Reklama

Reklama

Gregg Toland

Gregg Toland

nar. 29.05.1904
Charleston, Illinois, USA

zem. 26.09.1948 (44 let)
Hollywood, Los Angeles, California, USA

Zajímavosti (8)

  • Vysloužil si uznání za techniku využívající hloubku ostrosti záběru, tím scénám dodával jasnost a preciznost. (Zetwenka)
  • Jeho speciální přínos pro zvukový film byl vynález speciálního krytu na kameru, který nepropouštěl zvuk převíjeného filmu a zabraňoval tak jeho nahrávání. (Zetwenka)
  • Ve 27 letech se stal nejmladším hlavním kameramanem v historii Hollywoodu. (ČSFD)

December 7th (1943)

  • Po dokončení natáčení předložili Toland a Ford film k posouzení námořnictvu a dočkali se nelítostné kritiky. Admirál Harold Stark napsal pak hodnocení, které vedlo až k zákazu filmu. (Zetwenka)

Občan Kane (1941)

  • Občan Kane je proslulý svým použitím velké hloubky ostrosti, kdy jsou všechny obrazové plány (od popředí po pozadí) ostré. Kameraman Gregg Toland toho dosáhl použitím širokých objektivů s přivřenou clonou. Toto dříve nebylo možné kvůli méně citlivějším filmovým materiálům. Tento přístup vyžadoval pečlivější práci s mizanscénou. Filmaři se museli více soustředit na to, jak nasměrovat divákovu pozornost pomocí svícení a kompozice. (džanik)

Továrník Dodsworth (1936)

  • Továrník Dodsworth je jediným snímkem dvojice Goldwyn-Wyler, na němž se nepodílel Gregg Toland, ale jiný význačný kameraman, krakovský rodák Rudolph Maté. Wylerův styl, včetně smysluplného využití hloubky filmového pole, tím však nebyl dotčen ani v nejmenším. (Zdroj: Letní filmová škola)

Kameraman

Herec

Filmy
1941

Občan Kane

Režisér

Filmy
1943

December 7th

Reklama

Reklama