahrál i na divadelních prknech. V roce 1953 za svůj výkon získal nominaci na cenu Tony pro nejlepšího divadelního herce ve vedlejší roli. Jeho americkým divadelním debutem byla hra The Fake z roku 1924.

Původem Angličan z Buckinghamshire odešel ve 20. letech do USA, kde se následujících dvacet let živil jako úspěšný divadelní herec. S Alfredem Hitchcockem spolupracoval ještě na snímcích THE PARADINE CASE (1947) a TO CATCH A THIEF (1955) a také na celkem 10 epizodách slavné TV serie ALFRED HITCHCOCK PRESENTS (1955). Jeho další slavné, ale znovu jen vedlejší role, jsou spojeny s režisérem Billy Wilderem, který ho obsadil do svých filmů SABRINA (1954) a THE WITNESS FOR THE PROSECUTION (1957). V roce 1972 se objevil v jedné epizodě inspektora Columba a poté se odebral na zasloužený odpočinek. Zemřel 5. května 1983 ve věku 80 let.

R "fleurette" G

Herecká filmografie

Filmy

1978 Hot Lead and Cold Feet
1976 Únos naruby
1974 Lost in the Stars
1972 The Hound of the Baskervilles (TV film)
1968 Brouk v hlavě
Tajná válka Harryho Frigga
1967 Elvis Presley: Pořádný průšvih
1966 The Last of the Secret Agents?
1965 Drahá Brigitto
Harlow
1963 Pygmalion (TV film)
1960 Midnight Lace
Visit to a Small Planet
1959 Hoši z Filadelfie
1958 Dial M for Murder (TV film)
1957 Island in the Sun
Svědek obžaloby
Will Success Spoil Rock Hunter?
1956 Den D
Závratná kariéra
1955 Chyťte zloděje
1954 Sabrina
The Student Prince
Vražda na objednávku
1952 Thunder in the East
1951 Kind Lady
The Lady and the Bandit
1948 A Woman's Vengeance
1947 Případ Paradineová
1942 Mistr jede do Francie
This Time for Keeps
Výlet do Němec
We Were Dancing
1936 Úžasná událost
1930 The Chumps

TV seriály

1978 Battlestar Galactica (TV seriál)
1977 ABC Weekend Specials (TV seriál)
1972 Banyon (TV seriál)
Columbo (TV seriál)
S dýkou v mysli (S02E04)
1970 McCloud (TV seriál)
1969 Love, American Style (TV seriál)
Night Gallery (TV seriál)
1968 It Takes a Thief (TV seriál)
1967 Ironside (TV seriál)
1966 Family Affair (TV seriál)
Mission: Impossible (TV seriál)
1965 The Wild Wild West (TV seriál)
1964 12 O'Clock High (TV seriál)
The Rogues (TV seriál)
1963 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV seriál)
The Travels of Jaimie McPheeters (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
The Bard (S04E18)
1962 Combat! (TV seriál)
The Lucy Show (TV seriál)
1961 Alcoa Premiere (TV seriál)
Bus Stop (TV seriál)
Dr. Kildare (TV seriál)
The Investigators (TV seriál)
1960 Checkmate (TV seriál)
My Three Sons (TV seriál)
The Aquanauts (TV seriál)
Thriller (TV seriál)
1959 Five Fingers (TV seriál)
Kraft Mystery Theater (TV seriál)
1958 Westinghouse Desilu Playhouse (TV seriál)
1957 Suspicion (TV seriál)
The DuPont Show of the Month (TV seriál)
1956 Playhouse 90 (TV seriál)
1955 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
The 20th Century-Fox Hour (TV seriál)
The Alcoa Hour (TV seriál)
1954 Climax! (TV seriál)
Father Knows Best (TV seriál)
1952 Omnibus (TV seriál)
1951 Schlitz Playhouse of Stars (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky