Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Borata a slavný politický komentátor a komik Bill Maher, který se nikterak netají svým názorem, že náboženství je porucha myšlení a brání lidem používat selský rozum, spojili své síly a natočili dokument Religulous (spojení slov „religion“ a „ridiculous“), v kterém navštěvují slavné náboženské destinace, vedou rozhovory s věřícími z různých náboženských skupin a snaží se formou satiry dokázat, že organizované náboženství je zdraví a mozku především smrtelně škodlivé. (kiddo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (534)

charlosina

všechny recenze uživatele

Jak hodnotit rádoby dokumentární počin hloupého člověka, který mluví s podivnými lidmi? Nevím, tedy nehodnotím, jen pár slov kolem: Bill Maher klade velmi stupidní otázky s jasným cílem - zesměšnit dotazované a tenhle způsob humoru (rozuměj humoru ponižujícího druhé, nikoli sebe sama) fakt nemám ráda.... To však neznamená, že náboženští fanatici jsou mi sympatičtí. Jen dodatek: náboženství a víra spolu nesouvisí. A dodatek k dodatku: jeden výlet do Evropy (Vatikán) a jeden mimo Evropu (Izrael) jen poukazuje na tvůrčí omezenost... možná pánům měl někdo říct, že to, co se děje ohlendě "víry" (rozuměj náboženskému fanatismu) ve Státech, není tak zcela běžný standard. // ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Američania sa vyrovnávajú s americkým katolocizmom. Prízemné útoky striedajú tie o málo racionálnejšie, pozornosť som však zbystril až pri narážke na spoločný prameň všetkých náboženských legiend. Rozvinutia tejto myšlienky sa ale nedočkáme... Tragické, že takýto dokument vôbec musel ešte v 21. storočí vzniknúť, ešte tragickejšie, že vzhľadom na cieľové publikum musel voliť formu akú volil. Hlavne ale nerozumiem, prečo bolo potrebné útočiť na vieru ako takú a zameriavať sa na pomýlených jednotlivcov-fanatikov. Sústredený útok proti inštitucionalizovaniu (akejkoľvek) viery by bol ďaleko hodnotnejším príspevkom k téme. No pre autora ďaleko náročnejší... čím som si veľmi pravdepodobne svoju otázku hneď aj zodpovedal. ()

Reklama

TheJokerCZ 

všechny recenze uživatele

"You're a senator. It worries me that people are running my country who believe in a talking snake." "You don't have to pass an IQ test to be in the senate though. He he!" Tento úryvek mluví za vše. Nikdy jsem neměl sklony k žádnému náboženství a asi ani mít nebudu, zvlášť po shlédnutí tohoto dokumentu. Krásně je vidět, jak to jenom oblbuje lidi, kteří potom věří všemu, kdo jim co nakuká. Díky tomuto dokumentu mám jiný pohled na náboženství.80% ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Bezesporu zábavné a trefné, ale IMHO i tak trochu zbytečné. Pokud se sympaťákem Maherem a jeho argumenty souhlasíte (já takřka ve všem), tak se de facto příliš nového nedozvíte (ani se nedočkáte žádné výjimečně silné scény) a pouze se sto minut vysmíváte a litujete lidi, kteří jsou ochotni dobrovolně věřit nejrůznějším báchorkám a nesmyslům. A jestli patříte k oněm nepochybujícím katolíkům, židům, muslimům, scientologům a dalším takovým, pak vás stejně ani ty nejpádnější a nejpřesvědčivější námitky a dotazy nedonutí se nad tou vaší "jedinou a správnou" vírou nějak hlouběji a kritičtěji zamyslet. Kdyby se ale přeci jen našlo alespoň několik jedinců ochotných onoho zamyšlení, považoval bych to za malý zázrak a rázem bych uznal, že tohle dílo nevzniklo nadarmo... ___ Osobně je mi fuk, kdo v co věří (je to ostatně každého věc), pokud tím ovšem jakkoliv neobtěžuje ostatní (fakt, že ve 'jménu boha' jsou dodnes někteří lidé schopní nejrůznějších zvěrstev, mě přivádí k nepříčetnosti). 80 % ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Náboženství. Skupinová halucinace, jejíž zastánci bohužel mají pocit, že mohou druhým říkat co je správné a co nikoli. Zároveň nás učí být hodnými ze strachu před ohni pekelnými. Co je to pak za dobrotu, když za ni čekám odměnu? Náboženství tvrdí, že přináší absolutní morálku, přitom porovnáme-li tu biblickou (dosaďte zdroj jakéhokoli jiného náboženství) s tou, jakou moderní společnost skutečně uznává, dojdeme ke značným rozdílům (na což se ve filmu nejednou narazí - "to mustíte brát v kontextu doby" - ano, beru, leč svědčí to právě a jen o tom, že morálka je relativní a podléhá proměně, těžko tedy bude od absolutní bytosti). Náboženství učí lidi spokojit se s jednoduchými nevysvětleními (Richard Dawkins), se všeodpovědí a jistotou, o které nesmíme pochybovat ani ji zkoumat. Douglas Adams: "Religion . . . has certain ideas at the heart of it which we call sacred or holy or whatever. What it means is, 'Here is an idea or a notion that you're not allowed to say any-thing bad about; you're just not. Why not? – because you're not!" Na toto téma doporučuji také logicky sevřenější přednášku Richarda Dawkinse. "Nemusíte skládat IQ test, aby vás zvolili do senátu." ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Během jednoho ze svých vystoupení Bill Maher řekl: „Nejsem skeptik ze zahořklosti. Byl jsem vychován jako katolík a nikdo mě nikdy nezneužíval. Což mě trochu uráží. Asi si nemysleli, že jsem přitažlivý. Ale já byl a oni nevědí, o co přišli.“ (kiddo)
  • V souvislosti s příjezdem papeže Benedikta XVI. do USA v dubnu 2008 se Maher postaral o pořádný skandál, když o papeži ve svém pořadu Real Time prohlásil: „Dámy, je svobodný, býval to nácek a nosí divné klobouky.“ Vášnivá odezva pravicových médií a věřící veřejnosti ho přiměla k „omluvě“: „Už nikdy ten vtip s náckem neudělám, protože odvádí pozornost od toho, co jsem se opravdu snažil říct. A to, že kdyby se zjistilo, že vedoucí firmy zaměstnává tisíce lidí, co zneužívají děti, skončil by ve vězení. Pokud máte pár stovek příznivců a někteří z nich zneužívají děti, tak jste hlava sekty. Když jich máte miliardu, tak jste papež.“ (kiddo)
  • Bill Maher se nechal slyšet, že považuje náboženství za poruchu myšlení, která lidi odvádí od skutečně podstatných věcí v životě. (Krissty)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama