foto

Neil Armstrong

  • nar. 5.8.1930
    Wapakoneta, Ohio, USA
  • zem. 25.8.2012 (82 let)
    Cincinnati, Ohio, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Neil Armstrong se narodil 5.8.1930 ve městě Wapakoneta v Ohiu. Neil byl americký pilot, astronaut a profesor. Byl prvním člověkem, který vstoupil na povrch měsíce.

Než se stal astronautem, sloužil jako pilot v námořnictvu Spojených států amerických, přičemž bojoval ve válce v Koreji. Po odchodu z námořnictva vystudoval letecké inženýrství na Purdueově univerzitě a stal se zkušebním pilotem Národního poradního výboru pro letectví v dnešním Drydenově leteckém výzkumném středisku, kde se při více než 900 letech účastnil testů řady typů letadel. Od roku 1958 se postupně zapojil do programu letectva Spojených států amerických Man In Space Soonest, testování raketového letounu North American X-15, a vývoje raketoplánu X-20 Dyna-Soar.

Roku 1962 přešel do oddílu astronautů NASA. Jeho prvním kosmickým letem byla mise Gemini 8 v březnu 1966. Během ní se loď Gemini 8 setkala a spojila s bezpilotním raketovým stupněm Agena TV-8. Astronauti Armstrong a David Scott tak uskutečnili první spojení dvou těles na oběžné dráze. Druhým a posledním letem Armstronga byla mise Apollo 11. Zatímco Michael Collins kroužil ve velitelském modulu kolem Měsíce, Neil Armstrong a Buzz Aldrin 20. července 1969 jako první lidé na Měsíci přistáli. Armstrong 21. července vystoupil jako první člověk na jeho povrch, a získal tím světovou proslulost.

Roku 1971 odešel z NASA a vyučoval na Cincinnattské univerzitě, poté byl mluvčím a členem správních rad několika společností. Byl vyznamenán Prezidentskou medailí svobody, Kosmickou medailí cti Kongresu USA, Zlatou medailí Kongresu USA a řadou dalších cen a medailí. Má hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy. Byl zapsán v Ohiu do National Aviation Hall of Fame (Národní letecká síň slávy) a také Síni slávy astronautů Spojených států.

Neil Armstrong zemřel dne 25. srpna roku 2012 v Columbusu v Ohiu na komplikace po operaci srdce. Dožil se úctyhodných 82 let.

AngelusCZ

Herecká filmografie

Filmy

2010 Quantum Quest: A Cassini Space Odyssey
2008 Cesta na Měsíc 3D
2004 One Small Step for Man
2001 Poloiset ja pieni askel - a.z.
1997 Kontakt - a.z.
1983 A Good Turn Daily - a.z.

TV seriály

2013 Skladiště 13 (TV seriál) - a.z.
Všechen čas světa (S04E19) - a.z.
2008 Odložené případy (TV seriál) - vyp.
Jeden malý krůček pro lidstvo (S06E07) - vyp.
1992 Simpsonovi (TV seriál)
Bartův trest (S04E06)

Dokumentární

2012 Armstrong: Záhada objasněna (TV film) - a.z.
Jeden velký skok: Pocta Neilu Armstrongovi (TV film)
Kniha tajemství Ameriky (TV seriál) - a.z.
2009 NASA: Triumph and Tragedy (TV seriál)
The Apollo Years
The Third Foot (An Interview with Buzz Aldrin)
2008 Měsíční stroje (TV seriál)
NASA: Nejvýznamnější mise (TV seriál)
2007 Lunochod (TV film)
Mars na obzoru (TV seriál)
The New 7 Wonders of the World (TV film)
2006 Ve stínu Měsíce
2005 Jak umění utvářelo svět (TV seriál)
Movies That Shook the World (TV seriál)
2004 Nahá věda (TV seriál)
2003 Comic Book Superheroes Unmasked (TV film) - a.z.
Dny, které otřásly světem (TV seriál)
Kitty Hawk: The Wright Brothers' Journey of Invention (TV film)
2002 Caught on Film (TV seriál)
1993 The Tribute: Mercury, Gemini, Apollo & Skylab
Tornadoes: The Entity
1991 First Flights with Neil Armstrong
1990 The Other Side of the Moon
1989 For All Mankind
1987 Biography (TV seriál)
Future Flight
1980 Man Who Saw Tomorrow, The
1978 Salute to American Imagination, A (TV film)
1976 Moi, Tintin
1970 Moonwalk One
1957 The Sky at Night (TV seriál)

TV pořady

2009 Talk im Hangar-7 (TV pořad)
1999 ABC 2000: The Millennium (TV pořad)
1969 Kuustudio (TV pořad)
The Bob Hope Christmas Special: Around the World with the USO (TV pořad)
1968 60 Minutes (TV pořad)

Hudební videoklipy

1984 Bob Dylan - Jokerman (hudební videoklip) - a.z.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace