foto

Jean Yanne

  • nar. 18.7.1933
    Paris, Francie
  • zem. 23.5.2003 (69 let)
    Morsains, Marne, Francie

Biografie

Francouzský herec a režisér, vlastním jménem Jean Roger Gouyé se narodil 18. července 1933 v Paříži. Studoval politické vědy a novinářství v Novinářském středisku a zároveň se souborem Yvese Roberta hrál v inscenacích podle knih Pierra Daninose Zápisky majora Thompsona a Borise Viana Cinémassacre. Po návratu z vojenské služby v polovině 50. let vystupoval nejprve jako konferenciér a v letech 1957-1961 jako autor a interpret komických skečů na pódiích pařížských kabaretů L'Amiral, La Fontaine des Quatre Saisons a La Galerie 55. Za doprovodu harmonia zpíval také vlastní písně. Uplatnil se rovněž jako rozhlasový hlasatel na stanicích Radio-Luxemburg a Europe 1.

V polovině 60. let se začal objevovat také ve filmu. Své nejvýznamnější filmové role vytvořil Jean Yanne pod vedením režiséra Claudea Charola na přelomu 60.a 70. let ve snímcích jako BESTIE MUSÍ ZEMŘÍ a ŘEZNÍK. V roce 1972 získal cenu na MFF v Cannes za roli v psychologickém dramatu NEZESTÁRNEME SPOLU (r. M. Pialat). Téhož roku debutoval současně jako filmový režisér, scenárista a producent satirickou komedií z novinářského prostředí KAŽDÝ JE HEZKÝ, KAŽDÝ JE UŠLECHTILÝ, kde navíc ztělesnil rozhlasového reportéra Christiana Gerbera. Ústřední party si pro sebe ponechal také ve všech svých dalších autorských komediích (JÁ POTŘEBUJI PRACHY, ČÍŇANÉ V PAŘÍŽI, ŠOUBYZNYS, DRŽÍM TĚ, TY MNE DRŽÍŠ ZA BRADIČKU, VE TŘI ČTVRTĚ NA DVĚ PŘED KRISTEM, VOLNOST, ROVNOST, NAKLÁDANÉ ZELÍ. Vedle komediálních úloh vytvořil i několik dramaticky náročných postav z nichž vynikají zejména role v dramatu POZOR, BANDITÉ (r. C. Lelouch) a PÉTAIN (r. J. Marboeuf).

Z manželství s Jacqueline Allarsovou má syna Jean-Christopha. Zemřel 23. května 2003 při natáčení filmu ATOMIK CIRCUS - NÁVRAT JAMESE BATAILLA, kde byl pak nahrazen J.P.Mariellem. Tento film mu byl věnován.

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

2010 I pro lásku se zabíjí - a.z.
2004 Atomic Circus - Návrat Jamese Bataille
2003 Gomez a Tavaréz
Petites coupures
Une preuve d'amour (TV film)
2002 Adolphe
2001 Bratrstvo vlků - Hon na bestii
Les déracinés (TV film)
Temps perdu, Le (TV film)
Vertiges de l'amour
2000 Herci
1999 Hygiène de l'assassin
Jamais sans toi (TV film)
Je règle mon pas sur le pas de mon père
Tchyně
1998 Dame du jeu, La
L'Enfant des terres blondes (TV film)
Le radeau de la Méduse
1997 Fine équipe, La (TV film)
Tenue correcte exigée
1996 Année du certif, L' (TV film)
Balade en ville (TV film)
Des nouvelles du bon Dieu
Désiré
Enfants de salaud
Fallait pas !...
Le cheval de coeur (TV film)
Mo'
Rošťák Beaumarchais
Un complot de saltimbanques
Victory
1995 Husar na střeše
Ils n'ont pas 20 ans (TV film)
Láska jako prémie (TV film)
1994 Regarde les hommes tomber
1993 Chacun pour toi
Ciel pour témoin, Le (TV film)
Fausto
L'Affaire Seznec (TV film)
Légende, La
Nespolehlivý
Pétain
1992 Indočína
Rej výtržníků
Sévillane, La
1991 Paní Bovaryová
Secrets professionnels du Dr Apfelglück, Les
1988 Palace (TV film)
Quicker Than the Eye
1987 Cayenne Palace
Fucking Fernand
1986 Le paltoquet
Pozor, bandité!
Vlk u dveří
1985 Liberté, égalité, choucroute
Telefon zvoní vždycky dvakrát
1983 Dědoušek se dal na odboj
Hanna K.
1982 Une journée en taxi
Ve tři čtvrtě na dvě před Kristem
1981 Asphalte
1979 Je te tiens, tu me tiens par la barbichette
1978 Mémoire commune
Ve státním zájmu
1977 Armaguedon
L'imprécateur
Moi, fleur bleue
1975 Chobizenesse
1974 Číňané v Paříži
1973 Moi y'en a vouloir des sous
1972 Každý je hezký, když je ušlechtilý
Nous ne vieillirons pas ensemble
1971 Fantasia chez les ploucs
Jsem nevěrný manžel
Saut de l'ange, Le
V rytmu valčíku
1970 Řezník
1969 Bestie musí zemřít
Erotissimo
1968 Tito muži rodiny
Un drôle de colonel
1967 Bang Bang
Deux romains en Gaule (TV film)
Lapin de Noël, Le (TV film)
Vicomte règle ses comptes, Le
Week-End
1966 Demarkační čára
Saint prend l'affût, Le
Také velké bankovky mohou být falešné
1965 Dis-moi qui tuer
1964 Amour à la chaine, L'
Vie à l'envers, La
1951 Kožená maska

TV seriály

2003 Les Thibault (TV seriál)
2002 Le Champ dolent, le roman de la terre (TV seriál)
1997 La Belle Vie (TV seriál)
1994 Maigret (TV seriál)
Maigret a zdymadlo (E13)
1982 Théâtre de Bouvard, Le (TV seriál)
1972 Midi Trente (TV seriál)
1967 Max le débonnaire (TV seriál)
1965 Svatouškové (TV seriál)

Dokumentární

2018 Mireille Darc, la femme libre (TV film) - a.z.
2004 Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.
2002 Michel Audiard et le mystère du triangle des Bermudes
1995 Jean Yanne, le provocateur masqué (TV film)
1964 Femme spectacle, La

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Host

TV pořady

2005 Les grands du rire (TV pořad)
2000 Vie privée, vie publique (TV pořad)
1999 C'est au programme (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1992 Le cercle de minuit (TV pořad)
1991 Bouillon de culture (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
Midi-Première (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)