Reklama

Reklama

Clint Eastwood, poslední legenda

(TV film)
  • Francie Clint Eastwood, la dernière légende (více)
Francie, 2022, 77 min (Alternativní 52 min)

Režie:

Clélia Cohen

Hrají:

Clint Eastwood (a.z.), Michael Cimino (a.z.), Pauline Kael (a.z.), Sergio Leone (a.z.), Sondra Locke (a.z.), Bill McKinney (a.z.), Burt Reynolds (a.z.) (více)

Obsahy(1)

Drsný pistolník i romantický milovník... Zamračené oči, nenapodobitelný chlad a spousta mistrovských děl: Clint Eastwood je monumentem americké kinematografie. Jeho postavy cynických kovbojů a neurvalých policistů typu Harryho Callahana budily u fanoušků obdiv a u kritiků pozvednuté obočí. Ale od doby, kdy natočil snímky jako Madisonské mosty či Gran Torino se na něj už filmový svět nikdy nedíval stejně. Před kamerou se Clint Eastwood pohybuje už neuvěřitelných sedm desetiletí, režisérem je neméně úctyhodného půl století. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood je klasa a každý ho má spojeného s nějakou jinou rolí. Dolarová trilogie, drsný Harry či Madisonské mosty. Jeho hrdinové zabíjí pohledem. Působí jako typický drsňák, kterému nechcete přijít do cesty, protože už jeho pohled působí, že ho otravujete. Ale naopak v Madisonských mostech dokázal, že zvládá i jiné typy. On sám natočil výjimečné filmy, kterými vlastně také něco vyprávěl o době či té nebo oné události. Právem získal nějakého toho Oskara. Je to poctivý filmový řemeslník, který ale působí klidně a přitom jistě. Je to můj oblíbený herec i režisér. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Poloha s kloboukem a bez, cynické narážky, ostré rysy, málo slov, typický úšklebek. Narodil se v San Francisku, ale vzhledem k hospodářské krizi rodina kvůli hledání otcova zaměstnání měnila bydliště a křižovala Kalifornii. Od osmi hrál na piano, zamiloval si jazz. Postupně ho uchvátil film, ale zbývaly na něj jen druhořadé filmy, takže se objevil v levných westernech nebo sci-fi kouscích. Využil až velkého pokroku televize, upsal se seriálu Rawhide. Následně dostal laso z Evropy, role televizního kovboje zaujala v Itálii (i to, že mu mohli málo zaplatit), kam se ovšem Clintovi příliš nechtělo. Nakonec kývnul a toho času neznámý italský režisér s televizním hercem svou proslulou dolarovou trilogií dokonale rozmetali žánrové konvence. Vedle Leoneho byl jeho dalším mentorem Don Siegel, se kterým nastartoval sérii s detektivem Harrym Callahanem. V roce 1968 založil vlastní produkční společnost Malpaso, nebál se riskovat, o tři roky později režijně debutoval. Proslul jako klidný a vlídný režisér, kterému stačí třeba jen dva záběry a jede se štábem k další scéně. Stranil se typickému způsobu hollywoodského života, v branži dělal ústupky, kdy jednou stál za mainstreamovým projektem, aby si vzápětí mohl střihnout nějakou osobní záležitost (Breezy, Honkytonk Man, Bird). Dál ztvárňoval cynické pistolníky se smyslem pro spravedlnost a čest, vesměs neúspěšně se pokoušel oživit westernový žánr, triumf nakonec přišel s Nesmiřitelnými. Od té doby se stal nesmírně respektovaným i právě za kamerou. A až asi na dvě výjimky se stal svým pánem – sám sebe režíroval, produkoval… U svých filmových výletů se nepouští do žádných experimentů, plní si své sny a dál si všímá postav, jejich vztahů, atmosféry, příběhu. Přesto mi u chlapíka, který slovy neplýtvá, chybí právě poslední tři dekády, o „důležité“ filmy jako Million Dollar Baby, Americký sniper, Tajemná řeka nebo Gran Torino se sotva otřeme, což je velká škoda. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Clint je až bájný hrdina jako John Wayne. V jednom dokumentu řekla o tomto herci, režisérovi, starostovi a kdoví, co ještě, jeho manželka, že s ním můžete zažít hodně zábavy, ale je jako divoké zvíře, nikdy vám nebude zcela patřit. Tento dokument jsem shlédl na České televizi. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Běžný životopis s typicky francouzskou snahou dodat filmové tvorbě autora hlubší význam. Zaujal mě však výrok, že Clint nepatřil k nejvěrnějším manželům… Pokud něco takového zazní ve francouzském dokumentu, dosvědčuje to, že Clint skutečně smilnil první ligu. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktorý je ódou na legendu. No ale dá sa povedať, že zaslúžene, lebo taká herecko-režisérsko-producentská kariéra sa bežne nevidí ani v Hollywoode. A pritom herecké začiatky boli naozaj ťažké, pretože podľa dokumentu jeho výzor nevyhovoval vtedajším predstavám o kovbojoch, a tak sa objavoval najskôr v nepodstatných rolách, kde ho v dokumente museli dať v obraze do krúžku, lebo inak by sme si ho tam ani nevšimli. –––– Pro Eastwooda není nikdy nic jednoznačně černé nebo bílé. Vždy ho nejvíc zajímalo prozkoumávání temných zon amerického svědomí. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama