foto

Truman Capote

  • nar. 30.9.1924
    New Orleans, Louisiana, USA
  • zem. 25.8.1984 (59 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se 30. 9. 1924 v New Orleans sedmnáctileté Lillie Mae Faulkové a obchodníku Archelausu Personsovi. Když mu byly čtyři roky, rodiče se rozvedli a vychovávala jej teta. Již během svých školních let tvoří první literární pokusy.

Světově proslulým se stal díky novele Snídaně u Tiffanyho a románu Chladnokrevně. Obě tato díla byla i zfilmována, ve SNÍDANI U TIFFANYHO se představila Audrey Hepburn, Chladnokrevně bylo zfilmováno vícekrát. Naposledy jako CAPOTE, které kombinuje příběh s biografickou částí. Capoteho zde ztvárnil Philip Seymour Hoffman.

Capote se objevuje také v několika filmech, například v ANNIE HALLOVÉ Woodyho Allena. Není však uveden v tiutlcích.

Truman Capote umírá 25. srpna 1984 v Los Angeles za nevyjasněných okolností, pravděpodobně na následky dlouhodobého užívání drog a alkoholu.

Radomír "Mira90" Holeček

Spisovatelská filmografie

Filmy

1996 Chladnokrevně (TV film) - kniha
1995 Luční harfa - kniha
Other Voices, Other Rooms - kniha
1994 Jednou o Vánocích (TV film) - povídka
1969 Trilogy - povídka
1967 Chladnokrevně - kniha
1961 Snídaně u Tiffanyho - kniha

Herecká filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

1969 Trilogy
1965 Ruohojen harppu (TV film) - divadelní hra
1961 Neviňátka
1953 Poraž ďábla
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace