foto

Mildred Natwick

  • nar. 19.6.1905
    Baltimore, Maryland, USA
  • zem. 25.10.1994 (89 let)
    New York City, New York, USA

Biografie

Předci Mildred Natwick pocházeli z Norska, její dědeček emigroval do Wisconsinu v roce 1847. Svou hereckou kariéru Mildred Natwick začala v amatérském souboru v rodném Baltimoru. V roce 1932 získala první angažmá na Broadwayi v melodramatu Carry Nation. Její první filmovou rolí byla prostituka Freda v THE LOND VOYAGE HOME (1940) od Johna Forda, byla to první z řady spoluprací s tímto slavným režisérem, následovaly THREE GODFATHERS (1948), SHE WORE A YELLOW RIBBON (1948) a THE QUIET MAN (1952). Většinou získávala menší vedlejší role, i v nich se ovšem dal rozpoznat její velký talent, příkladem můžou být role advokátky v komedii CHEAPER BY THE DOZEN (1950) nebo starší služebné slečny Gravelyové v THE TROUBLE WITH HARRY (1955) v režii Alfreda Hitchcocka. Po celou svou hereckou kariéru nepřestala vystupovat na divadle a často také hrála v televizní produkci. Z jejích divadelních rolí můžeme jmenovat např. slečnu Garnettovou z Candidy George Bernarda Shawa nebo médium v Blithe Spirit od Noela Cowarda.

Po delší pauze se vrátila k filmu v komedii Gena Sakse BAREFOOT IN THE PARK (1967), za roli starostlivé matky Jane Fondy získala svou jedinou oscarovou nominaci a zřejmě je to také její nejslavnější filmová role vůbec. O čtyři roky dříve ve stejné roli excelovala na Broadwayi. V roce 1971 se po boku Helen Hayes objevila v TV filmu stanice ABC DO NOT FOLD, SPINDLE, OR MUTILATE, kde ztvárnily amatérské detektiky. Jejich úspěch vedl k dalšímu filmu se stejným námětem HE SNOOP SISTERS, které se dočkalo i několika pokračování. Zahrála si ještě excentrickou matku Rocka Hudsona v TV sérii MCMILLAN & WIFE (1971). Její poslední filmovou rolí byla Madame de Rosemonde v DANGEROUS LIAISONS (1988) v režii Stephena Frearse.

'Milly', jak byla nazývána blízkými přáteli, se nikdy neprovdala. Zemřela na rakovinu 25. října 1994 ve věku 89 let.

R "fleurette" G

Herecká filmografie

Filmy

1988 Nebezpečné známosti
1987 Smrtící podvod (TV film)
1982 Polib mě na rozloučenou
Služebnou v Americe (TV film)
1979 You Can't Take It with You (TV film)
1976 Addie and the King of Hearts (TV film)
1975 Easter Promise, The (TV film)
Konečně láska
1974 Black Day for Bluebeard (TV film)
Daisy Millerová
1973 Money to Burn (TV film)
Thanksgiving Treasure, The (TV film)
1972 House Without a Christmas Tree, The (TV film)
Sestry Snoopovy (TV film)
1971 Do Not Fold, Spindle, or Mutilate (TV film)
1969 Jestliže je úterý, musíme být v Belgii
The Maltese Bippy
Trilogy
1967 Bosé nohy v parku
1962 Jezinky a bezinky (TV film)
1961 Power and the Glory, The (TV film)
1959 Waltz of the Toreadors, The (TV film)
1957 Tammy and the Bachelor
1956 Blithe Spirit (TV film)
Teenage Rebel
1955 Dvorní šašek
Potíže s Harrym
1952 Against All Flags
Tichý muž
1950 Cheaper by the Dozen
1949 Měla žlutou stužku
1948 3 Godfathers
A Woman's Vengeance
The Kissing Bandit
1947 The Late George Apley
1946 Sorry, Wrong Number (TV film)
1945 The Enchanted Cottage
Yolanda and the Thief
1940 The Long Voyage Home

TV seriály

2004 Star Trek: Enterprise (TV seriál) - a.z.
Na radu lékaře (S03E16) - a.z.
1986 To je vražda, napsala (TV seriál)
Vražda v elektrické katedrále (S02E16)
1978 Little Women (TV seriál)
1973 Evil Touch, The (TV seriál)
1972 The Snoop Sisters (TV seriál)
1971 McMillan & Wife (TV seriál)
1955 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
Captain Kangaroo (TV seriál)
Ford Star Jubilee (TV seriál)
1954 Love Story (TV seriál)
1950 Armstrong Circle Theatre (TV seriál)
Somerset Maugham TV Theatre (TV seriál)
Starlight Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2001 The Trouble with Harry Isn't Over

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky