Reklama

Reklama

Gigant

Trailer

Obsahy(1)

Velkolepý epos o soupeření pozemkových vlastníků s naftovými magnáty v americkém Texasu. Přetékající ropné vrty, peníze, intriky, rvačky. Zámožný Texasan Bick Benedict (Rock Hudson) se ožení s krásnou, cílevědomou a houževnatou Leslie (Elizabeth Taylor) z Marylandu. Jejich život na ranči není vůbec jednotvárný. Musí denně řešit problémy s honáky dobytka, pomocnými dělníky z Mexika i s jejich mladým předákem (James Dean), ze kterého se nakonec stane mocný ropný magnát. V roli Jetta Rinka se objeví legendární James Dean, který zemřel pouhé dva týdny po dokončení tohoto filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

RHK 

všechny recenze uživatele

Výpravný western s Oscarem za režii a dalšími devíti oscarovými nominacemi - a pro mne velké zklamání, alespoň za poslední dvě třetiny filmu. Až příliš mi tahle přeceňovaná dobytkářská sága z Texasu připomínala americké seriály z milionářského prostředí. Až příliš rozmáchlé vyprávění osudů jedné v podstatě šedivě nudné rodiny. Až příliš mnoho klišé - dobytek či ropa, černý nebo bílý, s penězi či bez,... A kam se podělo dobrodružství, zápletka, hrdinství, věci tak typické pro každý pořádný western? Jistě - jsou zde (bohužel v mizerných maskách) Liz Taylorová, Rock Hudson a James Dean - ale jejich výkony mi tak nějak ke spokojenosti nestačily. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=kMG_ipol-MI ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ze začátku velice poutavá rodinná sága, o novomanželech, jejíchž budoucnost je ukrytá v ropě. První půlka je opravdu zajímavá a skrývá nejednu krásnou scénu. Bohužel druhá půle, kdy všichni hlavní hrdinové zestárnou a začnou řešit rodinné problémy už tak zajímavá není a ke konci začne film dost nudit. Výsledný dojem bohužel nezachraňují ani slušné výkony a velkolepá výprava. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,DNES PLATÍ ČO JE VEĽKÉ, TO JE STARÉ." ,,TAKŽE VEĽKÉ UŽ NIE JE DOSŤ DOBRÉ?" __ ... alebo inak povedané, čo je veľké, to je staré a už neaktuálne; je jedným z leitmotívom filmu, ktorý nachádza uplatnenie aj v súčasnosti. So sledovaním Obra som kvôli jeho obrej dĺžke otáľal veľmi dlho, napokon som ho zhltol ako malinu na dve pozretia, pričom bez prerušenia by som nemal problém pozrieť si ho na jeden záťah. Natoľko ma zaujal. Veľké epické rozprávanie o tom, ako sa z upachtených rančerov stali ropní magnáti a vážení občania nepochybne vie o diváka vyvolať asociáciu pôsobiacu prequelom k Dallasu. ,,Obor" sa však ako trojgeneračná rodinná sága, ktorá sa vo vedľajšej dejovej línii zaoberá otázkami rasizmu a vykorisťovania menšín, čo v čase vzniku filmu mohlo vyvolať toľko kontroverzie, že sa akademici rozhodli prisúdiť mu Oscara iba za réžiu a uprednostiť tak nekonflitkný a trocha komediálnu Cestu okolo sveta za 80 dní, ktorá zobrala cenu aj za najlepší adaptovaný scenár (!). Ikonický je film aj vďaka poslednej úlohe Jamesa Deana v dospeláckej úlohe, do ktorej však úplne herecky nedorástol. Film je obrazovo naozaj krásny a pokiaľ si ho v budúcnosti ešte raz pozriem, dúfam, že to bude na Blu-ray a na čo najväčšej možnej obrazovke (1103. hodnotenie, 99. komentár k filmu) ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Rozmáchlá rodinná sága, která si, díky své délce, může dovolit skutečně hodně propracovat vývoj postav, nastínit hodně závažné téma a šarmantně holywoodsky naservírovat pár těch životních pravd. Rock Hudson je skvělej ikonickej rancher typu Gregoryho Pecka, Elizabeth Taylor to nejlepší z oldschoolového holywoodu a James Dean má překvapivě málo prostoru. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Velkolepá sága trpělivě popisující americké osudy dvou generací jedné texaské rodiny, či spíše pravého syna svého rodu, kterému do života vtrhne jeho nastávající, poněkud emancipovaná a svobodomyslná, a způsobí mu tak mnoho problémů i nečekaných nejasností ve vlastním životě. Hodně zjednodušeně by se příběh mohl rozdělit na hledání vzájemného porozumění mezi odlišnými novomanželi, a po alespoň smírném vyrovnání tohoto zase řešení obvyklých problémů s dětmi, které pochopitelně neplní stoprocentně očekávání svých rodičů. (Např. jiné představy o svém dalším životě, profesním uplatnění a volbě partnera). Důležitou roli tu pak též hraje rasová otázka, kdy film pomalu přiznává, že i Mexikáni jsou vlastně Texasané. Co však dodává filmu něco navíc, je nádherně rebelská postava Jetta Rinka (vynikající James Dean), která se mění ze zpočátku sympatického klacka až na namyšleného, nespokojeného ospalce, což velice dobře ukazuje odvrácenou stránku "amerického snu". ()

Galerie (107)

Zajímavosti (22)

  • Většina scén byla natočena v Marfě v Texasu, včetně pouštních plání. Části ve vesnici Mexičanů se natáčeli ve Valentine v Texasu. Interiérové scény jsou natočeny v ateliérech Warner Brothers Studios v Burbanku v Kalifornii. Scéna průvodu byla natočena na letišti ve stejném městě. Několik záběrů se taky dělalo ve Virginii a v Arizoně. (Šuplík)
  • Na začátku produkce a natáčení šel Rock Hudson a Elizabeth Taylor na drink, aby se lépe poznali. Oba se ten večer však opili. Noc pro ně končila ve 3:00 a natáčení začínalo v 5:30. Naštěstí první natáčená scéna byla svatba bez dialogů. Oba herci se celou dobu snažili, aby se jim neudělalo špatně a ve výsledku byli velice překvapeni, že točená scéna dohnala některé členy štábu k slzám. (Fugas.cz)

Reklama

Reklama