Reklama

Reklama

Star Trek: Enterprise

(seriál)
USA, (2001–2005), 68 h 44 min (Minutáž: 42–92 min)

Hrají:

Scott Bakula, John Billingsley, Jolene Blalock, Dominic Keating, Anthony Montgomery, Linda Park, Connor Trinneer, Vaughn Armstrong, Gary Graham (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(97)

Píše se 22. století, což je skoro sto let před tím, než James T. Kirk zaujme své místo v pionýrských dobách prozkoumávání vesmíru. Lidé ještě nemají k dispozici štíty, Federace dosud neexistuje, mezihvězdné transportéry se používají pouze pro přepravu nákladu. Za těchto podmínek se do vesmíru vydává posádka první lodi, jíž velí kapitán Jonathan Archer, prototyp kapitánů hvězdné flotily, kteří teprve přijdou; je statečný, zvídavý, dychtivý a odváží se tam, kam člověk dosud nevkročil. Na rozdíl od ostřílených důstojníků 24. století, které hned tak něco nepřekvapí, posádka ENTERPRISE dává najevo údiv, vzrušení i obavy z podivných věcí, s nimiž se setkává. Hvězdné mapy jsou prozatím většinou prázdné a oni musí prokázat, že jsou připraveni na život v hlubinách vesmíru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (209)

Honzíno 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro fanouška ST (mě) se stala Enterprise potřebou, pro obyčejného smrtelníka bude pravděpodobně šedivým a někdy bláznivým průměrem. (1) První série se povedla. Po chladnějším rozjezdu pak druhá půle začla nabírat obrátky až do solidního a hlavně příjemného finále. Protože se už dlouho někdo nepustil do hrátek s časem v takovém měřítku a tak solidně. Vivat Star Trek. 1. série = 75%._ (2) Začátek druhé série se nese na velice vydařeném závěru první sezóny, poté tempo v první půlce sezony lehce uvadá. Avšak druhá půlka série začne ždímat trochu víc z potenciálu ST, aby poslední díly byli skutečně napínavé, dobře promyšlené a hlavně poctivě napsané. Samotné finále sezóny je opravdu perfektní. Vyloženě se těším, co se bude dít ve třetí sérii, poslední epizoda (jasně pětihvězdičková, stejně jako v druhé půli třeba epizoda 'Regenerace') slibuje moc. Celkově lepší než prvá série a palec jednoznačně nahoru. 2. série = 85%._ (3) Třetí série má oproti dvěma předchozím obrovskou výhodu, jelikož má monstrózní hlavní děj s velice konkrétním vývojem a linoucí se bez extra odboček nenávratně k cíli. Dějová linka vydrží nepřekombinovaný po celou řadu, navíc je tato série výjimečně dobře napsaná, zahraná a vygradovaná. Lehounce však trpí stejným neduhem svých dvou předchůdkyň. Prvních pět šest dílů je perfektních (místy až horrorově naléhavých), silných, s velkou dávkou nátlakovosti jakoby z 24 (mimochodem mi přišlo, že Jonathan Archer chytá spoustu postupů od Jacka Bauera), poté však v prostředku série tempo zmírní, nepomůže ani klasické naoko vyvrcholení, avšak ke konci série, jmenovitě poslední čtyři díly se mi dostalo na Star Trek až neuvěřitelného tempa a kvality, v jakou jsem skutečně při první sérii nevěřil. Moje srdce trekkieho doopravdy plesalo. Pokud mě přesvědčí čtvrtá řada, půjdu možná z dosavadních čtyř hvězdiček na pět. 3. série = 90%._ (4) Chvíli mi trvalo, než jsem z přechodu na dvoj až trojdíly, do kterých je 4. série ST: Enterprise strukturovaná, pochopil, o čem poslední řada je. Je o prvopočátcích a základech Federace planet, na která stojí všechny následující (časově) star trek seriály. Musím říct, že v tomhle je čtvrtá série krásná. Poslední díl je v podstatě výtečný, škoda jen že po těch předchozích a svým skokem působí jako oslí můstek pro ukončení seriálu. Škoda, enterprise by z mého pohledu trekkieho ještě určitě snesla jednu či dvě řady. Nedá se nic dělat. Přesto je čtvrtá série více než důstojným zakončením, u které mi nezřídkakdy srdce zaplesalo. Povinost pro fanoušky Star Treku. 4. série = 90%._ Jako fandovi mi to prostě po čase nedá, musím dát pět hvězdiček. Je to druhý nejlepší star trek seriál, co jsem měl tu čest vidět. Bomba, mé srdce trekkieho tiše jásá. ()

Const.ex 

všechny recenze uživatele

1. sezóna První díly první řady jsou dost rozporuplné.. a některé až trapné, ale kdo vydrží tak dostane prémii v podobě druhé poloviny této řady. Od dílu 12 (Tichý nepřítel) si už seriál udží jistou laťku, jenž až na malé vyjímky neklesne. Hodnocení: 60% ____2. sezóna V druhé řadě seriálu není snad ani jediný díl, který by vadil.. skok kupředu. Hodnocení: 70% ____3. sezóna Po první a druhé řadě přichází opravdu plnohodnotný Star Trek. Téměř všechny díly byly skvělé a jako celek měla 3. sezóna poutavou atmosféru. Hodnocení: 85% ____4. sezóna Hodnocení: 80% ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já z tohoto seriálu sklízím velké nadšení, opravdu mě baví a možná ještě trochu víc než Nová generace. Postavy jsou sympatické a i když je až na Bakulu nehrají moc známí herci, vůbec to nevadí. Enterprise je pro mě dost velké překvápko, které ale funguje více než skvěle. Triky jsou velmi dobré a příběhy solidní. Velmi pěkná je i úvodní znělka, i když je jiná než ta klasická. Seriál nepostrádá ani vtip a špetku napětí. Zápletky epizod mě dost baví a nejlepší zůstávají efekty. Jeden z nejlepších sci - fi seriálů, který byl natočen. Baví mě už od začátku, třeba TNG mě zaujala až později. Ale za odpověď na otázku jak to včechno začalo dávám vesmírné lodi Enterprise 85%. Pod *** se snad ani jít nedá. Povinnost nejen pro Trekkies, ale i pro milovník klasické sci-fi a možná i úplné nováčky. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Z Enterprise mám velmi rozpačité dojmy v závislosti na jednotlivých dílech, které v mé oblibě jsou vším možným, jenom ne konstantním. Je tu propracovanost v charakterech postav, každá má svůj otisk a v závislosti na ostatních se vyvýjí. Pokud si lze obrazně představit že hlavní příběh vede vertikálním směrem, jsou tu i vedlejší horizontální příběhy napojené na vertikální. Některé situace jsou uvěřitelnější, jiné nedomyšlené a vycucané z prstu (studená časová válka) jako příliš umělé vytváření nových nelineárních dějů. Poslední dvě hlavně dokládá třetí řada. Seasion 1 [7/10] Seasion 2 [7/10] Seasion 3 [5/10] Seasion 4 [6/10] ()

Plangi 

všechny recenze uživatele

Enterprise je spolu s Voyagerem bezesporu to nejlepší ze Star Trek seriálového universa, a to nejen díky dost dobré úrovni triků. V provopočátku mi posádka ne až tak sedla (Tripa nerozdýchám asi nikdy), ale postupem času jsem se s nimi sžil a stali se vedle té Kirkovy mí nejoblíbenější, hlavně tím, jak jsou postavy prokresleny. I jim samotným to kvůli charakterové rozdílnosti zpočátku trochu drhlo. Co se týče seriálu samotného, první dvě sezóny nejsou nic nového pod sluncem. Ten pravý nářez začíná s ucelenou sérií no.3 a výborné tempo vydrží až do bohužel předčasného utnutí seriálu v závěru 4. série. Zajímavé je množství akčních dílů, kterých je v ENT požehnaně, doba před založením Spojené federace planet k množství konfliktů přímo vybízí. Co mi ale vadilo, to bylo dost přestřelené cestování časem - dvojdíl Stormfront byl už fakt trochu moc. Archer by si filmík opravdu zasloužil, ale toho se stěží dočkáme...aspoň Porthosovi se dostalo zmínky v novém filmu Star Trek J. J. Abramse:-) ()

Galerie (642)

Zajímavosti (37)

  • Vzhled lodi navrhli výtvarníci společnosti Paramount Pictures John Evans a Doug Drexler, kteří se inspirovali letounem Lockheed P-38 Lightning z období 2. světové války. (Illuminare)
  • V pilotním díle se v rámci návaznosti na předchozí série, jak je v seriálech ze Star Trek univerza zvykem, krátce objevuje James Cromwell coby vynálezce warp pohonu Zefram Cochrane z filmu Star Trek VII: První kontakt (1996), přestože jen na obrazovce v historickém holoprogramu. (mirliflore)
  • Vesmírná loď Enterprise-D, známá zejména ze seriálu: Star Trek: The Next Generation (od r. 1987) a z filmu Star Trek VII: Generations (1994), se po 10 letech znovu objeví na obrazovce v seriálu Star Trek Enterprise. Můžeme si ji vychutnat v závěrečné epizodě čtvrté série (a celého seriálu) "These are The Voyages..." (Honzíno)

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Reklama

Reklama