foto

Charles Vanel

  • nar. 21.8.1892
    Rennes, Ille-et-Vilaine, Francie
  • zem. 15.4.1989 (96 let)
    Cannes, Alpes-Maritimes, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Charles Vanel je pozoruhodnou osobností francouzské kinematografie, natočil přes 160 filmů, ve většině z nich hrál hlavní nebo velké role, přesto nikdy nebyl vnímán jako filmová hvězda. Snad díky své vizáži, která mu nikdy neposkytla prostor pro role milovníků a svůdníků. Svým charakterním herectvím v desítkách umělecky hodnotných počinů však zanechal významnou stopu v historii francouzského filmu. Narodil se jako Charles-Marie Vanel v Rennes, jeho rodiče – obchodníci ale později přesídlili do Paříže. Jako student Charles nijak nevynikal, kvůli špatnému zraku se musel vzdát i svého snu o kariéře námořníka.

Jako šestnáctiletý začal hrát divadlo a několik let sbíral zkušenosti pod vedením významných divadelních umělců, již v roce 1910 natočil svůj první film, krátký western JIM CROW (1910). Od té doby točil osmdesát let a i v tomto ohledu patří k naprostým výjimkám v dějinách filmu. Navíc zcela rezignoval na divadlo, i to je pozoruhodné, protože i v pozdějších dobách se filmové hvězdy, de facto neherci, alespoň příležitostně věnovali divadlu, zatímco Vanel, nesporně výborný herec, již nikdy na jevišti nestál s výjimkou divadelních zájezdů ve společnosti Firmina Greniera za první světové války.

Po první světové válce se Vanel začal orientovat výhradně na filmové herectví a již v té době točil s významnými režiséry němé éry jako byli Louis Mercanton nebo Victor Tourjansky, za zmínku stojí četnější spolupráce s Jacquesem de Baroncelli (RYBÁŘ Z ISLANDU – Pécheur d′Island, 1924; NIČEVO – Nitchevo, 1926; OHEŇ – Feu!, 1927). Sám Vanel se několikrát pokusil o vlastní režii, úspěch u kritiky zaznamenal s melodramatem V NOCI (Dans la nuit, 1929), v němž si zároveň zahrál hlavní roli.

Teprve nástup zvuku ve filmu mohl zhodnotit kompletní herecké kvality Charlese Vanela. Z počátku třicátých let připomeňme několik filmů v režii Maurice Tournera (TANČÍRNA – Maisons de danses, 1931; JMÉNEM ZÁKONA – Au nom de la loi, 1931) nebo Raymonda Bernarda (DŘEVĚNÉ KŘÍŽE – Les croix du bois, 1932; BÍDNÍCI – Les Misérables, 1933). Znovu pracoval také s Baroncellim i Tourjanskym, nevyhnul se ovšem ani účasti na průměrných filmech komerčně zaměřených režisérů. Zajímavé příležitosti mu poskytli začínající a později slavní režiséři jako Henri Decoin (ZNEUŽITÍ DŮVĚRY – Abus de confiance, 1936). V Duvivierově hodnotném filmu DOBRÁ PARTA (La belle équipe, 1936) se Vanel setkal s Jeanem Gabinem, nutno dodat, že jejich střídmé herectví si bylo hodně podobné.

Během třicátých let stíhal Charles Vanel točit několik filmů ročně, kromě již uvedených často hrál důstojníky v dobrodružných příbězích nebo dramatech z vojenského prostředí. Během druhé světové války své herecké aktivity omezil, po boku Madeleine Renaud ale stál v dodnes vysoce hodnoceném příběhu odvážné pilotky NEBE PATŘÍ VÁM (Le ciel est a vous, 1944). Po válce Charles Vanel navýšil svou popularitu dalšími hodnotnými dramaty, tehdy také často točil v Itálii.

Mistrovský výkon podal v Clouzotově dobrodružném filmu MZDA STRACHU (Le salaire de la peur, 1953) a na festivalu v Cannes za něj získal zvláštní cenu poroty. V roce 1954 byl pak oceněn jako nejlepší herec na festivalu v Karlových Varech za film PŘÍPAD MAURICIUS (L′affaire Maurizius, 1954). Další festivalový triumf, tentokrát v San Sebastian, mu přinesla Decoinova kriminálka ZAPALTE STŘELNÝ PRACH (Le feu aux poudres, 1957). Z padesátých let připomeňme ještě Hitchcockův slavný film CHYŤTE ZLODĚJE (To Catch a Thief, 1955), kde hrál nevyzpytatelného restauratéra, bývalého příslušníka odboje.

Z Vanelovy filmografie šedesátých let připomeňme tituly, v nichž byl partnerem vycházejících hvězd, například s J. P. Belmondem to byl film NEJSTARŠÍ FERCHAUX (L′ainé des Ferchaux, 1963), tehdy začal pracovat také pro televizi. Vzhledem k věku pak začal herectví výrazně omezovat (například v letech 1965-1970 natočil jen čtyři filmy), později se ale objevil ještě po boku Lino Ventury (CTIHODNÉ MRTVOLY – Cadavres exquis, 1975) nebo Alaina Delona (JAKO BUMERANG – Comme on boomerang, 1977). Ještě jako bezmála devadesátiletý hrál velkou roli ovdovělého otce tří dospělých synů v italském filmu TŘI BRATŘI (Tre fratelli, 1981) a získal za ni italskou cenu Donatellova Davida. Svou filmovou kariéru uzavřel v neuvěřitelných 95 letech, kdy vytvořil hlavní roli v úsměvném příběhu starého manželského páru OBDOBÍ ROZKOŠE (Le saison du plaisir, 1988) v režii J. P. Mockyho; jeho partnerkou zde byla jen o něco málo mladší, ovšem neméně aktivní herečka Denise Grey.

Charles Vanel zemřel v Cannes 15. dubna 1989 ve věku 96 let. Jeho manželkou byla Arlette Mauricette Bailly, s níž posledních dvacet let žil na jihu Francie, odkud jen příležitostně odjížděl na natáčení.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1988 Saisons du plaisir, Les
1987 Si le soleil ne revenait pas
1982 Michaud, Les (TV film)
Otototoï (TV film)
1981 Puce et le privé, La
Tři bratři
1980 Chemin perdu, Le
Mandarin, Le (TV film)
Oasis, L' (TV film)
1978 Důchodce (TV film)
Ne pleure pas
1977 Alice ou la dernière fugue
1976 À l'ombre d'un été
Ctihodné mrtvoly
Es herrscht Ruhe im Land
Jako bumerang
Nuit d'or
1975 Sept morts sur ordonnance
Vie de plaisance, La (TV film)
1974 Par le sang des autres
Soudce a jeho kat (TV film)
1973 Au bout du rouleau (TV film)
Reflet dans la mer, Le (TV film)
1972 Camorra
Kraksa
Père Goriot, Le (TV film)
1971 Comptes à rebours
1970 Ils
1969 Ballade pour un chien
Nuit Bulgare, La
1968 La Prisonnière
1967 Arlésienne, L' (TV film)
Un homme de trop
1965 Chant du monde, Le
1963 Nejstarší Fercheaux
Rififi à Tokyo
Symphonie pour un massacre
Un roi sans divertissement
1962 Sgarro, Lo
Step
1961 Tintin
1960 María, matrícula de Bilbao
On roule à deux (TV film)
Pravda
1959 I battellieri del Volga
La Valse du Gorille
Naufrageurs, Les
Pêcheur d'Islande
1958 Piège, Le
Rafles sur la ville
Zdraví vás Gorila
1957 Feu aux poudres, Le
Suspects, Les
1956 Difendo il mio amore
Mort en ce jardin, La
1955 Ďábelské ženy
Chyťte zloděje
Un missionnaire
1954 Allegro squadrone
Případ Mauricius
Si Versailles m'était conté
1953 Maddalena
Mzda strachu
Tam tam nell'oltre Giuba
1951 Incantesimo tragico
Ultima sentenza, L'
1950 Bivio, Il
Cuori sul mare
Gli inesorabili
Malaire
1949 In nome della legge
1948 Femme que j'ai assassinée, La
Vertigine d'amore
1947 Cabane aux souvenirs, La
Diable souffle, Le
1946 Gringalet
Le Bateau à soupe
1945 Ferme du pendu, La
1944 Le ciel est à vous
1943 Roquevillard, Les
Sévillane, La
Soleil a toujours raison, Le
1942 Haut le vent
Les Affaires sont les affaires
Promesse à l'inconnue
1941 Diamant noir, Le
1940 Nuit merveilleuse, La
Or du Cristobal, L'
1939 Brigade sauvage, La
Loi du nord, La
S.O.S. Sahara
Yamilé sous les cèdres
1938 Abus de confiance
Assaut, L'
Bar du sud
Carrefour
Femme du bout du monde, La
Légions d'honneur
1937 Occident, L'
Pirates du rail, Les
Police mondaine
Troïka sur la piste blanche
1936 Bateliers de la Volga, Le
Cesta ke slávě - a.z.
Flamme, La
Grands, Les
Jenny
Kurýr na jih
La belle équipe
Port Arthur (francouzská verze)
Vertige d'un soir
1935 Carův kurýr
Domino vert, Le
Impossible aveu, L'
L'équipage
1934 Au bout du monde
Bídníci
Le grand jeu
Roi de Camargue
1933 Homme mystérieux, L'
1932 Affaire classée
Au nom de la loi
Gitanes
Les Croix de bois
1931 Daïnah la métisse
Faubourg Montmartre
Maison de danses
Maison jaune de Rio, La
1930 Accusée, levez-vous!
Arlésienne, L'
Chique
Le capitaine jaune
1929 Dans la nuit
Die Liebe der Brüder Rott
La femme rêvée
Waterloo
1928 Équipage, L'
Fourchambault, Les
Königin Luise, 2. Teil
Le passager
1927 Apachen von Paris, Die
Die weisse Sklavin
Feu!
Charité
Königin Luise, 1. Teil - Die Jugend der Königin Luise
La proie du vent
1926 Martyre
Nitchevo
1925 Barocco
Flamme, La
Le réveil
Milenka básníkova
Orphelin du cirque, L'
600000 francs par mois
1924 Autre aile, L'
Flambée de rêves, La
In the Spider's Web
Nuit de la revanche, La
Pêcheur d'Islande
1923 Calvaire d'amour
Maison du mystère, La
Mendiante de Saint-Sulpice, La
Vol, Le
1922 Âtre, L'
Phroso
Tempêtes
1921 Crépuscule d'épouvante
Fille de Camargue, La
1920 Miarka, fille à l'ours

TV seriály

1979 Un comédien lit un auteur (TV seriál)
1972 Thibault, Les (TV seriál)
1970 Sebastian a Marie Morgana (TV seriál)
1965 Bella a Sebastián (TV seriál)

Dokumentární

1985 Drôle de festival (TV film)
1979 Charles Vanel ou La passion du métier (TV film)
1955 Tam tam mayumbe

TV pořady

1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1932 Affaire classée
1929 Dans la nuit
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace