foto

Robert Le Béal

  • nar. 2.3.1915
    Paříž, Francie
  • zem. 8.5.1996 (81 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzský herec Robert Le Béal se ve filmu objevoval převážně v rolích právníků, důstojníků nebo šlechticů, z řady snímků jej můžeme znát i u nás. Pocházel z Paříže, jeho vlastní jméno bylo Robert Albert Béalle, umělecké jméno později vzniklo jednoduchou úpravou příjmení. Herectví vystudoval na pařížské konzervatoři, ještě za studií se objevil před kamerou ve filmu NÁVŠTĚVA Z TEMNOT (Les visiteurs du soir, 1942). V divadle i filmu začal hrát častěji po druhé světové válce, z jeho podružných filmových rolí připomeňme snímky jako NÁHODY (Coïncidences, 1947) nebo POSTAREJ SE O AMÁLKU (Occupe-toi d’Amélie, 1950). Z jeho výstupů na divadelním jevišti stojí za zmínku Sartrova hra Špinavé ruce (Théâtre Antoine, 1949), nedlouho nato hrál i v její filmové verzi (ŠPINAVÉ RUCE – Les mains sales, 1951).

Se svou vysokou postavou a vážnou tváří se Robert Le Béal brzy stal vyhledávaným představitelem vedlejších rolí právníků, lékařů nebo důstojníků, několikrát hrál i policejního inspektora (PŘÍBĚH LÁSKY – Une histoire d’amour, 1951; SLEDUJTE TOHO MUŽE – Suivez cet homme, 1953; NOČNÍ SVĚTLA – Les lumières du soir, 1956), často i advokáta (PAŘÍŽSKÉ PŘEDMĚSTÍ – Crainquebille, 1954; ZÁDY KE ZDI – Le dos au mur, 1958), z uniformovaných postav připomeňme nevelkou úlohu důstojníka ve slavných VELKÝCH MANÉVRECH (Les grandes manoeuvres, 1955). V této době točil Robert Le Béal několik filmů ročně, což do jisté míry omezovalo jeho práci v divadle.

S přibývajícím věkem se dostal i k úlohám vládních představitelů a z jeho rolí ministrů můžeme uvést Funèsovy komedie FANTOMAS SE ZLOBÍ (Fantômas se dechaine, 1965) nebo ČETNÍK VE VÝSLUŽBĚ (Le gendarme en balade, 1970). Po boku Louise de Funèse hrál i lékaře ve filmu HIBERNATUS (1969), v menších rolích si jej můžeme všimnout i v dalších de Funèsových filmech, například v komedii DOBRODRUŽSTVÍ RABÍNA JÁKOBA (Les aventures de Rabbi Jacob, 1973) se mihnul jako svatební host. Díky dobré znalosti angličtiny se objevil i v několika mezinárodních produkcích, opět v postavách důstojníků jej můžeme zaznamenat ve filmech TROJITÝ KŘÍŽ (Triple Cross, 1966) nebo ATLANTSKÝ VAL (Le mur de l’Atlantique, 1970), hrál také po boku Audrey Hepburn (DVA NA CESTĚ – Two for the Road, 1967; tady opět v úloze lékaře).

Mezitím Robert Le Béal pochopitelně hrál i v televizi, celkem osmkrát například účinkoval v televizních zpracováních divadelních her v cyklu AU THÉÂTRE CE SOIR (1972-1980), dobové kostýmy na sebe oblékl v několika historických seriálech (MARIE-ANTOINETTE, 1975; ZOLA – Émile Zola ou la conscience humaine, 1978; NANA, 1981). Le Béalovu filmografii uzavírají nevelké kreace v mezinárodně úspěšných filmech DÁREK (Le cadeau, 1982) nebo VEČÍREK 2 (La boum 2, 1982), pak se objevil ještě v několika seriálech. V divadle hrál naposledy ve hře Veselé velikonoce v Théâtre Édouard VII v roce 1983 (tato komedie byla později zfilmována s J. P. Belmondem v hlavní roli, ovšem bez Le Béalovy účasti).

Robert Le Béal zemřel po dlouhé nemoci v Paříži 8. května 1996 ve věku 81 let. Jeho manželkou byla herečka Jacqueline Dufranne (1915-2011).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1991 A Star for Two
1985 Mistři gagu
1984 Parents ne sont pas simples cette année, Les
1983 Si elle dit oui... je ne dis pas non
1982 Dárek
Večírek 2
1980 Au théâtre ce soir: Miss Mabel (TV film)
1977 Vous n'aurez pas l'Alsace et la Lorraine
1976 Blondy
1975 Akce Lady Marlène
Povídka o policajtovi
1974 Vincent, François, Paul a ti druzí...
1973 Avec son compère le brochet (TV film)
Den Šakala
Le serpent
Rabín Jákob
1972 César a Rosalie
Nenápadný půvab buržoazie
1971 Pošetilost mocných
Time for Loving, A
Un beau monstre
1970 Atlantský val
Roztržitý
Tito muži s prstem na spoušti
Četník ve výslužbě
1969 Bruno, l'enfant du dimanche
Hibernatus
Une soirée au bungalow (TV film)
1968 Tito muži rodiny
Ve znamení Monte Christa
1967 Dva na cestě
J'ai tué Raspoutine
Risques du métier, Les
1966 Sale temps pour les mouches
Trojitý kříž
À belles dents
1965 Fantomas se zlobí
Le Vampire de Düsseldorf
1964 Une Ravissante idiote
1963 Meč a váhy
1962 Zlatý salamandr
Ďábel a desatero
Železná maska
1961 Auguste
Bras de la nuit, Les
Hommes veulent vivre, Les
L'Affaire Nina B.
Pavé de Paris, Le
Un Martien à Paris
1960 Corde raide, La
Le Baron de l'écluse
Préméditation
1959 Filles de nuit, Les
Káťa
Nuit des espions, La
1958 C'est la faute d'Adam
Caméra explore le temps: L'exécution du duc d'Enghien, La (TV film)
Chaque jour a son secret
Dos au mur, Le
1957 Quelle sacrée soirée
Smolař
1956 Cizí zásah
Elena a muži
Les Pépées au Service secret
Lumières du soir, Les
Mitsou
Mitsou ou Comment l'esprit vient aux filles...
1955 Crâneur, Le
La Rue des bouches peintes
Syn sladké Caroline
Une fille épatante
Velké manévry
1954 Mam´zelle Nitouche
Otec, matka, služka a já
Pařížské předměstí
1953 A Day to Remember
Interdit de séjour
Meč a růže
Révoltés de Lomanach, Les
Suivez cet homme
1952 Agence matrimoniale
Rideau rouge, Le
Son dernier Noël
1951 Boîte de nuit
Duel à Dakar
Mains sales, Les
Une Histoire d'amour
1950 Fusillé à l'aube
Méfiez-vous des blondes
Quai de Grenelle
1949 Belle que voilà, La
Postarej se o Amálku
Rendez-vous de juillet
1948 Zvonokosy
1947 Coïncidences
Erreur judiciaire
1945 Jugement dernier, Le
1942 Návštěva z temnot

TV seriály

1988 Un château au soleil (TV seriál)
1987 Florence ou la vie de château (TV seriál)
1981 Nana (TV seriál)
1978 Émile Zola ou La conscience humaine (TV seriál)
1977 Histoire de la grandeur et de la décadence de César Birotteau (TV seriál)
1976 Vérité tient à un fil, La (TV seriál)
1975 Marie-Antoinette (TV seriál)
1973 Joseph Balsamo (TV seriál)
La porteuse de pain (TV seriál)
Mohicans de Paris, Les (TV seriál)
1972 Boussardel, Les (TV seriál)
1971 François Gaillard (TV seriál)
1969 Fortune (TV seriál)
1967 Le monde parallèle (TV seriál)
1962 Commandant X (TV seriál)
1951 Foreign Intrigue (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky