Reklama

Reklama

VOD (1)

Historické drama z vichistické Francie, které za druhé světové války neomezeně vládne maršál Philippe Pétain. (Netflix)

Recenze (3)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Přemýšlejte o tom. Vlastencem se nestanete tím, že budete poslouchat.“   „Já jsem celý život poslouchal, tak jsem se stal maršálem. (...) Musíme poslouchat, abychom sloužili naší zemi.“  Oba výroky cosi výstižného v sobě mají, přestože je v nich silný rozpor. Silných rozporů plná byla i osobnost francouzské politické scény Philippa Pétaina, vyzdvihovaného jednu éru pro zásluhy v první světové válce, později zatracovaného pro přístup během světové války druhé... stejně tak už v samotném Pétainových postojích a konání, s dobrým úmyslem (alespoň prezentovaným) a současně riskantní taktikou „poslušnosti“ s cílem míru, i za cenu přímé kolaborace s aktuálně jasným nepřítelem. Četné dialogy mezi Pétainem a Lavalem, silnými protikladnými osobnostmi se společným cílem, patří k obzvlášť zajímavým aspektům filmu, jehož režisér si vzal slibný námět zásadních historických událostí v propojení s osudem reálných politických osobností a naštěstí to ničím nepokazil. Jacques Dufilho téměř zcela ubral ze svého tradičního stylizovaného komického herectví, aby vytvořil (pro mě trochu nečekaně) přesný portrét rozporuplného politika, zásadového, hrdého a posléze zklamaného, v konfrontaci s dějinami i vlastním nitrem. Jean Yanne, na oplátku v typické roli opět s jasným politickým postojem, vytěžil ze své vrcholné herecké formy rovněž snad vše. Jejich společné dialogy i často nápaditou režii jsem hltal, notoricky známé události na mě z filmu dokázaly zapůsobit, zajímal mě další vývoj osudů, přestože jsem si cosi ještě z dějepisu pamatoval a tušil... „Někdy je těžké vytvořit si svůj názor.“ U tohoto filmu za sebe však mám jasno a nedokážu se ztotožnit s dosud jediným zdejším komentářem o topornosti ve všech směrech. Politická dramata patří již déle mezi mé oblíbené žánry a jsem rád, že ani tenhle filmový Pétain nezklamal. [90%] ()

maraHCV 

všechny recenze uživatele

Petain byl je naivní hlupák kterých bylo v historii spousty,chtěl hrát plichtu s šílenými diktátory!Jinak výborně ztvárněna postava Lavala i když herec měl asi 30 kg rozdíl oproti skutečnému Lavalovi. ()

quido_zidle 

všechny recenze uživatele

Toporné...to je přesně slovo, které vystihuje tento film. Toporné postavy, scénář, střih, režie, dialogy. A Petain? Podle filmu takový francouzský "Chcimír"... ()

Reklama

Reklama