foto

Stanislav Szomolányi

  • nar. 14.1.1935 (82 let)
    Bánovce nad Bebravou, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Kameraman, jeden z najvýznamnejších tvorivých osobností slovenského filmového umenia. Absolvoval štúdium kamery na FAMU v Prahe (1953-58). Začínal v Štúdiu dokumentárnych filmov v Bratislave a ako kameraman spolupracoval s režisérmi Štefanom Uhrom, Ladislavom Kudelkom a Jozefom Zacharom.

Rok pôsobil v Čs. armádnom filme v Prahe a po návrate začal pracovať ako kameraman hraných filmov. Najmä v spolupráci s režisérom Štefanom Uhrom dosiahol najvýraznejšie tvorivé úspechy. Stretli sa pri realizácii dokumentov Niekedy v novembri (1958), Očami kamery (1959) a Poznačení tmou (1959) a ich úspešná spolupráca pokračovala aj v hranom filme. Jej výsledkom je niekoľko vynikajúcich filmov: od priekopníckeho, kameramansky a režijne nápaditého Slnka v sieti (1962), ktoré sa stalo impulzom pre slovenskú i českú filmovú novú vlnu 60. rokov, cez ďalšie diela Organ (1964), Panna zázračnica (1966), Tri dcéry (1967), Kosenie Jastrabej lúky (1981), Pásla kone na betóne (1982) až po ich posledný spoločný film Šiesta veta (1986).

Aj v televíznej tvorbe prispel Stanislav Szomolányi k vytvoreniu pozoruhodných a medzinárodne ocenených diel. Prelom vo vývine slovenskej televíznej tvorby znamenali televízne filmy Krotká (r. S. Barabáš, 1967) a Balada o siedmich obesených (r. M. Hollý, 1968), ktoré získali Grand Prix na Medzinárodnom televíznom festivale v Monte Carlo.

V roku 1990 založil a viedol katedru kamery na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU v Bratislave. Za svoju filmovú tvorbu získal mnohé domáce i zahraničné ocenenia. V roku 2005 bol ocenený štátnym vyznamenaním Pribinov kríž III. triedy a v roku 2006 Národnou filmovou cenou Slnko v sieti „za výnimočný prínos slovenskej kinematografii". V roku 2005 vydal Slovenský filmový ústav publikáciu Richarda Blecha Kameraman Stanislav Szomolányi.

SFÚ

Kameramanská filmografie

Filmy

1999 Kráľovská hra (TV film)
1995 ...kone na betóne
1990 Sila lásky (TV film)
1989 Právo na minulosť
1988 Čertovo vrece (TV film)
Niekto ako ja (TV film)
1987 Satelit (TV film)
1986 Počúvaj tú melódiu (TV film)
Sen o kováčovi (TV film)
Šiesta veta
1985 Vrabčie lásky (TV film)
1984 Falešný princ
Nevídaný zázrak
O sláve a tráve
1983 Mŕtvi učia živých
Transplantácia slepého čreva (TV film)
1982 Cukor (TV film)
Největší pecivál na světě
Pásla kone na betóne
Smrt pana Goluži
1981 Kosenie jastrabej lúky
Mizantrop (TV film)
1980 Eva Eva (TV film)
Nevera po slovensky
1979 A pobežím až na kraj sveta
Kamarátky
Ruy Blas (TV film)
1978 Zlaté časy
1977 Dobrý deň, stará mama (TV film)
Krásna Pramíla (TV film)
Penelopa
Popleta (TV film)
Vietor v starých stromoch (TV film)
1976 Keby som mal dievča
Pozor, ide Jozefína!
Všetci tí čestní muži (TV film)
1975 Blízki cudzí ľudia (TV film)
Horúčka
1974 Mont Oriol (TV film)
Osem žien (TV film)
Studené podnebie (TV film)
Veľká noc a veľký den
1973 Dolina
Sólo pre bicie (hodiny) (TV film)
1972 Javor a Juliana
1971 Keby som mal pušku
1970 Rekviem za rytierov
1969 Génius
1968 Balada o sedmi oběšených (TV film)
Mária Tudorová (TV film)
Pomsta starej dámy alebo na každého raz dôjde (TV film)
Tři dcery
1967 Krotká (TV film)
1966 Panna zázračnica
Škandál v Melodias banke (TV film)
1965 Caligula (TV film)
1964 Organ
Pre mňa nehrá blues
1962 Slunce v síti
1960 Našel jsem si kamaráda (TV film)
1957 Pojišťovna (studentský film)
Poučení (studentský film)

TV seriály

1989 Chlapec a pes (TV seriál)

Dokumentární

2002 Vyššie princípy Ivana Mistríka
1971 Fotbal jako nikdy předtím
1959 Očami kamery
1956 Přítel z Diamantových hor

TV pořady

1988 Dva na houpačce (TV pořad)
1965 Kytica trvalej krásy (TV pořad)

Herecká filmografie

Dokumentární

2014 Československý filmový zázrak (TV seriál)
1969 Dobrý deň Sorrento

TV pořady

2016 Slnko v sieti 2016 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(24)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace